Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De 7 interessantste non-fictie boeken van augustus

Aan het einde van de maand zetten we de zeven meest opmerkelijke en boeiende non-fictie uitgaven voor je op een rij. Van geschiedenis tot psychologie en van kleurboeken tot wetenschap.

De Nederlandse Darwin van Piet de Rooy (4 augustus)

Bernelot Moens en het mysterie van onze afkomst is de ondertitel. Piet de Rooy vertelt over het bizarre leven van Benelot Moens (1875-1938)

Over het boek:
In 1907 kreeg koningin Wilhelmina van de biologieleraar Bernelot Moens het verzoek om zijn onderzoek te subsidiëren. Hij wilde Darwins evolutietheorie bewijzen door in Afrika mensen met apen te kruisen. De koningin, waarschijnlijk niet geheel van de details op de hoogte, ging op het verzoek in. Maar toen die in de pers bekend werden, ontstond er zo veel tegenstand dat het experiment er niet van kwam. Moens, overtuigd van zijn gelijk, liet zich echter niet zomaar tegenhouden.

Nadat zijn spraakmakende experiment in Nederland was afgewezen, vertrok Moens naar de Verenigde Staten. Daar wist hij opnieuw opzien te baren door zich ronduit tegen het heersende racisme te keren. Hij voorspelde de ondergang van de blanke beschaving als daar niet op korte termijn verandering in werd gebracht. Dit zette de FBI op zijn spoor. Na een zeer geruchtmakend proces werd hij het land uitgezet, waarna hij in Frankrijk naam maakte als de Nederlandse Darwin. Daar pleitte hij voor het systematisch bevorderen van raciale kruisingen, om op die manier de wereldvrede tot stand te brengen.

De Rooy laat zien hoe er in die tijd hartstochtelijk gedebatteerd werd over het onderscheid tussen apen en mensen - en daarmee over de identiteit van de mens; hoe dit debat vervlochten raakte met de opkomst van een wetenschappelijk racisme en hoe ongemakkelijk het soms is om wetenschappelijke vooruitgang te beoordelen.

Ondergedoken van Marie Jalowicz Simon (6 augustus)

Een jonge vrouw overleeft in Berlijn, 1940-1945

Over het boek:
Berlijn, 1942, een arrestatieronde van de Gestapo dreigt. Maar de twintigjarige Marie Jalowicz wil leven en duikt onder. Pas vijftig jaar later heeft ze voor het eerst haar verhaal verteld. Daar waren meer dan zevenenzeventig geluidsbanden voor nodig, die de basis vormen voor dit unieke tijdsdocument. Openhartig en zonder iemand te sparen beschrijft Marie Jalowicz Simon hoe ze overleeft in het nationaalsocialistische Berlijn: ze heeft valse papieren nodig, schuilplaatsen en mensen die haar willen helpen. Vergeefs probeert ze door een schijnhuwelijk met een Chinees Duitsland te ontkomen en via Bulgarije naar Palestina te vluchten. Ze vindt onderdak bij circusartiesten en woont samen met een buitenlandse arbeider. Steeds weer weet ze zich door haar ongekende moed en haar improvisatievermogen te redden. Ondergedoken is het authentieke relaas van een buitengewone jonge vrouw die zich door niets af liet brengen van haar sterke wil om te overleven.

Dokter Mütters medische mirakels van Cristin O'Keefe Aptowitz (11 augustus)

Een The New York Times-bestseller over de opzienbarende operaties van een revolutionaire chirurg.

Over het boek:
Operaties zonder verdoving, besmette instrumenten en een arts met vieze handen behoorden tot de dagelijkse medische praktijk in de negentiende eeuw. De jonge Amerikaan Thomas Mütter koos voor een baanbrekende aanpak door patiënten met ether te verdoven, zijn scalpel te steriliseren en in een zijden pak te opereren. Daarnaast was hij gefascineerd door alles wat afweek: hij verzamelde een rariteitenkabinet vol medische mirakels en hij excelleerde in plastische chirurgie van monstermensen.

Dokter Mütters medische mirakels beschrijft op poëtische en humoristische wijze hoe vanuit heel Amerika artsen én patiënten in de rij stonden voor deze grondlegger van de moderne geneeskunde.

Irene, mijn grootmoeder van Paul Hellmann (17 augustus)

De neergang van een Weens-joodse familie. Aan de hand van brieven en foto’s reconstrueerde Paul Hellmann het leven van zijn Weense grootmoeder.

Over het boek:
Paul Hellmann was zeven jaar toen hij moest onderduiken. Lange tijd was hij onwetend van het lot dat zijn vader Bernard Hellmann en zijn grootmoeder trof. Hij herinnert zich zijn grootmoeder als een tengere grijze vrouw die zwaarmoedig voor zich uitkeek. Irene Hellmann-Redlich stamde uit een rijke, geassimileerde Weens-Joodse familie. Haar broer Josef behoorde tot de ministersploeg van de laatste keizer en Irene’s huis in Wenen was een trefpunt voor musici als Richard Strauss en schrijvers als Arthur Schnitzler en Hugo von Hofmannsthal. De crisis en daarna de Anschluss zorgden voor een dramatische wending. Na de dood van haar man in 1938 vluchtte Irene volledig berooid via Londen naar Rotterdam: een keuze met fatale gevolgen.

De kunst van het vragen van Amanda Palmer (18 augustus)

Durf te vragen en verrijk je leven. Zangeres van The Dresden Dolls, vrouw van auteur Neil Gaiman, kunstenaar en bijzonder mens Amanda Palmer schreef een boek over de kunst van het vragen.

Over het boek:
Als er iemand is die weet hoe je om dingen moet vragen is het rockster, crowdfundpioneer en TED-spreker Amanda Palmer. Als levend standbeeld in een trouwjurk vroeg ze duizenden voorbijgangers om hun geld, en als artiest vroeg ze haar publiek om ondersteuning tijdens het crowdsurfen (en een slaapplaats tijdens tournees). Toen ze haar platenlabel verliet vroeg ze haar fans om te helpen een nieuw album te maken, wat resulteerde in het succesvolste Kickstarter-project voor muziek ooit.

Gaandeweg komt ze er echter achter dat er ook zaken zijn waar ze níét om kan vragen, en dat ze hierin niet alleen staat. Veel mensen zijn bang om om hulp te vragen, en het kan hun leven en relaties verlammen. Amanda onderzoekt wat die obstakels zijn en ontdekt de emotionele, filosofische en praktische kanten van de kunst van het vragen. Dit boek zal je een nieuwe kijk geven op vragen, geven, kunst en liefde.

De akker en de mantel van Hafid Bouazza (25 augustus)

In zijn pamflet De akker en de mantel laat Hafid Bouazza zien dat de rigide mannelijke norm binnen de islam nog altijd toonaangevend is, ook bij ons. Hij hekelt de politiek correcte opstelling van westerse intellectuelen, die de bevrijding van islamitische vrouwen frustreert.

Over het boek:
Met een koffer vol vibrators toog Shereen El Feki, presentatrice van Al Jazeera English, naar Egypte en andere Arabische landen om veranderingen in de seksuele mores te onderzoeken. Zou de Arabische Lente ook een bloei in het seksuele leven hebben veroorzaakt? Maar
meer dan negentig procent van de vrouwen onder de vijftig in Egypte is genitaal verminkt – alleen in Somalië wordt dit cijfer overtroffen. De clitoris zou de vrouw seksuele drift bezorgen; vrouwelijke seksualiteit staat in de islamitische wereld gelijk aan nymfomanie die de samenleving ontwricht.

Het Amsterdamse beestenboek van Remco Daalder (24 augustus)

Remco Daalder is stadsecoloog in Amsterdam. Hij won de Jan Wolkersprijs 2014 met zijn boek Gierzwaluw.

Over het boek:
In Amsterdam zitten werkelijk overal dieren, al zie je ze niet direct. Als je eenmaal weet op welke plekken je moet zoeken en waar je op moet letten, ontdek je een ongekend dierenuniversum. De stadsecologen wijzen in deze
dierengids de weg.
Vind je een drol met bovenop een soort schroefvorm? Dan is er beslist een vos langs geweest. Is Rokjesdag in aantocht? Dan kun je er zeker van zijn dat de ringslang uit zijn winterschuilplaats tevoorschijn komt. En als dan die zonnige dagen aanbreken, kun je vaak ook de roodwangschildpad zien zonnebaden op een boomstam in het water. Je hoeft dus niet ver te reizen om op safari te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat de slechtvalk wel 340 km/u kan halen en daarmee het snelste dier ter aarde is!

Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.

 



Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1120 volgers
583 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De 7 interessantste non-fictie boeken van augustus

 

Gerelateerd