Meer dan 6,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Curry's uit de hele wereld

Mieke Schepens 16 oktober 2014 Hebban Recensent

In het voorwoord draagt Atul Kochhar (met 1 Michelin-ster bekroond) dit boek op aan zijn moeder. Een voorwoord dat eindigt met de woorden: 'Dank je dat je er bent wanneer ik je het meest nodig heb. Mam ik hou van je!' Bij deze woorden smelt je toch, nietwaar?  
Hij schrijft in de inleiding heel gepassioneerd over het waarom van de verschillende bereidingswijzen bij de verschillende soorten curry's terwijl het toch allemaal curry's zijn. Ook de verklaring van de naam 'curry' wordt besproken in dit boek. Dit kookboek laat de liefde zien van de auteur zien voor curry's uit de hele wereld. Door dit boek kunnen wij met Atul Kochhar meegenieten.  
De inhoud bestaat uit de eerder genoemde inleiding. Mooi om te lezen. Hij neemt je daarin werkelijk mee op reis van Afrika tot India, van de Cariben tot Cambodja en van Singapore tot Engeland. Goede tips over het gebruik van specerijen en over het hoe en waarom van de gebruikte specerijenmengels die hij bedacht heeft.
De curry's zijn onderverdeeld in de hoofdbestanddelen: vis, kip, eend & gans, wild, lam & geit, varken, rund en groente.
´De basis´is een belangrijk onderdeel van het boek. Hier wordt verteld over een aantal kruiden, maar staan ook de recepten van pasta's en currypoeders die in de curry-recepten gebruikt worden. Niet onderschatten, dit hoofdstuk! Het register laat alle gerechten zien op alfabet. Soms vermeld op beginletter van het land van oorsprong en ook op beginletter van het gerecht.
Mijn gekozen recept staat bijvoorbeeld zowel bij 'Afrikaanse gerechten' als onder 'Kipcurry'. De gerechten zijn goed te maken met behulp van de recepten. En alle ingrediënten zijn verkrijgbaar. Misschien wil je naar een toko voor bepaalde ingrediënten, maar in de grotere supermarkten zijn de ingrediënten ook verkrijgbaar. En op de markt, niet te vergeten! Hier zijn veel verse producten te vinden.
De opgegeven maten en gewichten zijn Nederlands. Een eetlepel en een theelepel is steeds een afgestreken lepel. Belangrijk om je hier aan te houden, anders kan het wel eens heel pittig of scherp worden. Boven elk recept staat steeds de naam van het land van herkomst en behalve de lokale naam ook een beschrijving over de herkomst en de eventuele vervangers van ingrediënten. Dat vind ik een pluspunt, omdat je soms wél de vervanger in huis hebt, maar niet het originele ingrediënt.  

Ik heb een recept uitgekozen dat ons naar Afrika brengt, naar de Oost-Afrikaanse kust. (Malawi) Hiervoor is Malawi-currypoeder nodig, het recept volgt hierna.  
Kip-kokoscurry ~ Kuku paka
Voor 4-6 personen.
Dit is een traditioneel gerecht van kip, lokos en specerijen van de Oost-Afrikaanse kust. 'Kuku' is Swahallisch voor 'kip', maar de oorspronkelijke herkomst van het gerecht is moeilijk te traceren. Tegenwoordig wordt het in het hele gebied gegeten. De Indiase invloed op het gerecht en op de keuken van deze regio blijkt duidelijk uit de gebruikte specerijen.  
4 middelgrote aardappelen, geschild en in vieren
6 el plantaardige olie
1 kip van ca. 1 kg ontveld en in 8 of 12 stukken verdeeld
2 uien, gesnipperd
4 kruidnagels
1 tl fijngehakte verse gember
1 tl fijngehakte knoflook
1 el Malawi-currypoeder (zie blz. 225)
2 groene paprika's, zaadlijsten verwijderd en in kleine blokjes
3 tomaten, in vieren
6 dl kokosmelk
1 el citroensap
1 el fijngehakt korianderblad
zout  

Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappelen in 8-10 minuten net gaar. Giet ze af.   Verhit de olie in een koekenpan en bak de stukken kip lichtbruin; haal ze eruit en zet ze weg. Doe de aardappelen in een pan en bak ze lichtbruin; haal ze eruit en zet ze weg.  
Verhit de olie opnieuw en bak de uien met de kruidnagels, gember en knoflook lichtbruin. Roer het currypoeder erdoor en doe de kip en aardappelen er weer bij. Voeg de blokjes paprika toe met zout naar smaak. Bak alles 1 minuut en doe de tomaten en kokosmelk in de pan. Kook alles tot de kip gaar is; voeg indien nodig wat extra water toe.
Roer het citroensap en korianderblad erdoor.
Serveer de curry heet, met rijst of brood.
Garneer met een julienne van groene paprik.  

Malawi-currypoeder
voor ca. 200 g  
Dit is een van de scherpste currymengsels van Afrika en dat komt waarschijnlijk door de piripepers. Kaneel en venkel zorgen voor een verkoelend tegenwicht.  
10 gedroogde piripepers, steeltjes verwijderd         
1 el gemalen kurkuma
3 el korianderzaad                                                    
10 kruidnagels
1 el zwarte peperkorrels                                           
2 tl kaneel                              
3 el zwart maanzaad                                                 
1 tl venkelzaad
2 tl zwart mosterdzaad                                             
1 el komijnzaad  
Rooster alle specerijen in een droge koekenpan tot ze geuren. Laat ze afkoelen en maal ze in een vijzel of kruiden- of koffiemolen tot een fijn poeder. Bewaar het currypoeder in een goed sluitende pot en maak het binnen 6 maanden op.  

Toen ik voor dit gerecht koos, viel het me op dat er geen totale bereidingstijd bij staat. Dat staat vrijwel nergens vermeld zag ik daarna. Het is een hoofdgerecht. Ik heb het gegeten met gekookte rijst. 
De gebruikte hoeveelheden van de ingrediënten klopten helemaal volgens mij en mijn gezin. Het was een ware triomf! De curry was heerlijk en niet te pittig gelukkig.  
Je zult zien dat je de ruime inleiding zult waarderen en ook de uitleg bij de recepten is prachtig om te lezen. Ik ga zeker vaker een recept uit dit gerecht bereiden. Nu nog even opzoeken waarhet currypoeder nog meer bij gebruikt kan worden. Weggooien is zonde!            

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Beth leidt een gelukkig leven met haar man Frank op hun schapenboerderij, maar dan komt haar jeugdliefde Gabriel terug, met wie ze als zeventienjarige een intense zomer beleefde. Bekijk alle Boekenweektips.

Fayes vader bedreigt niet alleen haar, maar ook haar dierbaren en levenswerk, het bedrijf Revenge. Ze roept haar vriendinnen om zich heen om de ultieme wraak te plannen. Bekijk alle Boekenweektips.

In concentratiekamp Westerbork doet jonge moeder Catharina alles wat nodig is om haarzelf en haar zoon te laten overleven. Ze gaat als showgirl dansen in het beroemde kampcabaret. Bekijk alle Boekenweektips

Isabel woont alleen in het huis van haar overleden moeder, waar alles rustig voortkabbelt tot plotseling haar broer Louis met zijn nieuwe vriendin Eva voor de deur staat. Bekijk alle Boekenweektips

Een onweerstaanbare schelmenroman over Algot Olsson en een bonte verzameling mensen. Algot stort zich op de mooie en hopelijk lucratieve kunst van het distilleren van brandewijn. Bekijk alle Boekenweektips

Een jonge cartograaf vertrekt naar Amsterdam en tekent voor zijn grote liefde in zijn wereldkaart, vlak naast de evenaar, een 'nog onontdekt' eiland dat haar naam draagt. Bekijk alle Boekenweektips

Op een koude winteravond belandt de zeventigjarige Leah met haar auto in het water. Hoewel de kade al snel vol mensen staat, doet niemand iets. Tot grote frustratie van studente Mirjam. Bekijk alle Boekenweektips.

De meningsverschillen over hoe het tuincomplex bestuurd moet worden, kunnen elk moment weer oplaaien, maar de grootste dreiging komt van de kant van de gemeente. Bekijk alle Boekenweektips

Philip Dröge duikt in de curieuze geschiedenis van Nederlandstalig New York en New Jersey en doet dat op de fiets. Een boek dat reisgids, geschiedenisboek en road novel ineen is. Bekijk alle Boekenweektips

Taalwetenschapper Khalid Mourigh gaat de straat op en de scholen langs om straattaal, het gebruik van Engels en de meertaligheid van het Nederlands te onderzoeken. Bekijk alle Boekenweektips

Aan het begin van de Eindtijd valt de vrijdenkende engel Astoreth naar de aarde. Hij raakt verzeild in apocalyptische avonturen die hem van Amsterdam naar het Zweedse platteland voeren. Bekijk alle Boekenweektips

Een meisje en een vis denken beiden dat de ander gevangenzit en dus maken ze een wak, maar ze beseffen dat het beter is als ze blijven waar ze zijn. Bekijk alle Boekenweektips

Terwijl de ambitieuze Pierre groeit in zijn rol op de redactie van een tijdschrift, kelderen de abonneecijfers. Hoe lang moeten tradities en gewoontes in stand worden gehouden? Bekijk alle Boekenweektips.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raken de levens van Luna en haar vader, de Joodse Rifka, de Indiase Chandar en Thiemen met elkaar verweven op een manier die zij niet voorzien. Bekijk alle Boekenweektips

Eliza had zes broers, maar alleen Krekel is nog over. Een bangerik, een huilebalk, een blok aan haar been, eigenlijk. Alles gaat mis, maar Eliza en Krekel blijven zoeken naar hun verdwenen broers. Bekijk alle Boekenweektips

Als de literaire bundel van zware crimineel Derek L. op het punt staat te verschijnen, mag hij tijdens zijn weekendverlof van de gevangenis aanwezig zijn op zijn eigen boekpresentatie. Bekijk alle Boekenweektips

In dit hartstochtelijke pamflet toont docent Karim Amghar aan hoe mbo'ers nog steeds te maken hebben met onderwaardering, terwijl ze onmisbaar zijn voor de samenleving. Bekijk alle Boekenweektips

Wanneer Hitler aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog Oostenrijk binnenvalt, moeten vijf hechte vrienden kleur bekennen. Kun je een ander ooit ten diepste kennen? Bekijk alle Boekenweektips

Iemand breekt in bij Simon en beweert dat ze beiden vastzitten op een alternatieve belevingsvakantie. Het is het begin van een aangrijpende speurtocht. Bekijk alle Boekenweektips.

Stine Jensen verkent hoe mediastormen kunnen ontstaan en hoe je filosofie kunt inzetten om ze te duiden. Bekijk alle Boekenweektips

Een kleurrijke groep outcasts raakt betrokken bij het mysterie van Salomé Abergel, de beroemde kunstenares die op het hoogtepunt van haar carrière plotseling verdwijnt. Bekijk alle Boekweektips

Als Hitler aan de macht komt, vluchten Eva en Itzhak naar het conservatieve Zeeland. Daar haalt het gevaar hen in en Eva zal moeten kiezen. Bekijk alle Boekenweektips.

In de persoonlijke verhalen van Rusland-correspondent Iris de Graaf lees je hoe het is om als jonge vrouw verslag te doen vanuit Moskou, in het land van haar grootmoeder. Bekijk alle Boekenweektips

Het is ronduit indrukwekkend wat we weten van onze moedertaal, wat we ermee kunnen, en hoe we dingen haarfijn aanvoelen. Bekijk alle Boekenweektips.

Sinds 2015 zit Astrid Holleeder ondergedoken, wat enorme impact heeft op haar leven en dat van haar familie. Ze vertelt over de dagelijkse routines, constante waakzaamheid en haar angst. Bekijk alle Boekenweektips