8 boekentips over de Watersnoodramp
Bron: Rijkswaterstaat
De zee kwam door de brievenbus
Auteur: Selma Noort
Uitgeverij: Leopold
Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. De zee komt eraan, de dijk is kapot. Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee binnen zal komen? Het waargebeurde verhaal van Liesje, die als klein meisje de Watersnoodramp meemaakte, werd opgetekend door kinderboekenauteur Selma Noort.
Een muur van water
Auteur: Teuntje de Haan
Uitgeverij: Querido
Teuntje de Haan is een peuter als Nederland in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 wordt getroffen door de Watersnoodramp. Haar vader vertrekt in het holst van de nacht om mensen te gaan helpen. Samen met haar moeder en haar broertje brengt ze vier bange dagen door op een ijskoude zolder, vergeefs wachtend op zijn terugkeer. Meer dan zestig jaar later reconstrueert De Haan de gebeurtenissen. Ze leest de politieverslagen, keert terug naar het dorp en ontdekt materiaal dat niet alleen een completer beeld geeft van de vader die ze nooit heeft gekend, maar ook van wat er in de rampnacht precies is gebeurd.
Johan van Veen, meester van de zee
Auteur: Willem van der Ham
Uitgeverij: Boom
De Deltawerken, waarvan Johan van Veen de grondlegger was, worden beschouwd als een modern wereldwonder. Hij was een briljante, maar ook grillige ingenieur die twintig jaar voor de Watersnoodramp al waarschuwde dat de dijken veel te laag en te zwak waren. Op 1 februari 1953 kreeg hij zijn wrange gelijk. Zijn plannen voor de kustbescherming zijn nog steeds actueel en daarmee staat Van Veen aan de basis van de moderne klimaatwetenschap. Als eerste besefte hij welke gevaren er voor Nederland in de zeespiegelstijging schuilden.
Een nieuwe tijd
Auteur: Corine Nijenhuis
Uitgeverij: Alfabet uitgevers
Corine Nijenhuis beschrijft hoe het Zeeland na de Watersnoodramp verging. Een moderne tijd diende zich aan. Niet alleen het Deltaplan had ingrijpende gevolgen, de overheid greep het moment ook aan om op allerlei terreinen het moderne leven in te voeren. Nijenhuis stuit op bijzondere verhalen. Over hoe de overlevenden van Capelle nooit mochten terugkeren naar hun vertrouwde dorp. Over scheepswerf Moed en Trouw, die de ramp overleefde maar door de nieuwe Deltadijk toch ten onder ging. Over de mosselvisser die zijn stilzwijgen over zijn reddingsacties tijdens de ramp decennia later eindelijk doorbrak.
Het water komt
Auteur: Rutger Bregman
Uitgeverij: De Correspondent
Als er nu één verhaal verteld moet worden, dan is dat het verhaal van ingenieur Johan van Veen. Vader van het Deltaplan. Hij is een van de grootste Nederlanders aller tijden, maar vrijwel niemand kent hem. Het verhaal van Johan is het verhaal van Nederland. Een verhaal dat sinds de Watersnoodramp van 1953 in de vergetelheid is geraakt, maar door de stijgende zeespiegel relevanter is dan ooit. En dat laat zien: we kunnen de strijd tegen het water opnieuw winnen.
Gevaarlijk water
Auteur: Marte Jongbloed
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Maarten is twaalf als op zaterdag 31 januari 1953 een storm opsteekt. Midden in de nacht breken de dijken door en samen met zijn ouders en zusje vlucht hij naar de zolder. Buiten drijft van alles langs: planken, stoelen en zelfs een dode man ... Maarten wordt gek van het wachten en wil iets doen. Die kans krijgt hij, maar pas dan beseft hij hoe ernstig de ramp is. Waar zijn alle huizen gebleven? Waarom hangt die vrouw in een lantaarnpaal? Wat zit er in het koffertje dat hij uit het water vist? En belangrijker nog, kan hij zijn familie op tijd redden?
De ramp
Auteur: Kees Slager
Uitgeverij: Olympus
Kees Slager gaat in op de oorzaken en gevolgen van de Watersnoodramp in 1953. Hij deed uitvoering onderzoek naar de tragedie in archieven en sprak met ruim 250 ooggetuigen. Zo is een aangrijpend en onthullend verslag ontstaan van wat er zich in die noodlottige dagen in de winter van 1953 van uur tot uur en van plaats tot plaats heeft afgespeeld. Verder onthult hij niet eerder gepubliceerde feiten over vergeefse waarschuwingen tegen de te zwakke zeewering, verwaarloosde dijken en slecht toegeruste hulporganisaties.
Wij en het water
Auteur: Lotte Jensen
Uitgeverij: De Bezige Bij
Eeuwenlang hebben de Nederlanders een strijd tegen het water gevoerd. In de culturele verbeelding van catastrofale gebeurtenissen zoals de Sint-Elisabethsvloed van 1421 of de Watersnoodramp van 1953 gaan kwetsbaarheid en trots hand in hand. In foto's, verhalen en monumenten benadrukken schrijvers en kunstenaars zowel de rampzalige gevolgen als de veerkracht van gemeenschappen. Dit boek vertelt het verhaal van drijvende wiegjes, Hollandse leeuwen, vaderlijke vorsten, inzamelingsacties, solidariteit en een vinger in de dijk. Nu de zeespiegel een steeds grotere dreiging vormt voor toekomstige generaties, is het onderkennen van onze kwetsbaarheid belangrijker dan ooit.