Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

11 x YA van zomer 2018

door Lindy de Jong 8 reacties
Hier uw verslaggever vanuit een kantoor dat de afgelopen weken overspoeld werd met zomerbrochures. Hebberig makend, want ze staan weer bol van de veelbelovende YA-boeken! Welke van deze elf standalones halen jouw wil-ik-lezen-plankje?

Hartkloppingen en nagelbijtende spanning: deze zomer kun je je verheugen op een thriller van Nederlandse bodem én van buiten de landsgrenzen. Zo debuteert Nadine Swagerman met Één waarheid (mei, Kluitman), waarin de ouders van Laura door een misdrijf om het leven komen. Laura stort in, doet een zelfmoordpoging en belandt in een psychiatrische kliniek. Verpleger Joritt raakt geïntrigeerd door haar verhaal, gaat op onderzoek uit en stuit op informatie die Laura’s wereld nu pas echt op zijn kop zal zetten.  

We komen deze zomer ook een oude bekende tegen, want Marisha Pessl (bekend van de roman Calamiteitenleer voor gevorderden) schreef de YA-thriller Neverworld Wake, waarvan nu (juli, Q) de Nederlandse vertaling verschijnt. In het boek staat een vriendengroep centraal. Ooit waren ze heel hecht, maar de onverwachte dood van een van hen veranderde alles. Beatrice besluit een besloten feestje met de oude vrienden aan te grijpen om de dood van Jim te onderzoeken, maar dan verschijnt een man die de vijf vrienden vertelt dat zij vastzitten in de tijd, een probleem dat alleen kan worden opgelost als ze een gruwelijke beslissing nemen. Slechts een van hen kan overleven.  

Terug in de tijd  

Met uitgeverij Emanuel (ontstaan uit het eerdere Querido Kinderboeken) keren we terug naar de eerste helft van de vorige eeuw, waarin volksgeloof nog een belangrijke rol innam in het dagelijks leven. In Duivelskruid (augustus, Emanuel) van schrijfster Marita de Sterck groeit Tanne op, gefascineerd door de schrikwekkende verhalen over hel en duivel. Ze wordt uiteindelijk een volleerd kruidenvrouw, maar dan gaat er iets mis en kwetst ze de mensen van wie ze houdt. Jaren later probeert haar kleindochter Yara te achterhalen wat er vroeger is gebeurd.  

Van de hel naar de hemel, want voor De hemel in het ijs (juni, Best of YA) van Adrienne Young gaan we nog een stukje verder terug in de tijd, namelijk naar die van de Vikingen. Daarin bestaat het leven van Viking-dochter Eelyn uit vechten en overleven. Dan ontdekt ze dat haar doodgewaande broer voor een vijandige clan vecht en wordt ze zelf door die clan gevangengenomen. Als ze een einde wil maken aan de strijd zal ze samen moeten werken met de vriend van haar broer, die haar eerder nog wilde vermoorden.      

Alles is familie  

Opvallend genoeg verschijnen er meerdere romans waarin familiebanden centraal staan. Bijvoorbeeld in Een verre plek vlakbij (september, HarperCollins) van Hayley Long. Daarin krijgen broers Dylan en Griff een auto-ongeluk, waarbij hun ouders omkomen. Vooral Griff kan niet omgaan met dat verlies, maar ook Dylan worstelt met het verdriet én met iets heel belangrijks waarmee hij in het reine moet zien te komen voor hij verder kan.    

De YA-roman Ver van de boom (juni, De Fontein) van Robin Benway gaat over de geadopteerde Grace. Als zij op zoek gaat naar haar biologische moeder, ontdekt ze dat ze nog een zus en een broer heeft. Alle drie worstelen ze met de vraag: wat bepaalt wie je bent?  

Matthew Quick, bekend van The Silver Linings Playbook, laat weer van zich horen met Sorta like a Rockstar (augustus, Lemniscaat). Hij voert Amber Appleton ten tonele, die samen met haar moeder in een gele schoolbus woont. Niet ideaal, maar gelukkig is ze een ster in optimisme. Dat wordt echter wel op de proef gesteld als er iets afschuwelijks gebeurd. Zoals we gewend zijn van Quick, komen in dit boek weer vele vrolijke personages voorbij.  

Carlie van Tongeren baseerde haar YA-roman deels op eigen ervaringen. In Heerestraat en Rozenlaan (juni, Blossom Books) vertelt ze over het leven in twee huizen. Nina’s ouders zijn namelijk net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat ze heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze moet wennen aan nieuwe familie van haar vader én aan het feit dat haar moeder constant in pyjama door het huis wandelt.  

Lekker zwijmelen  

Gelukkig valt er ook nog genoeg te zwijmelen deze zomer. Als je ook geniet van al het nieuws rondom de royal wedding van Prince Harry zul je vast ook uitkijken naar de roman Royals (juli, Best of YA) van Rachel Hawkins. De perfecte oudere zus van de Amerikaanse Daisy staat op het punt om te trouwen met de Schotse kroonprins en daarom brengt ze de zomer door aan het Schotse hof. Het blijkt alleen nog niet zo makkelijk om zich volgens de koninklijke norm te gedragen.  

Laura Creedle vertelt in De liefdesbrieven van Abelard en Lily (augustus, Gottmer) ook hoe twee verschillende werelden soms moeilijk met elkaar te verenigen zijn. In haar roman vallen ADHD'er Lily en autist Abelard voor elkaar, maar hun relatie is niet een zonder hobbels. Het is maar de vraag of hun liefde sterk genoeg om de verschillen tussen hun persoonlijkheden te overbruggen.  

Hildy en Paul zijn ook heel verschillend. Én vreemden van elkaar. Allebei doen ze mee aan een experiment dat draait om de vraag of die in heel korte tijd verliefd op elkaar kunnen worden, door elkaar zesendertig vragen te stellen. Tegen de tijd dat ze klaar zijn, hebben ze elkaars diepste geheimen ontdekt. Maar zijn ze ook verliefd geworden? De Canadese Vicki Grant baseerde haar boek 36 vragen waardoor ik anders naar jou ben gaan kijken (juni, Luitingh-Sijthoff) op een bestaand wetenschappelijk experiment van de Amerikaanse psycholoog Arthur Aron in de jaren negentig.

Houd Hebban in de gaten voor de nieuwe YA-series en -vervolgdelen van zomer 2018!

Op welke van bovenstaande titels verheug jij je het meest?



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: 11 x YA van zomer 2018

 

Gerelateerd