Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

6 manieren om van je gelezen boeken af te komen

door Hebban Crew 329 reacties
Het nieuwe (lees)jaar begint, tijd om op te ruimen. Volgens Marie Kondo zou je niet meer dan 30 boeken in huis moeten houden. Nu gaan we niet zó ver, maar af en toe eens opruimen kan geen kwaad en alles bewaren wat je ooit hebt gelezen kan nu eenmaal niet. Wat dóe je echter met de boeken die je niet wilt houden en niet gaat herlezen?

Het is een eeuwige strijd: geen enkele boekliefhebber vindt het leuk om afscheid te moeten nemen van een deel van hun boekenkast, maar we hebben ook meer ruimte nodig. Bovendien was niet alles even leuk om te lezen en wees eerlijk, waarom zou je die boeken willen bewaren? Het woord 'weggooien' geeft ons echter een allergische reactie, als we één ding nooit willen horen is dat het wel. Gelukkig weten we bij Hebban wel raad. Zo kom je op een fijne manier van je overschot af.

Organiseer een ruilmiddag

Plan een ruilmiddag in met alle lezenden vrienden, buren, collega's die je maar kunt vinden, vraag iedereen een stapel boeken mee te nemen, gooi ze op een grote tafel en grijpen maar! Probeer de boel wel enigszins in goede banen te leiden door wat eisen te stellen aan de staat van de boeken en voor gelijke inbreng te zorgen. Anders heb je die gierigaard van een buurman die een oud telefoonboek meeneemt en met armen vol bestsellers de deur uit gaat.

Voordelen
Een gezellige middag met andere boekliefhebbers en nieuw leesvoer.

Nadelen
Je kasten raken er niet (veel) leger van omdat je de verleiding van nieuwe boeken toch niet kunt weerstaan.

Maak cadeaupakketjes

Wie meer koopt dan leest, eindigt met eindeloze stapels prachtige boeken in goede staat. Soms zelfs onaangeraakt en ongelezen. Zie jij het niet meer zitten deze boeken te lezen, maar zijn ze wel de moeite waard? Stel pakketjes samen van bij elkaar passende genres en onderwerpen, pak ze mooi in, knoop er een strik om en geef ze cadeau tijdens de komende verjaardagen, jubilea en alle andere gelegenheden.

Je zult zien: het zal minder pijn doen boeken weg te geven als je weet dat je een ander blij maakt met een fantastisch cadeau. Natuurlijk kun je dit ook verder doortrekken en een cadeautje achterlaten in de trein of op andere onverwachte, openbare plaatsen. Wel even een briefje erbij doen dat het boek écht voor de gelukkige vinder is!

Voordelen
Je maakt er anderen blij mee en je hebt meteen een goed cadeau bij de hand voor elke gelegenheid.

Nadelen
Je moet je even over het idee heen zetten dat je iets weggeeft dat je zelf nog wilt. Je komt er echt niet aan toe. En in het ergste geval; leen ze weer terug van degene die ze ontvangt.

Zet een minibieb in de tuin

Lees je sneller dan je schaduw en heb je voortdurend boeken weg te geven? Overweeg dan een minibieb (oftewel een Little Free Library) in je voortuin. Een kastje is immers snel gemaakt of in de kringloop gevonden. Maak het waterdicht, zet het aan de straat en vul het met boeken. Je zult gegarandeerd hele dagen door de gordijnen gluren omdat het zo leuk is om te zien hoe je boeken van eigenaar wisselen en er kunnen leuke contacten door ontstaan in je buurt.

Het leven van een minibiebbeheerder gaat echter niet altijd over rozen. Je kunt last hebben van vandalisme (vooral bij minibiebs die in publiek domein worden geplaatst), van 'oneerlijke' ruilers (heb je dat telefoonboek weer) of van een ander bizar fenomeen: het plaatsen van een minibieb levert vaak meer boeken op dan dat er worden weggenomen.

Voordelen
Plaats in je boekenkast en uren kijkplezier naar de bewegingen rondom je minibieb. Ook kun je makkelijk een praatje aanknopen over boeken.

Nadelen
Niet iedereen gaat even liefdevol (en eerlijk) om met boeken en minibiebs, daar moet je wel tegen kunnen.

Doneer

Een stapel boeken doneren kan op heel veel plaatsen, maar je zult wellicht even moeite moeten doen om uit te zoeken waar je terecht kunt en waar je boeken werkelijk gewaardeerd zullen worden. Doe jezelf een plezier en doe die moeite, want je zult er een heel warm gevoel aan overhouden.

  • Je kunt eens uitzoeken of er minibiebs in je woonplaats staan en een rondje rijden langs alle kastjes en je boeken daarin achterlaten. De kastjes zijn vaak klein, dus je zult er geen enorme aantallen in kwijt kunnen. Een ander nadeel is dat de verleiding groot is door de al staande boeken te neuzen en weer nieuwe boeken mee naar huis te nemen.
  • Je kunt alles naar een plaatselijke kringloop brengen. Het voordeel daarvan is dat je alles in een keer kwijt bent.
  • Kijk of een lokale bibliotheek je boeken wil hebben (al hebben zij vaak systemen die alleen met nieuwe boeken werken).
  • Zoek een opvangcentrum, een verzorgingstehuis, ziekenhuis of een andere gelegenheid in je buurt waar ze je stapel boeken dankbaar in ontvangst zullen nemen. Ook scholen zijn vaak erg blij met boekdonaties, zowel basisscholen als voortgezet onderwijs.

Voordelen
Je kunt veel boeken tegelijkertijd in een nieuw thuis plaatsen & je verricht een goede daad.

Nadelen
Je ziet niet meer wat er met je boeken gebeurt.

Verkopen

Vind je het jammer boeken weg te geven, omdat je er toch (ooit) de volle nieuwprijs voor hebt betaald? Wil je graag iets aan geld terug omdat je daar nieuwe boeken mee wilt kopen? Overweeg dan de mogelijkheid om je boeken te verkopen. Je kunt ze bijvoorbeeld stuk voor stuk op Marktplaats zetten, per "verrassingsdoos" verkopen of als partij aan een boekwinkel met een tweedehands afdeling, zoals De Slegte. Wees wel realistisch en verwacht geen winkelprijzen of ook maar iets wat daar in de buurt komt voor gelezen paperbacks. Realiseer je je ook dat je mogelijk een groot deel van je aangeboden partij weer mee naar huis krijgt.

Bedenk wel dat per stuk verkopen vrij arbeidsintensief is, want je moet elk boek apart fotograferen, beschrijven, een advertentie voor aanmaken, communiceren met de koper, de betaling regelen, inpakken en verzenden. Het zal echter een hogere stukprijs opleveren dan als je een hele partij ineens verkoopt. Vooral studieboeken die nog gebruikt worden, zijn zeker de moeite van het verkopen waard.

Voordelen
Je krijgt er nieuw 'boekentegoed' voor terug.

Nadelen
Het per stuk verkopen is arbeidsintensief en het duurt lang voor al je boeken weg zijn. Per doos of partij verkopen levert waarschijnlijk weinig op.

Boekkunst

Het is een optie die zowel geliefd als gehaat is: boekkunst. Ga knutselen met je oude boeken en maak de mooiste dingen voor je interieur of om cadeau te doen. Je zult je er wel even overheen moeten zetten dat je een boek onleesbaar maakt, maar uiteindelijk krijg je daar wel hele mooie kunststukjes voor terug. Maak bijvoorbeeld een lamp van boeken of een poef. Gebruik boekpagina's om mooie afbeeldingen op te schilderen en lijst ze in. Gebruik boeken als wandversiering of zet ze her en der op tafeltjes in ongebruikte hoeken van je huis, gevouwen in de leukste vormen.


Bovenstaande ideeën inspireren meteen, en het goede nieuws is dat Instagram er vol mee staat. Je bent niet de eerste, dus je hoeft het wiel niet uit te vinden. Zo kun je YouTube afstruinen voor tutorials als je niet weet waar je moet beginnen. Dus zet je over de vernietigingspijn heen en besef dat je boeken juist op een hele creatieve manier een tweede leven geeft. Tenslotte kies je er geen first edition Jane Austen voor deze (eind)bestemming.

Voordelen
Je hebt een nieuwe hobby én je maakt je huis mooier. Ook zijn ze perfect om cadeau te doen.

Nadelen
Je moet wel houden van creatief aan de slag gaan. En als je deze hobby echt voor de volle 100% oppakt, betekent dat ook knutselvoorraden inslaan en nog minder ruimte in je huis... Maar kijk wat je ervoor terugkrijgt!

Welke van deze 6 manieren ga jij uitproberen?



Over de auteur

Hebban Crew

2627 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 6 manieren om van je gelezen boeken af te komen