Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

'Oever' van Ludwig Volbeda wint de Regenboogboek van het Jaar 2024 publieksprijs

door Hebban Crew 5 reacties
Hebban en queer magazine Winq gingen voor de tweede keer op zoek naar het mooiste Regenboogboek van het Jaar. De publieksprijs voor het beste LHBTIQ+-boek van het afgelopen jaar gaat naar de oorspronkelijk Nederlandstalige Young Adult-roman 'Oever' van Ludwig Volbeda. In de categorie 'Vertaald' wordt de memoir 'Pageboy' van Elliot Page bekroond, in een vertaling van Mijke Hadewey van Leersum. Ontdek meer over de winnaars en zet de top 8 in beide categorieën direct op je Wil ik lezen-plank.

Dit jaar kon je voor het eerst stemmen op een lijst van acht genomineerden per categorie, of een vrije keuze aangeven. Deze genomineerden, die tussen 1 januari 2023 en 31 maart 2024 verschenen zijn, werden geselecteerd door de redacties van Hebban en Winq, in samenwerking met boekhandel De Queer Boekenkast. Het is de tweede keer dat we samen met lezers op zoek zijn gegaan naar het Regenboogboek van het Jaar, na de eerst twee jaar een Regenboog Top 100 te hebben georganiseerd met daarin de mooiste LHBTIQ+-boeken aller tijden.

'In het verleden was het soms echt zoeken naar goede LHBTIQ+-boeken, maar inmiddels zouden we meerdere pagina's met boekentips kunnen vullen. En dat is zo ongelofelijk mooi en belangrijk voor de LHBTIQ+-gemeenschap, maar ook voor al die andere mensen die door het lezen van boeken hun blik op de wereld willen vergroten.' – Martijn Kamphorst, hoofdredacteur Winq

De bekendmaking van het Regenboogboek van het Jaar 2024 vindt plaats in het kader van Queer & Pride Amsterdam, het eerste gezamenlijke evenement van Queer Amsterdam en Pride Amsterdam van 19 juli tot en met 4 augustus. Beide organisaties organiseren een gedeelte van het programma: Stichting Queer Amsterdam van 3 juli tot en met 4 augustus en Stichting Pride Amsterdam van 27 juli tot en met 4 augustus. In deze periode wordt ook het BruutTAAL Regenboogboek van het Jaar 2024 bekendgemaakt, georganiseerd door Tzum en Bazarow.

Nederlandstalig

Oever

Ludwig Volbeda

In zijn romandebuut Oever schetst tweevoudig Gouden Penseel-winnaar Ludwig Volbeda het portret van de jonge Jip, die worstelt met vragen over gender, vriendschap en het leven. En die uiteindelijk de moed heeft in de spiegel te kijken en een haarscherp portret van zichzelf te tekenen.

Jip heeft een opdracht van school voor de meivakantie: teken een zelfportret. Dat zou simpel moeten zijn voor iemand die zo goed kan tekenen. Toch blijven Jips gedachten maar afdwalen. Naar de nieuwe jongen in de klas, naar meikevers en vuurvliegjes, naar het feest komende vrijdag, en vooral naar de jongen die Jips wereld voor eens en voor altijd veranderde: Oever.

Oever is op Hebban 13 keer als favoriet aangemerkt en heeft met 91 sterwaarderingen een gemiddelde beoordeling van 4,5 ster. Op dit moment zijn 3 mensen het boek aan het lezen.

Vertaald

Pageboy

Elliot Page, vertaald door Mijke Hadewey van Leersum

Met het enorme succes van Juno werd Elliot Page een wereldberoemde actrice – want zo zag de wereld hem toen nog. Maar de droom die uitkwam, bleek ook een verstikkende druk met zich mee te brengen. Hij moest de rol spelen van de veelbelovende, vrouwelijke filmster, zowel op de set als erbuiten. Een rol die zijn nekharen overeind deed staan.

In zijn onthullende coming-of-age memoir schrijft Elliot Page openhartig over zijn lichaam, mentale gezondheid, liefde, relaties, seks en de beerput die Hollywood kan zijn. Een zoektocht naar wat het betekent om je los te maken van de verwachtingen van anderen en een ode aan staan voor wie je echt bent.

Pageboy is op Hebban 1 keer als favoriet aangemerkt en heeft met 14 sterwaarderingen een gemiddelde beoordeling van 3,5 ster. 23 mensen willen het boek lezen.

De top acht

Er zijn maar twee boeken die zich Regenboogboek van het Jaar 2024 mogen noemen, één in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en één in de categorie Vertaald, maar de lezersprijs is in het leven geroepen om alle LHBTIQ+-boeken van het afgelopen jaar in het zonnetje te zetten. Daarom vind je op de pagina van het Regenboogboek van het Jaar de volledige top acht in elke categorie terug. Doe inspiratie op en zet de boeken uit de top 8 oorspronkelijk Nederlandstalig en de top 8 vertaald op je Wil ik lezen-plank.

Bekijk alle boeken



Over de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Oever' van Ludwig Volbeda wint de Regenboogboek van het Jaar 2024 publieksprijs

 

Gerelateerd