6 x the F-word als levenskunst
De edele kunst van not giving a f*ck
Het iconische neon-oranje omslag van De edele kunst van not giving a f*ck is niet meer weg te denken van de zelfhulptafels. Het boek staat sinds 80 weken in de bestsellerlijst van Nederland, maar is tegelijkertijd hét boek voor zelfhulphaters. Want, zo zegt blogger en schrijver Mark Manson, het is tijd om te stoppen met die eeuwige positieve instelling. In plaats daarvan moet je volgens hem om leren gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Een bevrijdende instelling die moed en zelfvertrouwen oplevert.
Fuck it. Het is wat het is
John Parkin, een andere Fuck It-autoriteit, schreef inmiddels twee boeken waarin zijn gevleugelde uitspraak ‘Fuck it!’ centraal staat. Volgens de auteur is 'Fuck it' is de perfecte vertaling van oosterse spirituele concepten als laten gaan, loslaten, overgave en ware vrijheid vinden. De uitroep daagt je uit om in het moment te gaan leven en je gestreste, gespannen en propvolle leven de rug toe te keren. In zijn eerste boek nodigt hij je uit om ‘fuck it’ te zeggen tegen problemen en zorgen die je dagelijks tegenkomt. In zijn tweede boek Het is wat het is tilt Parkin dit motto naar een nieuw niveau: hij ontkracht het idee dat je pas gelukkig kunt zijn als…. (… ik tien kilo ben afgevallen, die baan krijg, meer geld heb…). Fuck it met al die excuses! Het leven is wat het is en het is heel goed mogelijk om gewoon tevreden te zijn.
Enjoy your life. F*ck the stress
Ook de auteurs van het boek Enjoy your life. F*ck the stress weten hoe je een stressvol leven gedag zegt. Ze benadrukken dat het denkbeeld dat mensen die stress hebben zwak zijn volledig onjuist is. Volgens hen is het tegendeel zelfs het geval: stress overkomt vooral de mensen voor wie niets te veel is en die altijd bereikbaar zijn. De diehards die maar door blijven buffelen. Die mensen willen ze graag helpen, want het zou toch fijner zijn als het allemaal weer wat leuker wordt. Dat doen Willem Schouten en Jan Schouten in dit boek. ‘Niet door je te vertellen wat je allemaal verkeerd hebt gedaan en wat je dus anders moet doen. Van ons hoef je namelijk helemaal niets. Maar we kunnen je misschien wel weer een beetje de goede kant op helpen. Door je aan het denken zetten en je te inspireren het eens anders te doen.’
Give a F**k
In tegenstelling tot haar collegaschrijvers Manson en Parkin, dringt Felicity Morse er bij haar lezers op aan om vooral wél ergens om te geven. Terwijl honderden boeken zich richten op een gezondere en betere manier van leven (vrij van stress, met een geweldig lijf en al je geliefden lachend om je heen), vraagt zij zich af waarom we dat niet volhouden. Haar boek Give a F**k, dat in april 2019 verschijnt, is het realistische antwoord op de boodschap vooral aan onszelf te denken en ons niks aan te trekken van wat anderen denken. Het leert je hoe je met zorg en aandacht voor jezelf en anderen een betekenisvoller leven kunnen leiden. Daar is tijd en geduld voor nodig en falen hoort erbij. ‘Het mag je wel iets uitmaken. Je mag wel ergens om geven. En dat betekent niet het einde, maar juist het begin.’
Fuck beauty
Maar als er iets is waarop we ‘F*ck it’ mogen zeggen, dan zijn het wel de schoonheidsidealen die sinds jaar en dag hoogtij vieren. Wereldwijd zijn er talloze mannen en vrouwen die niet tevreden zijn met hoe ze eruitzien. Ze vinden zichzelf te dik, te mager, te lang, de klein of simpelweg niet ‘mooi’ genoeg. De onzekere gevoelens zijn ook Nunu Kaller niet vreemd. In Fuck beauty omschrijft zij op een geestige, eerlijke en oprechte manier (en met een goede portie maatschappijkritiek) waarom ze zo lang worstelde met haar onzekerheden en haar obsessie met het zogenaamde perfecte lichaam. Ze snijdt urgente en actuele onderwerpen aan en roept ons allemaal op om liefdevoller met ons eigen uiterlijk om te gaan.
Fuck die rimpels!
Ook voor vrouwen van boven de veertig steken nieuwe onzekerheden de kop op. Rimpels, een leesbril, opvliegers? Ouderdomskwaaltjes die je niet in de weg hoeven te zitten, als we Monika Bittle en Silke Neumayer mogen geloven. Je kunt er maar beter om lachen. Fuck die rimpels! In werkelijkheid is ouder worden vreselijk en heerlijk tegelijk. Het is maar hoe je het bekijkt. De auteurs van dit boek hebben besloten er de humor van in te zien en vechten tegen het kleine leed met het beste wapen: zelfspot.
Welke boeken hebben jou geleerd om wel eens 'f*ck it' te zeggen?