Listmania /
27 historische jeugdromans over De Lage Landen
Geschiedenis leeft. Je hoeft alleen maar naar series als Downton Abbey, Rome en Mr. Selfridge te kijken. Hun populariteit kent nauwelijks nog grenzen. En ook geromantiseerde historische romans doen het steeds beter in Nederland en Vlaardingen. Hoewel het om fictie gaat, zijn de boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen. Leerzaam en de manier om even uit de dagelijkse realiteit te ontsnappen. Auteurs als Thea Beckman en Evert Hartman waren hun tijd dan ook al ver vooruit. Miljoenen lezers leefden mee met Hasse Simonsdochter, Saartje Tadema of Arnold Westervoort, die een fictief plaatsje hebben in Neerlands geschiendenis. En ook Simone van der Vlugt drukte haar historische stempel in de jeugdliteratuur.
Welke nieuwe én oudere jeugdromans spelen zich uitsluitend af in Nederland en Vlaardingen en mag je niet overslaan?
Elke dag een druppel gif van Wilma Geldof
Maarten is elf als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Zijn vader kiest partij voor de Duitsers en als NSB-kind wordt Maarten keihard gepest op school. Op zijn negentiende beseft hij hoe hij alles altijd zag door zijn vaders ogen. ‘Het is alsof ik jaren aan een infuus heb gelegen en elke dag gif kreeg toegediend. Elke dag een druppel.’
Het boek werd uitgeroepen tot beste historische jeugdboek voor 12 jaar en ouder. Met deze prachtige roman won Geldof vorig jaar dan ook de Thea Beckmanprijs. Over haar motivatie om dit boek te schrijven vertelde Geldof aan Sevendays: ‘Ik wilde mensen laten nadenken over goed en fout door lezers zelf in het hoofd te laten kijken van NSB’ers.’ De kritieken waren lovend en op Hebban kreeg het boek gemiddeld vier sterren. 'Eén van de uitblinkers, zo al niet de beste YA roman van 2014', schreef Natasza Tardio, die de roman zelfs vijf sterren gaf.
De Stomme van Kampen van Thea Beckman
Een boek van Thea Beckman mag zeker niet ontbreken in deze lijst. Hoewel zij vele verhalen in Nederlands liet afspelen, hebben we gekozen voor De Stomme van Kampen, het bijzondere en iets minder bekende verhaal over Hendrick Avercamp. Avercamp staat inmiddels bekend als een bekende schilder wiens winterlandschappen nu in musea over de hele wereld hangen. Maar hij komt van ver.
Hendrik Avercamp is de oudste zoon van een apothekersgezin. Hij is doof en stom. In de zestiende eeuw betekent dir dat je niet meetelt in de maatschappij. Maar zijn moeder legt zich er niet bij neer en leert hem, met een zelfbedachte methode, lezen en schrijven. Dan blijkt dat Hendrick bijzonder goed kan tekenen. En als de IJssel tijdens een strenge winter dichtvriest is hij niet weg te slaan van het ijs.
Op zoek naar Jeroen van Paul van Loon
Dit jaar staan ‘s-Hertogenbosch en de rest van Nederland volledig in het teken van het Jheronimus Bosch-jaar. Het is 500 jaar geleden dat Bosch stierf en dat wordt gevierd met feestelijke evenementen als bijzondere muziek-, dans-, theater- en circusproducties, tentoonstellingen, belevingsroutes en festivals. Een jeugdroman over de benadigd schilder Jheronimus Bosch mag dan ook niet ontbreken in deze lijst. Hoewel het boek al in 2001 werd uitgegeven, krijgt het dit jaar een nieuw leven. Het is een boek over én door Paul van Loon die in de wereld van Jeroen Bosch belandt.
Wat is dat voor geluid, midden in de nacht? Tot zijn grote verbazing komt Paul in een andere wereld terecht. Een wereld vol vreemde wezens en bizarre taferelen, waarvan hij het bestaan nooit had kunnen vermoeden. Maar de duizelingwekkende werkelijkheid van Jeroen Bosch is niet zonder gevaar... Hoe komt Paul ooit weer thuis?
'Van Loon laat zijn lezers op zeer eenvoudige en toch boeiende wijze kennismaken met de vreemdste schilder die Nederland ooit heeft gekend. Hij verpakt de geschiedenis in een spannend kinderverhaal,' schrijft Hebban-recensent Nienke Pool in haar recensie. Ze gaf het boek vijf sterren.
Klik hier voor alle 26 historische jeugdromans over De Lage Landen