Algemeen /
Hebban Awards 2015: genomineerd in de categorie Culinair
De Hebban-redactie selecteerde voor elke rubriek zes vertaalde en zes oorspronkelijk Nederlandstalige titels. Titels die de afgelopen maanden in het oog sprongen door een uitzonderlijk goede ontvangst, positieve lezersreacties, verkoopsucces, recensies in de media en een mix van deze factoren. Naast de selecties van onze experts kunnen lezers ook zelf een boek per categorie nomineren.
De winnaars worden eind oktober bekendgemaakt.
GENOMINEERD IN DE CATEGORIE
CULINAIR NEDERLANDSTALIG
Oranje toetjes van Lizet Kruyff/Cees Holtkamp (uitgeverij Bas Lubberhuizen, 2015)
In Oranje toetjes beschrijft Lizet Kruyff het verhaal van de eetcultuur van onze stadhouders en ons koningshuis vanaf de negentiende eeuw. Naast een koninklijke culinaire geschiedenis zijn er ook historisch verantwoorde recepten opgenomen die zo zijn aangepast dat ze nu uitvoerbaar zijn.
Havermoutje van Pascalle Bonnier/Mathijs Kok (Carrera Culinair, 2015)
Pascalle Bonnier en Mathijs Kok laten in Havermoutje in 70 recepten zien wat er allemaal mogelijk is met haver en havermout. Van brood tot burger, van soep tot stroopwafel, van cake tot cappuccino, van pasta tot pannenkoek.
Danny’s Azië van Danny Jansen (uitgeverij 24 Kitchen, 2014)
Danny Jansen werd bekend door het 24Kitchen-programma 'Grenzeloos koken'. Zijn kookboek Danny´s Azië toont dat iedereen de heerlijkste Aziatische gerechten op tafel kan toveren.
Het allerlekkerste comfort food van Janneke Vreugdenhil (uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2015)
Het allerlekkerste comfort food biedt recepten voor eten waar je gelukkig van wordt. Ook in dit boek Janneke’s nuchtere kijk op koken en eten in combinatie met een uitstekend gevoel voor smaak en een originele twist aan elk gerecht.
Home Baked van Yvette van Boven (Fontaine uitgevers, 2014)
Home Baked is een verzameling van Yvette van Boven’s favoriete bakrecepten, zoals voor bananenbrood, kardemommopjes en chocoladetaart, aangevuld met haar eigen tekeningen en de foto’s van haar echtgenoot Oof Verschuren.
Meer meesterlijk brood van Robèrt van Beckhoven (uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, 2015)
Robèrt van Beckhoven wil dat mensen daadwerkelijk leren en begrijpen wat er bij brood bakken komt kijken. Meer meesterlijk brood gaat verder waar Robèrt van Beckhovens eerste boek Meesterlijk brood ophoudt. De Meester Boulanger geeft in zijn tweede boek nog meer informatie over de broodnodige ingrediënten.
GENOMINEERD IN DE CATEGORIE
CULINAIR VERTAALD
Anatolië van Somer Sivrioglu & David Dale (uitgeverij Good Cook, 2015)
Vertaler: Kim Steenbergen
Naast 140 traditionele en eigentijdse recepten vind je in Anatolië ook de rituelen, mythen, de grappen en de volkswijsheden die schuilgaan achter 3000 jaar geschiedenis van de Anatolische kookkunst.
Comptoir Libanais van Tony Kitous (uitgeverij Terra Lannoo, 2015)
Vertaler Jaromir Schneider
In de Comptoir Libanais restaurants van Tony Kitous in Engeland kan je vers fast food eten voor weinig geld. Het kookboek is geheel in dezelfde sfeer en geeft eenvoudig en snelle recepten voor gerechten met een Libanees karakter.
Nieuwe klassiekers van Donna Hay (uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, 2014)
Vertaler: Esther van Buuren
Nieuwe klassiekers van Donna Hay bevat zowel klassieke gerechten, al dan niet voorzien van variatietips, als favorieten uit Donna Hay’s familie. Veel stap-voor-stap instructies en de foto’s waar Donna Hay beroemd mee is geworden.
Plenty more van Yotam Ottolenghi (Fontaine uitgevers, 2014)
Vertalers: Hennie Franssen en Kien Seebregts
Na Plenty komt Plenty More. Meer inspirerende vegetarische gerechten met de nadruk op groenten, meer nieuwe combinaties en meer foto’s. De indeling van Plenty More is niet naar ingrediënt of maaltijd maar naar bereidingsmethode, van gebakken en gegrild tot rauw.
Jamie's Comfort Food van Jamie Oliver (uitgeverij Kosmos Culinair, 2014)
Vertaler: Jaromir Schneider
Jamie’s Comfort food geeft recepten voor speciale momenten die je wilt vieren of wanneer je jezelf of anderen wilt verwennen. In tegenstelling tot zijn vorige boeken zijn de meeste recepten in dit kookboek niet supersnel en ook niet bedoeld voor elke dag.
Ei, de beste recepten van Blanche Vaughan (uitgeverij Karakter, 2015)
Vertaler: Mariëlle Steinpatz
Opvallend vormgegeven kookboek met in de hoofdrol het ei. Recepten voor ieder moment van de dag en alle gelegenheden. In Ei, vind je zowel klassiekers als nieuwe gerechten, makkelijk en moeilijk te bereiden.
De Beste Boeken van het Jaar-verkiezing start op 25 september a.s. Er kan tot en met 15 oktober gestemd worden op de genomineerde boeken in 8 categorieën. Staat je favoriete boek er niet tussen? Dan kun je in elke categorie ook zelf titels nomineren, mits deze voor het eerst verschenen zijn tussen 1 september 2014 en 1 september 2015.
Lees ook:
- Hebban Awards 2015: genomineerd in de categorie Literatuur
- Hebban Awards 2015: genomineerd in de categorie Young Adult
- Hebban Awards 2015: genomineerd in de categorie Fantasy