Lezing en signeren 'Kees Chardon, boegbeeld van het Delftse verzet' door Trudy van der Wees
in Delft , georganiseerd door Boekhandel Paagman
Aanwezige auteurs
Over het evenement
De Delftse verzetswerker Kees Chardon (1919-1945) werd in 2004 aan de vergetelheid ontrukt door het boek Sonny Boy, van Annejet van der Zijl. De hoofdpersoon, Rika Nods-van der Lans, werkte samen met Chardon, en uiteindelijk werd hij verraden door een van haar onderduikers.
Wie was deze Kees Chardon? 'Kees Chardon, boegbeeld van het Delftse verzet' vertelt het levensverhaal van de man die tientallen, waarschijnlijk zelfs honderden, Joden heeft helpen onderduiken, onder wie ook veel baby’s en peuters. Een aangrijpend verhaal over verzet, verraad én vergeving.
Kees Chardon groeide op in een gereformeerd ARP-milieu. Al in hetTijdens zijn studie rechten brak de Tweede Wereldoorlog uit. Al snel raakte hij betrokken bij het verzet. Als advocaat kreeg Chardon te maken met wanhopige Joodse cliënten. Gedreven door zijn geloof en gevoel voor rechtvaardigheid besloot hij hen op alle mogelijke manieren te helpen. Het leverde hem een bijnaam op: de Jodenspecialist.
In januari 1944 werd Chardon verraden en gearresteerd. In de nasleep van zijn arrestatie werden tientallen Joden en Jodenhelpers opgepakt. In gevangenschap maakte Chardon indruk door zijn vastberaden Godsvertrouwen. In april 1945 overleed hij in concentratiekamp Wöbbelin.
Trudy van der Wees deed uitgebreid onderzoek naar het landelijke verzetsnetwerk waarbinnen Chardon opereerde. Dit levert nieuwe feiten op over verzet en verraad binnen het protestants-christelijke milieu in de Haagse regio.
Over de auteur:
Trudy van der Wees (1960) werkte vele jaren voor de Haagsche Courant, zowel in schrijvende als in leidinggevende functies. In 2005 zei Trudy de dagbladjournalistiek vaarwel en legde zij zich toe op bedrijfsjournalistiek en communicatieadvies. Van 2007 tot 2020 werkte Trudy freelance voor uiteenlopende opdrachtgevers en werd haar belangstelling voor geschiedenis en oral history aangewakkerd. Ze schreef inmiddels een aantal boeken over lokale historie, onder andere over Delfts Blauw, de Delftse muziekpedagoog Pierre van Hauwe en de Botanische Tuin van de Technische Universiteit Delft. Ook schreef zij 'De Kookschool van oom Iwan', over een Nederlandse kok die aan het begin van de 20ste eeuw een kookschool oprichtte in Londen, waar diverse chefs hun opleiding volgden.
Locatie
Boekhandel PaagmanChoorstraat 1
2611 JD DELFT