Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Het Hebban Boek van de Maand is: 'Interne dreiging' van Matthew Quirk

door Hebban Crew 20 reacties
'Interne dreiging' van Matthew Quirk is door de Hebban Crew gekozen tot het Hebban Boek van de Maand in april. De redactie noemt het een groot en actueel verhaal dat de gekte van deze tijd haarfijn spiegelt. Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.



Inleiding


Anouk van der Zee

Terwijl we bezig waren met lezen voor het Boek van de Maand, bespraken we ook Lees Eens Wat Anders, dat we gisteren aftrapten. Dat was het moment waarop ik besefte dat er één genre is dat ik echt nog nooit (uit)gelezen heb: een politieke actiethriller à la Tom Clancy's Jack Ryan senior en junior. Meer heldhaftige legermannen kan ik ook niet noemen, trouwens. Dus toen Interne dreiging van Matthew Quirk op ons pad kwam, wist ik dat ik er toch aan moest gaan geloven. Ach, dacht ik nog, dan heb ik mijn LEWA-boek gewoon alvast gevonden. Tot mijn grote verbazing zat ik meteen in het verhaal en was ik een van de eersten die toe moest geven dat ik het enorm spannend vond. Toch bezorgde de keuze ons wat hoofdbrekens, want de Nederlandse vertaling is hier en daar veel te letterlijk, soms onbeholpen en soms slaat het de plank echt mis als het om een woordgrapje gaat. Dat is ten nadele van Interne dreiging, maar moet ook los gezien worden van de plot en de schrijfstijl.

Quirk schrijft een meeslepend verhaal waarbij werkelijk niemand te vertrouwen is. Het verhaal speelt grotendeels in een afgesloten bunker diep onder de grond: niemand kan erin en niemand kan eruit, dus de verraders zijn onder de militairen die de president moeten beschermen. Terwijl de meest kansrijke verdachten één voor één omgekegeld worden, kijk je iedereen wel twee keer aan en kan een scène werkelijk alle kanten op. Dat voert de spanning flink op, waardoor ik helemaal in het verhaal zat. Is het een coup of is de president zelf de aanstichter? Wie werkt voor hem en wie werkt tegen hem? Je krijgt verschillende perspectieven, maar er is ook nog zoiets als een onbetrouwbare verteller. Hoe zou je het voor elkaar kunnen krijgen als iedereen steeds maar nagaat waar de anderen zijn geweest? Ik voel mijn adrenalineniveau gewoon weer stijgen als ik eraan terugdenk.

Zo leer je nog eens iets over jezelf: blijkbaar ben ik fan van de politieke actiethriller. En jij misschien ook, als je meedoet met de Hebban Boek van de Maand Challenge en deze meteen oppakt voor LEWA-maand!

Interne dreiging

Matthew Quirk, vertaald door Kees van Weele

Verschijnt op 10 april bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff

De dag waar elke geheime agent voor heeft getraind is aangebroken: code zwart, het Witte Huis is gevallen. De president moet vluchten naar een verborgen bunker buiten DC en alleen zijn vertrouwdste ambtenaren en agenten mogen mee – degenen die koste wat het kost de regering zullen beschermen. Erik Hill is een van deze agenten. Hij heeft zijn leven toegewijd aan de geheime dienst en beschouwt de dienst als zijn familie en zijn levensdoel. Ondanks Eriks groeiende haat tegen de corruptie in Washington kan hij zijn loyaliteiten niet vergeten. De regering wordt aangevallen en hij is de enige die de dreiging kan verslaan.

Het bewijsmateriaal leidt Erik naar een samenzwering die tot het hoogste regeringsniveau reikt, en de aanval blijkt georganiseerd te zijn door mensen met wie hij zit opgesloten. Wanneer de daders in de bunker toeslaan en de paranoia toeneemt, zal Erik er alles aan moeten doen om zijn mensen, zichzelf, en zijn land te redden.

Lees een fragment

De ontdekker


Sander Verheijen

Een Hebban Boek van de Maand moet eruit springen, iets nieuws of bijzonders brengen én aantrekkelijk en – bij voorkeur ook – geschikt zijn voor een groot lezerspubliek. De keuze wordt met veel zorg gemaakt. We lezen, wikken en wegen en discussiëren. Soms is het al heel snel duidelijk welke richting we opgaan en volgt er een automatisch unaniem besluit, soms is er wat meer voor nodig. Dan is de spoeling dun of de concurrentie zwaar. Het Hebban Boek van de Maand april komt uit de lastigere categorie en was tot daags voor de deadline allesbehalve een gelopen race. En de winnaar is wat dat betreft dan misschien ook wel een atypische keuze. Maar wél eentje die daardoor past in onze Lees Eens Wat Anders-maand die we gisteren hebben afgetrapt.

Interne dreiging van Matthew Quirk is een thriller die ik gedachteloos zou oppakken in de boekhandel. Een snelle White House-thriller in de rijke Amerikaanse traditie van politieke actiedrama's waarmee bestsellerauteurs Tom Clancy, David Baldacci en Vince Flynn hun oeuvre hebben gevuld, maar ook tv-series als 24, Designated Survivor en Homeland over zijn gemaakt. Inderdaad een kolfje naar mijn hand maar heel veel verder buiten de comfortzone van mijn lieve en hooggewaardeerde collega's kun je hiermee niet komen. Quirk is er – net als in The night agent – in geslaagd een groot en actueel verhaal te schrijven. Geen rechttoe rechtaan-thriller, maar eentje waar je je koppie bij moet houden, al is dat alleen al handig om de lijst met personages te onthouden (er staat een lijstje voorin het boek), en eentje die de gekte van deze tijd haarfijn spiegelt. Onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving. En wat werkt er nu beter dan het lezen van een spannende thriller om de werkelijkheid een beetje te kunnen relativeren?

Een LEWA-waardig boek en daarmee voor de april-editie van Hebban Boek van de Maand de perfecte keuze. Stap jij ook uit je comfortzone? Lees hieronder hoe dat Suzette, Debbie en Martijn is bevallen.

Over het Hebban Boek van de Maand

Hebban heeft haar eigen Boek van de Maand. Met dit initiatief richten we ons op nieuwe boeken die volgens ons extra aandacht verdienen. Dit zijn vooral niet de boeken waarvan we aannemen dat ze de weg naar de lezer toch wel zullen gaan vinden. Het panel van het Hebban Boek van de Maand richt zich op literaire romans, spannende boeken en verhalende non-fictie en bestaat uit de voltallige Hebban Crew.

Het Hebban Boek van de Maand wordt de hele maand onder de aandacht gebracht op Hebban en op onze socials. We nodigen onze lezers uit het boek te lezen en hun mening te delen onder dit artikel, op de boekpagina of in een persoonlijke recensie. Ook organiseren we elke maand een speciale leesclub rondom het boek én bieden we een discussieset aan voor leesgroepen die zelfstandig met het boek aan de slag willen, binnen of buiten Hebban. Wil jij alle Boeken van de Maand met ons meelezen? Doe mee aan de Hebban Boek van de Maand Challenge 2023-2024!

Naar het Hebban Boek van de Maand-kanaal

De leeservaringen


Martijn Lindeboom

In Nederland worden we al vele decennia doodgegooid met Amerikaanse cultuur: tv-series, films, boeken, maar ook voedselkeuzes, kapitalisme en neoliberale ideeën. Ik ben nooit fan geweest van de Verenigde Staten, maar ik ben een groot liefhebber van Star Wars, Star Trek en andere fenomenen. Ondanks mijn terughoudendheid over veel van de politieke en sociologische ideeën die in de States gemeengoed zijn, geniet ik toch wel van grootschalige actiespectakels als White House Down en Olympus Has Fallen (ook al 'root' ik vaak stiekem best hard voor de bad guys). Interne dreiging valt perfect in ditzelfde genre en hier had ik niet de neiging om de bad guys aan te moedigen, waarschijnlijk omdat de hoofdpersonen voldoende genuanceerd waren en niet bestonden uit 100% gedestilleerd patriottisme. Ook is de locatie van toegevoegde waarde: een echt bestaande Koude Oorlog-bunker met vele kilometers tunnels en al dan niet gepantserde gebouwen op springveren om gevreesde atoomexplosies op te vangen. In het nawoord vertelt Quirk dat hij de veren wat hoger heeft gemaakt dan ze in het echt zijn, om een paar actiescènes eronder te kunnen laten spelen. Goede keuze, gaaf boek.


Suzette Eikelenboom

Voor mij is Interne dreiging echt het toppunt van een LEWA-boek – er ligt waarschijnlijk weinig nóg verder buiten mijn comfortzone. Anouk noemde het hierboven al even: soms moet je even door de vertaling prikken, maar als je dat eenmaal gedaan hebt, staat je een waanzinnige spionagethriller te wachten. In een bunker diep onder een berg waar geen uitgang is, is niemand meer te vertrouwen. Aan geheim agent Eric Hill en zijn partner Cody de taak om de 'interne dreiging' op te sporen en te ontmaskeren. Quirk weet hoe hij gedurende het hele boek de spanning vast moet houden en deze thriller laat de lezer dan ook tot het einde raden wie de bad guys zijn. Als je (net als ik) nog nooit een spionagethriller hebt gelezen, maar je bijvoorbeeld wel fan bent van de James Bond en Kingsman franchises, ga je hier zeker van genieten. Op-het-puntje-van-je-stoel spannend!


Debbie van der Zande

Wat een heerlijk resultaat van ons Boek van de Maand-project is dit. Zo'n duveltje uit een doosje dat je nooit had verwacht te selecteren, maar nu zal prijken tussen onze andere maandelijkse keuzes. Van Matthew Quirk las ik nog niet eerder een boek, maar ik heb wel de Netflix-serie The Night Agent gezien. De energie, snelheid en intelligentie die daarin te zien zijn, vind je ook terug in Interne dreiging. Het is een thriller met een Amerikaanse setting, vol Amerikaanse bravoure en Amerikaanse politiek. Dat heeft an sich niet heel erg mijn voorkeur, maar deze locked-room-thriller is niet neer te leggen. Het zit boordevol vuurgevechten, onderling wantrouwen, slimme listen, tegenslag, complotten en meer. Is Eric Hill een opperheld die alles doet voor zijn land en president? Jazeker! Maar hij is ook afgestompt door het politieke gekonkel en twijfelt wie hij kan vertrouwen en wie hij moet wantrouwen. Als dit boek verfilmd wordt, zal hij ongetwijfeld een sterke kaaklijn hebben, priemende ogen en een immer alerte blik. De plot zit zo in elkaar dat je als lezer ook heel erg lang niet weet wie of wat je moet geloven, waardoor het een zenuwslopende leesklus is. De persoon achter je kan zo zijn wapen op jouw achterhoofd richten ...

Over de auteur

Matthew Quirk is een Amerikaanse auteur. Hij studeerde geschiedenis en literatuur aan Harvard. Na zijn studie ging hij aan de slag bij The Atlantic, een Amerikaans literair-cultureel tijdschrift waarvoor hij vijf jaar lang artikelen schreef over talloze onderwerpen, zoals misdaad, de opiumhandel en de vervolging van terroristen en internationale bendes. Quirk richt zich momenteel voltijd op het schrijven van spionagethrillers.

Lees mee in de Hebban Boek van de Maand Leesclub

Elke maand wordt er een Hebban Leesclub georganiseerd met het gekozen Boek van de Maand. Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 10 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt je inschrijven tot en met 8 april.

Wil je liever met je eigen leesclub aan de slag? Elke maand vind je in het bekendmakingsartikel een speciaal ontworpen discussieset met vragen die zijn toegespitst op het gekozen Hebban Boek van de Maand. De discussieset voor Interne dreiging volgt binnenkort!

Schrijf je in voor de leesclub Doe mee aan de Challenge

Auteursafbeelding: © Mark Finkenstaedt via uitgeverij Luitingh-Sijthoff



Over de auteur

Hebban Crew

2629 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Het Hebban Boek van de Maand is: 'Interne dreiging' van Matthew Quirk

 

Gerelateerd

Over

Matthew Quirk

Matthew Quirk

Matthew Quirk is een Amerikaanse auteur. Hij studeerde geschiedenis en lite...

Hebban Spots

Interne dreiging

14 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'Interne dreiging' van Matthew Quirk, vertaald door Kees van Weele (uitgeverij Luitingh-Sijthoff). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub,...