Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

7 boeken die je als Harry Potter-fan moet lezen (2)

door Lindy de Jong 4 reacties
Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar ook als diehard Harry Potterfan kun je nog steeds genieten van boeken die je eenzelfde soort magie bieden. Na de zeven YA-tips zetten we nu ook zeven boeken op een rij die tot de verbeelding van volwassenen spreken. Magische verhalen om terug te keren naar het Potter-tijdperk.


Niet alleen kinderen en tieners, maar ook volwassenen genoten van de Potterwereld die het naast een flinke dosis magie ook vooral moest hebben van de liefde, vriendschap en strijd voor een betere wereld. Thema’s die een groot en belangrijk deel van de verhalen uitmaken. Voor hen zijn de volgende titels geschikt om zich weer onder te dompelen in een wereld anders dan de onze.  

Begin bijvoorbeeld met De magiër (Oorlog van de Grote Scheur 1) van Raymond E. Feist. Een klassieker in het fantasygenre. Een debuut zelfs, dat al in 1982 verscheen, waarna nog vele andere fantasytitels volgden. Feist bouwt in de boeken rond de ‘Oorlog van de Grote Scheur’ een magische wereld op met de naam Midkemia, die hij in andere reeksen nog verder uitwerkt. ‘Feist weet met Magiër oude, bekende elementen die zo gewaardeerd worden door fantasy-liefhebbers te combineren met nieuwe elementen, waardoor er een magische combinatie ontstaat en je geboeid blijft,’ schrijft Anoek Ronde in haar lezersrecensie.  

 

De gevierde fantasyschrijfster Robin Hobb schreef de succesvolle trilogie ‘De boeken van de Zieners’, waarin het koninkrijk van de Zes Hertogdommen bestuurd wordt door het koningsgeslacht der Zieners. In het eerste deel, Leerling en meester, komt er een jonge nieuwkomer aan het hof, de bastaard Fitz. Hij vormt niet alleen een bedreiging voor de troon, maar blijkt ook nog eens over magische gaven te beschikken die absoluut niet geschikt zijn voor een lid van de koninklijke familie. Het maakt zijn leven op het kasteel er niet makkelijker op...

‘Moed, ware vriendschap, trouw en eerlijkheid zijn zaken die uiteindelijk de doorslag zullen geven. Práchtig verhaal, héérlijk geschreven, een boek waarvan je eigenlijk alleen maar méér wilt!’ schrijft Syl van Oorschot in haar lezersrecensie.  

De Harry Dresden-serie van Jim Butcher neemt je mee naar Chicago. Ja, onze eigen wereld dus, maar wel met een twist: hoofdpersoon Dresden is de enige tovenaar die in de Gouden Gids te vinden is. Dresden heeft dus niet alleen zijn naam gemeen met Potter. In het eerste deel Stormnacht roept de politie Harry’s hulp in bij een dubbele moord waarbij zwarte magie betrokken lijkt te zijn. Maar waar zwarte magie is, is ook een zwarte magiër.

Volgens recensent Diana Wienholds speelt ‘een groot deel van het verhaal zich af in de magische wereld met toverdrankjes, toverspreuken en hulpmiddelen met magische krachten.’  

 

Fans van magische werelden kunnen ook terecht bij auteur Patrick Rothfuss. Zijn verhalen in De Kronieken van Kvothe vertellen over het leven van de vermaarde magiër Kvothe. In het eerste deel De naam van de wind blikt Kvothe terug op het begin van zijn zoektocht naar de moordenaar van zijn familie, een demonische macht. Daarvoor moet hij echter eerst een opleiding afronden aan de befaamde Universiteit voor Magiërs en Alchemisten.

De schrijfstijl van Rothfuss zou doen denken aan de bekende J.R.R. Tolkien, Robin Hobb en Robert Jordan. Zijn debuut kreeg lovende lezersrecensies op Hebban. Zo zegt Rachel: ‘Sommige verhalen zijn zó geweldig, die blijven je voor altijd bij... De hoofdpersonages worden je persoonlijke helden. (Tenminste, zo werkt dat bij mij) Dit is zo'n verhaal, dit is zo'n verhaal dat je beleeft in plaats van dat je het alleen maar leest en Kvothe bleef daarna mijn held.’   

Niet alleen voor volwassenen is deze titel interessant, ook jongeren kunnen De oceaan aan het einde van het pad van befaamd auteur Neil Gaiman prima lezen. Een zevenjarige jongen komt in aanraking met kwaadaardige krachten en de enige hoop dat alles nog goed komt ligt in de drie vreemde vrouwen die ‘aan het einde van het pad’ wonen. 

Een op het oog eenvoudig verhaal, zegt recensent Christien Boomsma. ‘Maar Neil Gaiman is niet zomaar een schrijver. In zijn handen wordt dit ogenschijnlijk eenvoudige verhaal een meesterlijke vertelling, bedrieglijk in zijn eenvoud. Gaiman verstaat de kunst om met eenvoudig taalgebruik een magische sfeer op te roepen en een gelaagd verhaal te vertellen.’  

De kroon van de Tearling van Erika Johansen gaat over kroonprinses Kelsea, die zich in een woud moet verschuilen tot ze haar kroon kan opeisen. Wanneer het zover is en ze de reis aanvaardt, speelt haar blauw saffier (Het juweel van de Erfgenaam) een magische rol in het verhaal. Bijzonder aan het verhaal is dat het zich duizenden jaren in de toekomst afspeelt, maar toch Middeleeuws aandoet. Wellicht heeft de schrijfster grote bewondering voor collega J.K. Rowling, want ze maakt zelfs nog melding van haar werk, zo meldt Annette Jongen in haar recensie.

‘Een leuk detail is de vermelding van J.K. Rowlings Harry Potter-boeken: “Zonder enige hulp hadden ze de zeven boeken van Rowling gevonden, maar er werd niet om geruzied.”’ Nog een extra reden om De kroon van de Tearling te lezen: het debuut wordt verfilmd, met niemand minder dan Emma Watson (Hermelien in de Potter-films) in de hoofdrol van Kelsea.  

Geen magische universiteit, wel een magisch circus, dat eind negentiende eeuw zonder aankondiging op verschillende plekken na zonsondergang verschijnt en verdwijnt. Een plek die volledig uit zwarte en witte tinten bestaat. Het is de plek waar de twee jonge illusionisten Celia en Marco opgeleid worden. Hun leermeesters zijn grote rivalen en de twee leerlingen moeten de strijd met elkaar aangaan. Maar dan bloeit een liefde tussen hen op… Het nachtcircus van Erin Morgenstein neemt je mee naar een wereld vol magie.

‘Het zwart-witte circus wordt met zoveel kleur beschreven dat ze zo van de bladzijdes springt en het duurt beslist niet lang voor je wenst dat het tentenlabyrint voor jouw deur verscheen. De vele personages zijn rijk, goed uitgedacht en voelen daadwerkelijk aan als stukken op een schaakbord: allemaal hebben ze enige invloed op de loop van het verhaal en allemaal zetten ze hun eigen passen,’ schrijft Iris Spanbroek in haar recensie.    

Lees ook het artikel met YA-tips voor de Harry Potter-fan.    

Inspiratiebronnen: Bookriot (1, 2)  en bookishbuzz 



Over de auteur

Lindy de Jong

832 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: 7 boeken die je als Harry Potter-fan moet lezen (2)

 

Gerelateerd

Overig

Boekentips voor Harry Potter-fans

op 26 september 2016 door Lindy de Jong 20 boeken 8 volgers 0 reacties