Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

5 x het nieuwe feminisme

door Lindy de Jong 4 reacties
Nadat de Me Too-beweging de wereld eind 2017 in zijn greep kreeg, lijkt een nieuwe feministische golf zich niet alleen door het maatschappelijke, maar ook het literaire landschap te bewegen. Deze vijf recente non-fictieboeken gunnen je een blik op het nieuwe feminisme.

Waar ‘feminist’ in het verleden een vies woord was waarmee lang niet alle vrouwen zich wilden identificeren, legt het nieuwe feminisme de vinger op de zere plek en laat zien dat genderongelijkheid nog altijd aandacht verdient, ook in Nederland en Vlaanderen. De strijd houdt niet op zolang vrouwen in de praktijk te maken hebben met seksuele intimidatie, nog steeds minder verdienen dan hun mannelijke collega, er sprake is van zwangerschapsdiscriminatie en er minder vrouwen dan mannen zichtbaar en present zijn in de media en politiek.  

Deze vijf boeken laten moderne feministen (zowel mannen als vrouwen als queer-personen) aan het woord, vertellen over belangrijke rolmodellen uit het verleden en inspireren je tot verder lezen over het onderwerp.  

Feministen dragen geen roze (en andere leugens)  

In Feministen dragen geen roze (en andere leugens), samengesteld door Scarlett Curtis, vertellen allerlei vrouwen – zoals Hollywood-actrices Keira Knightley en Emma Watson – hun verhaal. Hun bijdragen worden aangevuld door een aantal toonaangevende Nederlandse vrouwen, waaronder Stella Bergsma en Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen van Damn, Honey. Zo schept Feministen dragen geen roze een genuanceerd beeld over vrouw-zijn in de eenentwintigste eeuw. Voor iedereen die weet dat zij/hij een feminist is, maar nog enigszins geïntimideerd is door het woord.  

De nieuwe feministische leeslijst  

Iedere generatie feministen heeft haar eigen iconen en haar eigen strategieën. Welke boeken moet de jonge feminist hebben gelezen? In samenwerking met Marja Pruis van De Groene Amsterdammer stelt Das Mag een feministische canon op van inspirerende boeken, van The Bell Jar van Sylvia Plath tot Bad Feminist van Roxane Gay, van Het perpetuum mobile van de liefde van Renate Dorrestein tot De gesluierde Eva van Nawal el Sadaawi. Schrijvers en essayisten als Basje Boer, Xandra Schutte, Miriam Rasch, Roos van Rijswijk, Bregje Hofstede en Clarice Gargard blazen feministische mustreads nieuw leven in.   

We moeten allemaal feminist zijn  

In 2013 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDX-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijna drie miljoen keer bekeken en gedeeld, Beyoncé gebruikt een sample van Adichie in een van haar nummers en ook in boekvorm is haar pleidooi inmiddels een grote bestseller in Amerika en Engeland. In Zweden kregen alle zestienjarigen een exemplaar van het boekje aangeboden en werden klassikaal discussies gevoerd over het onderwerp. Het is geen wonder dat We moeten allemaal feminist zijn zoveel mensen aanspreekt: Chimamanda Ngozi Adichie schrijft op humorvolle en toegankelijke wijze en biedt de lezer een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw.  

Feminist fataal  

Een nieuwe generatie feministen (m/v) staat op de barricades om zich in te zetten voor gelijkheid. Tegelijkertijd verdienen grote ketens grof geld aan onethisch geproduceerde T-shirts met feministische leuzen, viert slutshaming nog hoogtij in het studentencorps en zijn vrouwen onveranderd de minderheid in de media, hoge functies en op festivalline-ups. Dorien van Linge is journalist en feminist en dagelijks bezig met deze onderwerpen. Ze merkte dat het onder haar generatie gonst van de vragen. Over kernzaken als gender, seksualiteit en het lichaam en wat het betekent om feminist te zijn. Maar ook concrete vragen als ‘ben je een slechte feminist als je je benen scheert? Moet je altijd maar uit de kast komen als je niet hetero bent? Waarom is het een luxe om niet te hoeven nadenken over je huidskleur? En, wat kan je beter wel en niet zeggen tegen iemand met een eetstoornis?’ Het is nog heel even wachten op dit boek dat in september verschijnt.

Beroemde feministes  

Honderdvijftig jaar geleden, in 1869, schreef de Britse filosoof John Stuart Mill zijn boek The Subjection of Women. In zijn tijd hadden vrouwen nauwelijks rechten en moesten ze zich onderwerpen aan de man. Veel zaken zijn intussen verbeterd, maar nog steeds leven talloze vrouwen in onvrijheid. In dit boek, samengesteld door Dirk Verhofstadt, blikken veertien vrouwen terug op het leven en de ideeën van evenveel beroemde feministes. Die vochten net als Mill tegen de patriarchale samenleving van hun tijd. Veel van hun standpunten blijven verrassend actueel. Onder andere Mary Wollstonecraft, Virginia Woolfm Simone De Beauvoir en Ayaan Hirsi Ali komen aan bod.

  



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: 5 x het nieuwe feminisme

 

Gerelateerd