Column /
Vintage Vrijdag: Bakken en braden met Barbie
‘Happy endings’ met Barbie
Nee, dit is geen stukje alleen voor boven de 18 jaar! Maar een Vintage Vrijdag kookboekje; Bakken en Braden met Barbie uit 1958. Waarschijnlijk hadden ze toen nog niet van Thaise massagesalons gehoord want in de intro valt te lezen: “In dit boek geeft ze ons haar lievelingsrecepten voor feestelijke ontbijten, voor sandwiches, slaatjes, hapjes, smulschoteltjes en ‘happy-endings’ (zo noemt Barbie haar lekkerste toetjes)”.
Deze pocket is bedoeld voor tieners en bevat naast korte verhalen en recepten speciaal voor de Nederlandse versie voedingsadviezen van het Nederlandse Voorlichtingsbureau voor de Voeding, het tegenwoordige Voedingscentrum. Oké, een ‘happy-ending’ van Barbie dus – het wordt een citroentaart recept. [foto boekje Barbie]
Citroentaart Origineel recept
Voor het gebak:
10 biscuitjes
¼ kop boter* (*1 kopje is 125 gram, dus ongeveer 32 gram)
2 eetlepels suiker
Voor de vulling:
3 eidooiers
1 blikje zoete gecondenseerde melk
sap van ongeveer 3 citroenen
een snufje zout
Voor het schuim:
drie eiwitten
6 eetlepels suiker
Maal of wrijf de biscuits fijn tot je alleen kleine kruimels over hebt.
Smelt de boter (maar laat hem vooral niet bruin worden!) in een koekepan.
Doe er de biscuitkruimels en de twee eetlepels suiker bij en roer tot alles goed gemengd is.
Bedek met dit deeg de bodem en zijkanten van een taartvorm en zet die een kwartiertje in de koelkast om goed af te koelen.
Breek de eieren voorzichtig op de rand van de kom en laat alleen het eiwit eruit lopen.
Schenk de dooiers in een andere kom.
Klop de drie eidooiers tot ze mooi schuimig zijn geworden.
Roer er dan de gecondenseerde melk door en doe er het citroensap bij.
Roer tot alles mooi glad is. Giet dit mengsel dan in de taartvorm met biscuitlaag.
Zet de taart minstens twee uur in de koelkast.
Vlak voor het gebak in de oven gaat, maak je het schuim.
Zet de oven op lauwwarm (± 175°C).
Klop de eiwitten met een klopper stijf, zodat je de schaal kunt omkeren zonder dat het eiwit eruit vloeit.
Voeg er de suiker per lepel bij en klop telkens opnieuw voor je er een nieuwe lepel suiker bij doet. Schep het schuim nu met een lepel over de taart heen. Let erop dat het hele gebak bedekt is.
Zet de taart midden in de lauwwarme oven en haal hem eruit na een kwartier of twintig minuten als het schuim heel lichtbruin begint te worden.
Laat de taart afkoelen.
Dit recept is voor 6 personen.
Aanpassingen
Voor het gebak: ± 12 Bastognekoeken
± 35-40 gram boter eventueel paar lepels koud water
Taartvorm met uitneembare bodem of springvorm ∅ 23 cm (zijkant bekleden met bakpapier).
Tegenwoordig hebben we keukenmachines, een magnetron en mixers dus die zou ik zeker gebruiken. De hoeveelheid biscuits is te weinig om een goede bodem mee te maken dus in plaats van 10 Mariabiscuitjes neem ik ongeveer 12 Bastognekoeken en iets meer boter.
Maal de koekkruimels in de keukenmachine of met de staafmixer en meng ze met de in de magnetron gesmolten boter. Volg verder het originele recept.
Zorg dat de kom waarin je de eiwitten met de mixer klopt goed vetvrij is.
Een trucje hiervoor is om de kom en de gardes van de mixer vooraf in te wrijven met een stukje citroen (en geen eidooier morsen).
Ik vond de vulling nog net niet gaar en heb de taart vijf minuten terug in de oven gezet. Hierdoor is het eiwitschuim iets donkerder gekleurd, maar dat smaakt evengoed prima!
Meer columns over oude kookboeken vind je op mijn website.