Listmania /
Judge a book by its cover
Eind juli verscheen in Limburgs Dagblad een artikel over ‘bijzondere boeken’; boeken waar méér mee aan de hand is, zoals een thriller met bloedvlekken of een kookboek zonder rug die zo lekker open blijft liggen op het aanrecht.
Alleen op de Nederlandse markt worden per jaar al zo’n 60.000 titels uitgegeven. Nu mensen steeds minder boeken kopen, is het zaak om op te vallen met jouw uitgave. Kun je geen DWDD-sticker op jouw omslag plakken, of is een buikbandje met een aanbeveling van de boekverkoper niet voldoende? Zorg dan voor een bijzondere vormgeving.
Een trend is geboren. Boeken met een bijzondere buitenkant lijken beter te verkopen. Volgens uitgevers is ’anders’ in sommige gevallen wel degelijk beter: niet alleen om op te vallen in de boekhandel, maar vooral om de lezer net wat meer waard voor zijn geld te geven of de die-hard fan van een auteur een prachtige uitgave voor zijn verzameling te bieden.
In het artikel wordt o.a. de speciale uitgave van Stephen Kings De eerlijke vinder genoemd (met opvallende bloedspatten op de zijkant), de luxe heruitgaves van David Mitchell (met ‘lenticulair’ drukwerk op het omslag, waardoor een 3D-effect ontstaat), Ik ben de nacht van thrillerauteur Ethan Cross (een volledig zwarte uitgave, met enkel witte belettering op de zijkanten van het boek) en het kookboek Polpo van Russell Norman (dat werd uitgegeven zonder rug zodat het makkelijk open blijft liggen en gekozen werd tot Kookboek van het Jaar 2013).
Ook de zogenaamde ‘ingepakte’ literaire roman Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt (juli 2015) van Romain Puertolas wordt genoemd. De onlangs verschenen thriller Disclaimer (juni 2015) van Renee Knight valt ook in die categorie: ze hebben een verlengde achterflap die over het boekblok (ofwel de bladerkant van de bladzijden) valt, waardoor het lijkt of het boek ingepakt is of in een doosje zit.
Op culinair vlak verscheen in mei dit jaar het bijzondere, maar tegelijkertijd simpel vormgegeven boekje Ei van Blanche Vaughan. Een kookboek met enkel de beste recepten met eieren; ‘Een aanrader voor iedere ei-liefhebber’, vindt recensent Sia Vogel. Het boek is uitgevoerd in lichtgrijs, met op het omslag een simplistische afbeelding van een ei. De accentkleuren wit en geel komen terug op de rug én de snijranden van de pagina’s.
In september verschijnt De jasmijnzussen van Corina Bomann, dat net als bovengenoemde titels een bijzonder vormgegeven boekblok heeft. Niet alleen op het omslag en achterflap van het boek wordt jasmijn afgebeeld, ook op de zijkant van de bladzijden zijn de roze bloemen afgedrukt.
Een boek dat net als Ei, Ik ben de nacht en De jasmijnzussen bijzondere pagina’s heeft, is het in 2014 verschenen De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren van Haruki Murakami. De bladzijden zijn op ongelijke manier afgesneden, wat een rimpelend effect veroorzaakt bij de bladerzijde van de roman. Bovendien is de titel alleen in Japanse tekens op het omslag te lezen. Op de rug staat deze wel voluit geschreven in het Nederlands.
Ook in het Feelgood-genre kent men de aantrekkingskracht van een mooi omslag. Het in juni verschenen Het boek van gevonden voorwerpen van Lucy Foley had ook een geïnspireerde vormgever. Recensente Marijke Verhoeven schrijft in haar recensie: “Het prachtige omslag en het mooi uitgevoerde binnenwerk van Het boek van gevonden voorwerpen zijn dusdanig opvallend, dat het ongetwijfeld door veel boekliefhebbers wordt opgemerkt. Tel daar die intrigerende titel bij op en de nieuwsgierigheid van een potentiële lezer is gewekt.” Het omslag heeft een valige uitstraling, alsof het zelf een van de veelgebruikte, verloren en teruggevonden voorwerpen uit de titel is.
Koken tussen vulkanen van Ko Sliggers, dat in 2014 de eer had tot Kookboek van het Jaar gekozen te worden, laat zien dat inhoud en vormgeving soms perfect samenkomen. Tijdens zijn verblijf in Zuid-Italië speurde de kok naar de culinaire geschiedenis van deze streek en de herkomst en merkwaardigheden van de ingrediënten die hij gebruikte in de keuken. Alle informatie bundelde hij in het kookboek, wat pagina’s oplevert met een collage van foto’s, ingrediënten die met kleuren worden gecategoriseerd en krantencolumnvormige recepten. Een inkijkje in het boek krijg je op de boekpagina.
Soms is less more, vindt uitgeverij De Bezige Bij. Die liet afgelopen week haar auteur Frederik Willem Daem zijn nieuwe verhalenbundel Zelfs de vogels vallen zelf voorzien van zijn naam en titel. De schrijver behandelde op die manier duizend exemplaren van zijn bundel met wit linnen omslag zonder belettering. Dat het meteen een goede promotiestunt en promofoto oplevert is mooi meegenomen. Het boek ligt begin september in de boekhandel.
Bron: Limburgs Dagblad, 28 juli 2015