Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Er komt nog net geen heerlijke geur uit dit boek

Jeanette 18 augustus 2015

Het is een geluk dat Sarogini Kamalanathan in de jaren '70 verhuisde van Sri Lanka (toen nog Ceylon) naar Nieuw Zeeland. Nog iets later verhuisde ze naar Australië. Het geluk zit hem in het feit dat in Nieuw Zeeland en Australië lang niet alle haar zo vertrouwde ingrediënten, die ze gewend was te gebruiken, verkrijgbaar waren. Ze moest dus op zoek naar vervangende ingrediënten en zodoende ontstonden er heel veel nieuwe gerechten, die ook buiten Sri Lanka heel goed te maken zijn. Tegenwoordig zijn de meeste bijzondere ingrediënten overal verkrijgbaar, maar dat was in de tijd dat Sarogini vertrok uit Sri Lanka zeker niet het geval.

Het boek Sri Lanka Food is een prachtige hardcover met hele mooie foto’s die de fotograaf Craig Kinder gemaakt heeft tijdens zijn reizen door Sri Lanka. En uiteraard staan er van vrijwel alle gerechten zeer smakelijke foto’s in het boek. In Sri Lanka is rijst heel belangrijk en dat wordt over het algemeen geserveerd samen met een aantal kleine gerechtjes of een curry. Overigens bestaat een curry vaak ook uit meerdere gerechten. Een bekend gerecht uit het land is Mullagatawnysoep en dat recept ontbreekt dan ook niet in het boek.

Het boek begint met een klein voorwoord over Sarogini Kamalanathan en daarna volgen negen hoofdstukken met recepten. Heel fijn is dat je daarna twee menu-ideeën krijgt voor het geval je zelf een rijsttafel wilt samenstellen. Een verklarende woordenlijst ontbreekt ook niet en heel interessant en leuk om te lezen is het afsluitende hoofdstuk over de reis door Sri Lanka die Sarogini met de fotograaf maakte.

Voorafgaand aan ieder recept is er een tip of informatief stukje. Als er een groente of ander ingrediënt in het recept voorkomt die toch niet zo gangbaar zijn dan wordt er een goed alternatief gegeven.

Pittige kip in honing gebakken
1 kg kip (bouten en drumsticks)
3 el sojasaus
2 el koolzaadolie **
3 tl chilipoeder
2 tl kerriepoeder
1 tl zout
2 tl verse gember tot pasta gestampt
6 tenen knoflook tot pasta gestampt
1 el sherry of Chinese rijstwijn
1 el honing
1 el margarine of boter

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Als je wilt kun je het vel van de kippenpoten verwijderen (dit beïnvloedt de smaak niet).
Meng in een kom de sojasaus, de koolzaadolie, het chilipoeder en het kerriepoeder, het zout en de gember- en de knoflookpasta. Voeg de rijstwijn of sherry en de honing toe en meng goed.
Giet dit mengsel over de kip, bedek de kip en laat tussen 5 en 12 uur marineren.
Plaats de kip op een bakplaat, giet de resterende marinade eroverheen en leg daar stukjes margarine of boter op. Zet het geheel in de oven en bak in ongeveer 45 minuten gaar. Keer de kip om en bak nog eens 15 minuten of tot de kip goudbruin is.

** Niet iedereen houdt van koolzaadolie. Je kunt het rustig vervangen door arachideolie
.

Er staan hier en daar wat slordigheidjes in de recepten. Zoals in het recept hierboven. De oven staat al aan maar dan moet de kip nog 5-12 uur marineren. Dat marineren doe je natuurlijk in de koelkast maar ook dat moet je zelf bedenken. Let ook goed op de hoeveelheden die gegeven worden want als je kijkt naar het recept voor Sarogini’s Sri Lankaanse Kerriepoeder dan zie je dat je wel heel veel kerriepoeder maakt als je het recept volgt. Dat kan natuurlijk want het is een leuk cadeau om te geven. Als je het recept volgt heb je bijna een kilo kerriepoeder als je klaar bent.

Maar ach, je moet een recept toch altijd goed doorlezen en vooral zelf na blijven denken bij wat je doet. Dan kan er weinig misgaan. Uiteraard bevat dit boek veel overheerlijke curry’s. Van een simpele curry met bloemkool en aardappel tot ananascurry en uiteraard vleescurry’s. Heerlijke groentegerechten zoals gebakken aubergine met cashewnoten of wortel en spruitjes met kokos en vrijwel allemaal met de kruiden die zo kenmerkend zijn voor dit deel van de wereld.

Tot mijn verrassing staan er in het boek ook heel bijzondere zoete gerechten. Sri Lankaanse melktoffee bijvoorbeeld. Het lijkt op fudge en is een zoete toffee met gemalen cashewnoten. Simpel te maken en al even verrukkelijk lijken de drankjes zoals ijskoffie en mango lassi. Snacks, roti’s, chutney’s, raita, sambal en tafelzuur en uiteraard de overbekende Sri Lankaanse dosa’s; de pannenkoekjes die als ontbijt gegeten worden.

Een heel mooi en inspirerend boek om heel vaak uit te koken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!