'Gewoon: een hapje eten en een drankje drinken,’ zó omschreef Willem Holleeder zijn dagelijkse activiteiten aan zijn rechters. Eten speelt een centrale rol in het criminele leven. Gangsters spreken graag af bij een broodjeszaak, een wegrestaurant, een pizzeria of Japanner om er hun zaken te regelen. Is dit inderdaad de way of live van de crimineel? Of is het de culturele erfenis uit The Godfather, The Sopranos of Goodfellas?
Marian Husken deed onderzoek naar de rol van eten in de onderwereld en biedt in Crimineel eten letterlijk een kijkje in de keuken. Haar conclusie: wát en waar je eet bepaalt je status in het criminele circuit. Snel verdiend geld wordt grif uitgegeven in toprestaurants. Sterker nog: ‘Maffiosi in een zaak staan garant voor kwaliteit. Hun aanwezigheid is vergelijkbaar met een Michelin-ster,’ aldus een culinair recensent.
Husken neemt je mee langs de ‘all time favorites’ van The Mob in New York, de favoriete stekjes van de Nederlandse topcriminelen en ze kwam erachter dat echte ‘mannen van eer’ in de bajes het liefst zélf koken. Maar ook als ze zelf niet zulke keukenprinsen zijn, laten topcriminelen zich graag goed verzorgen. Zo liet Heinekenontvoerder Cor van Hout een medegedetineerde – een Italiaanse kok – op zijn kosten voor hem koken
toen hij achter de tralies zat.
Crimineel eten is een geweldig boek over de manieren waarop het ‘goede leven’ en het ‘slechte pad’ met elkaar zijn verweven, met als toetje: de favoriete recepten van ’s werelds grootste schurken.