Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Sia Vogel

Wereldeters.

Deze blogpost gaat over het boek Wereldeters. Een heel bijzonder boek vind ik. De schrijfster, Marjolein de Vlaam, vond het lastig dat haar kinderen zo vaak mopperend en brommend aan tafel zaten omdat ze het eten niet lustten of niet wilden proberen. En op een dag… Wat ze gedaan heeft is een gerecht maken en over het land waar dat gerecht vandaan komt een heleboel weetjes verzamelen. Met een wereldkaart op tafel en het vertellen over het land waar dat gerecht gegeten wordt, kreeg ze de kinderen geïnteresseerd en aan het eten. Vervolgens, maar natuurlijk niet zo gemakkelijk als ik er nu over schrijf, heeft ze dat gedaan voor in totaal 10 verschillende landen. En al die verzamelde gegevens en al die prachtige plaatjes heeft ze bij elkaar gebracht in een mooi lees-, kijk- en kookboek. In een apart bijgeleverd receptenschrift zijn per land 3 recepten volledig beschreven. Vaak redelijk eenvoudig en vooral ook geschikt voor kinderen. Verder zitten achterin het boek een vel met per land 2 stickertjes en 2 wereldeters paspoorten. Kinderen kunnen op die manier bewust bezig zijn met wat er op de wereld aan de hand is en wat er gegeten kan worden. Het boek is uitgegeven in 2011. Dat betekent natuurlijk dat soms iets misschien net niet meer helemaal klopt. Ook is het soms een beetje rigoureus om een bepaalde uitspraak te doen zoals dat je bij Surinamers thuis je schoenen moet uitdoen bij voorbeeld. Maar, ik kan daar goed doorheen lezen als je je bezint op haar uitgangspunt, verhaaltjes, weetjes, schrijven voor de kinderen. Hoewel ik steeds vaker kies voor de hele kip in plaats voor delen er van, vind ik dit wel een leuk gerecht om te illustreren waar het om gaat in dit boek.

Indiase Kip Tandoori: Kip gemarineerd en krokant gebakken in een tandoori-saus.

Ingrediënten: 500 gr. Kipfilet, 2 gesnipperde uien, 2 geperste tenen knoflook, 2 rode paprika’s, 1 bakje champignons, 1 blikje tomaten in blokjes, 2 eetlepels sojasaus, 1 zakje tandoori-kruiden, 2 eetlepels olie, 125 ml crème fraiche (of yoghurt)

Bereiding: Maak een marinade van de tomaten, sojasaus, olie, knoflook en kruiden. Voeg daaraan toe de ui en kipfilet. Langer marineren maakt het lekkerder. Maak de champignons en paprika’s schoon, snij in stukjes. Bak de kip bruin zonder olie. Champignons en paprika 5 minuten apart bakken en dan toevoegen aan de kip. De crème fraiche toevoegen en nog 5 minuten pruttelen.

Een eenvoudig recept, zonder al te sterke smaken. Lekker met rijst of papadums. De groenten zijn al verwerkt in het gerecht. En dan maar hopen dat de kinderen mee willen doen. Ik vind het een leuk concept. Misschien in het begin wat veel werk, maar met dit boek er bij zeker het proberen waard bij lastig-etende kinderen. Zelf geen ervaring mee, want mijn kleinkinderen zijn al geen kind meer :-). Dit boek kwam op mijn weg doordat de schrijfster recepten leverde aan een organisatie Streekbox waar ik een tijdje gebruik van heb gemaakt. Op haar eigen webpagina Wereldeters vind je meer informatie en recepten. Kijk vooral eens rond hier en attentie: op 12 oktober Smaakreis rond de wereld. Ook voor kinderen!

 

Mijn weblog over Koken en eten gaat niet over boeken maar over recepten en apparatuur.

Reacties op: Wereldeters.