Blogpost:
Sia Vogel
De Smaakbijbel, wat een mooi boek voor kookliefhebbers.
Op 22 mei nam ik afscheid van mijn werk vanwege pensioen. Eén van de cadeaus die ik kreeg was De Smaakbijbel. Inmiddels 4 maanden verder heb ik nog lang niet alles gezien en/of gelezen wat er in staat. Maar wat is het een boeiend boek. Ik ga niet de recensie overdoen waar ik naar verwijs, even op de link klikken nietwaar.
In mijn kruidentuin staat een flinke salieplant. Een onderwerpje in het boek wat ik tegenkwam was Blauwe kaas & Salie. Een gemakkelijk te maken en heerlijk receptje. Smelt 25 gram boter, doe er 3 grote salieblaadjes bij en roer 30 seconden. Dan 75 gram verkruimelde gorgonzola en 1 1/2 dl slagroom toevoegen en roeren tot alles gesmolten en opgelost is. Salie verwijderen, peper en zour naar maak. Heerlijk als je van blauwe kaas houdt. Ik maakte het samen met in de oven gebakken zoete puntpaprika's met een gehaktvulling. In plaats van mozzerella heb ik een beetje gewone belegen strooikaas gebruikt. En natuurlijk een beetje pasta.
Een andere leuke ontdekking vind ik ei gecombineerd met dille. "Een simpel broodje ei met dille is moeilijk te verslaan". Dille is niet alleen een smakelijk kruid wat goed past bij vis, maar geeft ook een prachtige plant in tuin of op balkon. Laten bloeien en de zaadjes verzamelen is een goed idee als je wel eens inmaakt met azijn, zoals bijvoorbeeld augurken.
Over waarom de combinatie knoflook & gember zo goed is schrijft Niki Segnit dat gember licht en fris is en de zoetheid in vlees, schaal- en schelpdieren weet los te maken en knoflook grof en hard is en de smaak van zwavel achterlaat. "Indiaase koks maken een pasta van gember en knoflook als marinade voor vlees". Gelijke delen (qua gewicht) pureren en per 100 gram 1 eetlpel water toevoegen. Wekenlang houdbaar in de koelkast en langer in de diepvries. Aantrekkelijk hoor. Maar..., ik heb het eerlijk gezegd nog niet zelf gemaakt en uitgeprobeerd. Toch maar eens snel doen. En zo kan het natuurlijk ook :-).
Wat je echt eens moet doen is een potje spekvet maken. In het item Witte vis & Spek beschrijft Niki waarom uitgebakken spekvet bij de hand hebben zo fijn is. Met name om vis te bakken is het aantrekkelijk omdat het de smaak versterkt. Maar ook om bijvoorbeeld kool te (roer)bakken of maïsbrood te bakken kan het goed worden gebruikt. Een pond heel vet spek in blokjes of plakjes uitbakken met 3/4 dl. water op laag vuur. Neem de tijd, het kost een half uurtje. Als al het water is verdampt en het vet is gesmolten, na even afkoelen zeven boven de pot waarin je het wilt bewaren. De keuze voor blokjes of plakjes heeft te maken met wat je wilt met wat overblijft na het uitbakken. Blokjes maken als je kaantjes wil voor in de salade bij voorbeeld en plakjes voor..., nou ja, voor als je liever plakjes hebt voor iets. Een Engels ontbijt misschien? En heel erg ouderwets, kaantjes met stroop. Maar dat zullen niet veel mensen meer eten.
En nog een laatste idee. Iets met kaas. Camembert met appel. Leg een hele, klein of groot naar gelang het aantal eters, camembert in een ovenschaal(tje) en prik de bovenkant een paar keer in. Overgiet hem met appelbrandewijn en zet 20 minuten in een oven van 220*C. Opdienen met partjes appel. Of brie uit de oven bedruppelen met karamel en bestrooien met walnoten? Ook daarbij zijn stukjes appel, liefst een beetje zuur, echt heerlijk.
Eindeloos veel te leren en ontdekken in dit bijzondere boek. Geen gewoon kookboek dus. Maar wel met heel veel recepten en aanwijzingen waar ik intussen al veel van heb geleerd. Het combineren van smaken is iets wat ik in de loop van de tijd steeds beter ben gaan aanvoelen. Vaak gaat het goed, maar soms is het heerlijk om even te zoeken in dit boek om daardoor dan weer geinspireerd te raken om iets anders te kiezen dan ik van plan was. Koken, zo leuk.