Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Gewoon eten zonder poespas

Mieke Schepens 21 november 2014 Hebban Recensent

'Kaarsen aan, een knapperend openhaardvuur en een pruttelende stoofpot die heerlijke geuren door het huis', zo begint het voorwoord van Caroline Hofberg in De warme winterkeuken.
Doe je ogen dicht en je ruikt het!

Caroline Hofberg is een van Zweden's meest productieve auteurs van kookboeken. Ze ontving de World Cookbook Award, de Gourmand World Cookbook award, en de Small Society medaille.  Ze woont in Stockholm, Zweden. In de winter besteed Caroline veel tijd aan koken. De auteur beschrijft hoe ze al tijdens de zomer en de herfst bezig is met het koken in de winter, maar ook hoe we naar ons lichaam moeten luisteren.
In het ideale geval in de herfst een voorraadje zelfgeplukte paddenstoelen, wild, fruit en bessen kunnen aanleggen – allemaal ingrediënten die in de winter van pas komen. Wortelgroenten en kool horen bij dit jaargetijde. Het gebruiken van gedroogd fruit uit de zomer past hier ook bij.
'Gewoon eten zonder poespas'. Dat klinkt goed, nietwaar?
De inhoud van dit kookboek bestaat uit het voorwoord, gevolgd door 130 winterse recepten waarmee je meteen aan de slag wilt gaan. Achterin een handig register op alfabet waardoor het gemakkelijk zoeken wordt. Helemaal achterin staan nog opmerkingen bij de recepten.
Die moet je even lezen voordat je aan het koken begint. Het gaat over maten en geeft goede tips, ook over moeilijk verkrijgbare ingrediënten, waardoor dat geen probleem hoeft op te leveren.

De fotografie is prachtig, mooie winterlandschappen en heerlijke gerechten. Het is nog geen winter nu ik dit schrijf, maar ik kijk er door dit prachtige boek wel naar uit!

Het zijn duidelijke recepten, startend met een verwarmende appeldrank en een kruidige blauwebessendrank, met of zonder alcohol. Aan jou de keuze. Bij elk gerecht staat een aantekening van de auteur. Soms ook een tip voor een bijpassend gerecht of een vervangend ingrediënt.
Bij de eerste keer doorbladeren ga je via de muffins en heerlijke choco's waardoor je naar kou gaat verlangen, naar sandwiches en soepen. Verderop heerlijke broodrecepten en warme dranken gevolgd door snacks. Daarna komen de aardappelgerechten en eenpansgerechten voorbij, vlees-, vis- en wildgerechten en lekkere taarten en sauzen om bij deze taarten te serveren.
Deze heerlijke doorbladercessie sluit je af met cake's, koekjes, baklava en (chocolade)truffels.
Wow! Ik wilde meteen een heleboel gerechten gaan koken en heb een bladwijzer gestoken bij het betreffende recepten.

Appelkip met puylinzen
Eenpansgerechten zijn altijd praktisch. Deze kipschotel is een variatie op coq au vin, maar dan met linzen, appels en cider. Gebruik een droge cider en niet de zoete cider uit de supermarkt, die meer naar frisdrank smaakt. Serveer er wat brood en een groene salade bij en je heb een complete maaltijd.

Voor 4 personen:
1 grote maïskip, ca. 1,5 kg
boter
150 rookspek (aan een stuk) of ontbijtspek
2 el tarwebloem
600 ml droge (Normandische) appelcider
1 el kippenfond
2 teentjes knoflook, gehakt
2 tl gehakte verse tijm
2 laurierblaadjes
150 g puylinzen
12-16 zilveruitjes
200 g champignons
grof zeezout
versgemalen peper
2 kleine rode appels

1. Hak de kip in stukken en bak die in porties in een koekenpan rondom bruin in wat boter. Breng op smaak met zout en peper en zet ze apart.
2. Snijd het spek in reepjes. Bak ze aan in een braadpan in een klontje boter. Bestrooi ze met de bloem en schep goed om. Schenk de cider erbij.
3. Breng het geheel aan de kook en leg de kip erin. Voeg de kippenfond, knoflook, tijm en laurier toe. Dek de pan af, voeg na 10 minuten koken de linzen toe en laat alles dan nog 25-30 minuten op laag vuur koken, tot de kip door en door gaar is en de linzen zacht zijn.
4. Pel intussen de uitjes en bak ze met de champignons gaar in wat boter. Voeg beide ca. 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe aan de stoofpot.
5. Was de appels en snijd ze in partjes. Doe ze ca. 5 minuten voor het einde van de kooktijd in de stoofpot. Breng hem op smaak met zout en peper.

De reden waarom ik voor dit gerecht koos is dat ik dol ben op coq au vin en wilde weten of dit gerecht ook een topper in mijn keuken zou worden.
Je kunt de kip ook in stukken laten hakken waar je hem koopt, dat scheelt alweer.
Ook het rookspek kan in reepjes gekocht worden. Gemak dient de mens, tenslotte.
Zoals ik boven aangegeven heb staan achter in het boek een aantal opmerkingen. Ook over de maten, zoals el en tl. Er wordt aangeraden een maatlepel te gebruiken omdat de gebruikte lepels af kunnen wijken bij de diverse gebruikers. Dat klopt natuurlijk. Ik heb maatlepels gebruikt.
Het is een gemakkelijk gerecht om te bereiden. De ingrediënten zijn goed verkrijgbaar.

Nog iets leuks over ingrediënten in dit kookboek: in de stoofpot met elandvlees is die vervangbaar door rundvlees. Dat staat nadrukkelijk bij een gerecht vermeld, dus dat hoeft geen belemmering te zijn om uit dit boek te gaan koken.
Appelkip met puylinzen ga ik zeker vaker maken, het lijkt me in alle jaargetijden lekker en de ingrediënten zijn in alle jaargetijden te verkrijgen. De zilveruitjes vervang ik dan door lente-uitjes.
Ik heb nog even verder geneusd in het boek en alsvast de ingrediënten gekocht voor een lekkere Portglühwein. Als het dan écht koud geworden is, kan ik dit serveren aan mijn gasten.
Een heerlijk kookboek: De warme winterkeuken!

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!