BOEKENWEEKARCHIEF

Een lijst van Boekenweekthema's, geschenken en essays door de jaren heen.

2024-2005 2004-1980 1979-1955 1954-1930

1979: BOEKEN AAN BANDEN

Mooi kado

Simon Carmiggelt & Peter van Straaten

Simon Carmiggelt kent men als schrijver op de korte baan. Op de lange baan der nachtelijke uren is hij een lezer. Van schone letteren, maar ook van de meest uiteenlopende biografieën. En hij kent veel schrijvers persoonlijk. In dit boekje over boeken vindt men de op papier gevangen neerslag van die relaties. Peter van Straaten heeft dit geschenk van cartoons en tekstillustraties voorzien.

1978: BOEK EN COMMUNICATIE

Overkomst dringend gewenst

Marnix Gijsen

Zeven verhalen over alledaagse dingen die door Gijsen weer minder alledaags worden gemaakt. Als verbindend thema van de zeven verhalen dringt zich de verhouding tussen man en vrouw op, zowel binnen als buiten het huwelijk. De ik-verteller is telkens weer een man, soms dezelfde, soms een andere.

1977: BOEK EN TELEVISIE

Even geduld A.U.B.

Mies Bouhuys, Herman van Run & Nico Scheepmaker

Visies op televisie, verzameld en ingeleid door Mies Bouhuys.

1976: BOEK EN MUZIEK

Snikken en smartlapjes

Hermine Heijermans

Snikken en smartlapjes is een bloemlezing uit Nederlandse smartlappen van de eerste decennia van de twintigste eeuw.

1975: REIZEN EN LEZEN

Bericht aan de reizigers

Cees Buddingh

Cees Buddingh verzamelde van diverse schrijvers gedichten, verhalen en romanfragmenten, met als thema 'reizen'.

1974: COUPERUS

Als ik, bij voorbeeld, de geest van mijn moeder op den rand van mijn bed zag zitten

Louis Couperus, samengesteld door Karel Rijders

Van de lezer van dit boekje wordt geen geloof gevraagd en ook geen ongeloof. Hij hoeft alleen maar plezier te hebben in goede, gekke en soms zelfs al te gekke verhalen. En misschien een beetje nieuwsgierig te zijn naar al die geheimzinnige zaken die onder de naam occultisme bij elkaar worden gezet.

1973: LITERATUUR EN JAZZ

Een lampion voor een blinde

Bertus Aafjes

Bertus Aafjes schreef een verhalenbundel over de legendarische rechter Ooka uit het zeventiende eeuwse Japan. Met zijn eigen milde humor en speelse dichterlijkheid is Aafjes erin geslaagd de wereld van Ooka in onze taal tot leven te brengen met behoud van de oosterse geheimzinnigheid en de subtiele Japanse sfeer.

1972: POËZIE

Poësie

Peter van Lindonk

Een boekje vol poëzie samengesteld uit oude poëziealbums en speciaal voor deze uitgave gemaakte nieuwe verzen van de hand van Hans Andreus, J. Bernlef, Cees Buddingh, Jacob der Meistersänger, Judith Herzberg, Rutger Kopland, Harriet Laurey, Nico Scheepmaker, Kees Stip, Mischa de Vreede en Jan Wit.

1971: PROTEST

Protest per prent

D.H. Couvée

Samenstelling van cartoons en karikaturen door D.H. Couvée, met als thema 'protest'.

1970

Kasteel in Ierland

Jan Gerhard Toonder

Dr. Franz Krause, een al wat oudere Duitser, die maar liever niet nadenkt over zijn verleden en over zijn verhouding tot zijn veel jongere Nederlandse vrouw. Wanneer Krause en Ierland elkaar ontmoeten begint zijn onwillig geheugen te borrelen als een heksenketel en wordt een geweten. De confrontatie tussen hedendaags opgewekt miskleunen enerzijds en een vroeger tragisch misgrijpen anderzijds, wordt een spannende parabel van het menselijk falen, die de lezer van begin tot eind geboeid houdt.

1969

De goden moeten hun getal hebben

Hubert Lampo

Kasper Bentheim denkt dat hij zijn geliefde om het leven heeft gebracht. In werkelijkheid gaven haar gebrek aan verbeeldingskracht en haar platvloerse ontrouw zijn geest de genadeslag. Hij ontvlucht het provinciestadje Geel, waar hij in een psychiatrische inrichting zat, en reist af naar Antwerpen. Achtervolgd door herinneringen en steeds overvallen door vage beelden die hij niet kan plaatsen, zwerft hij door een stad, waar elke gebeurtenis hem achtervolgt als een angstaanjagende, hallucinaire onderwereldbelevenis.

1968

Kom eens om een keizer

Max Dendermonde

Een operazanger, dubbelganger van de laatste Duitse keizer, dreigt aan het einde van de Eerste Wereldoorlog het slachtoffer te worden van de spionagediensten van de geallieerden.

1967: NOG NOOIT WERD ER ZOVEEL GELEZEN

Herinneringen van een bramzijgertje

Jan de Hartog

In Herinneringen van een bramzijgertje beschrijft Jan de Hartog zijn belevenissen als duvelstoejager op een haringvisser in de Zuiderzee in de jaren twintig.

1966: LEZEN IS FIJN

Het zwaard, de zee en het valse hart

Theun de Vries

Theun de Vries schreef een historisch relaas over twee Friezen, die de Engelsen moeten beschermen tegen de Picten.

1965

De Geuzen

Harry Paape

Voor de boekenweek schreef Harry Paape over de eerste Nederlandse verzetsgroep, opgericht door de Haarlemse tapijtrestaurateur Bernard IJzerdraat die reeds op 15 mei 1940 opriep tot actie tegen de Duitse bezetter.

1964

Vier vingers

Robert van Gulik

Vier vingers beschrijft een dag uit het leven van Rechter Tie, de meester-speurder van het oude China. Hoe hem in de vroege ochtend een moord gerapporteerd werd door een aap, een zwarte gibbon; en hoe deze misdaad diezelfde middag tot een oplossing gebracht werd. De enige aanwijzingen waarover hij beschikte warren vier afgehakte vingers een een gouden ring.

1963: EUROPA EN HET BOEK

Europa in een boek

Jacques Presser

In Europa in een boek schreef Jacques Presser over de geschiedenis en samenwording van Europa.

1962: HET NEDERLANDSE EN VLAAMSE BOEK

Een schot in de lucht

Anton Koolhaas

Dian is een mislukte jachthond. Zodra zijn baasje een schot lost, slaat hij op de vlucht. Hij is niet van plan terug te gaan en gaat op pad richting de stad.

1961: NOVELLEWEDSTRIJD

De onbekende uren

Agaath van Ree

De kleine Rim, zoontje van een rijke bandenfabrikant, verblijft in het gezelschap van drie mannen, die zoals al spoedig blijkt, hem hebben ontvoerd. Hoewel de vijandigheid van de omgeving uit allerlei voorvallen voortdurend blijkt, wil het kind die niet tot zijn bewustzijn toelaten, omdat het intelligent genoeg is om te voelen dat zijn angst, bij volledig realiseren van de situatie, te groot zou worden om te dragen. Het suggereert zichzelf die situatie met taaie wilskracht aldoor als normaal en van tijdelijke aard.

1960: DE VIJFENTWINTIGSTE BOEKENWEEK

De zalenman

Elisabeth Keesing

Wat gebeurt er als een massamens in plotselinge afzondering wordt geplaatst? Kan hij dit overleven of niet? In De zalenman krijgt een fervent voetbalsupporter op de thuisreis met de autobus een ongeluk krijgt en zwaargewond naar een ziekenhuis wordt gebracht. Zijn gedachten en die van de verzorgers om hem heen, blijken uiteindelijk van levensbelang te zijn.

1959

Dat weet ik zelf niet

Hella S. Haasse

Hella S. Haasse schrijft in dit essay over 'jonge mensen in beeld en verhaal'. Zij schetst de geschiedenis van de ontwikkeling van de jeugd aan de hand van Nederlandse en wereldliteratuur. Van jonge mensen die hun plaats moeten veroveren ten opzichte van de volwassenheid. Tegelijkertijd wordt een geschiedenis van de literatuur zelf gegeven, vanuit de Griekse oudheid naar de middeleeuwen, via Shakespeare, en Vondel naar de 19e eeuwse Russische en tenslotte de moderne literatuur.

1958: NOVELLEWEDSTRIJD

Het gehucht

August Defresne

August Defresne beschreef in zijn novelle Het gehucht een levendig spektakel rondom een geïsoleerd gehucht met een bevolking die zich van God niks aantrekt, eindigend in een ramp.

1957: NOVELLEWEDSTRIJD

De nacht der Girondijnen

Jacques Presser

Jacques, een jonge geschiedenisleraar van Portugees-Joodse afkomst, komt in Westerbork bij de ordedienst terecht. Hij zorgt in opdracht van de Duitsers voor het samenstellen van de transporten met Joden, in de hoop het eigen bestaan zo lang mogelijk te rekken. Wanneer een bevriende rabbijn mishandeld wordt door Jacques' baas, slaan bij hem de stoppen door. Zijn leven neemt een andere wending, maar voor hij zelf de reis naar het Oosten begint, schrijft hij zijn ervaringen op.

1956

Ontmoetingen met schrijvers

P.H. Ritter jr.

Circa vijftig schrijfsters en schrijvers komen naar voren in Ontmoetingen met schrijvers. P.H. Ritter jr. doet daarbij enige grepen uit zijn rijke herinneringen.

1955

Op schrijversvoeten door Nederland

Clare Lennart

Clare Lennart brengt bezoeken aan verschillende auteurs, verspreid over heel Nederland.