8 feelgoodseries die je dit voorjaar niet mag missen
The devil is back!
Iedereen kent het verfilmde De duivel draagt Prada (The Devil Wears Prada), met Meryl Streep in de hoofdrol als de duivelse hoofdredacteur Miranda Priestly van het modeblad Runway. De roman van Lauren Weisberger kreeg een vervolg met De wraak van Prada waarin assistente Andrea wederom centraal stond. In het langverwachte derde deel Leugens & Lattes dat in maart verschijnt, richt Weisberger haar pijlen op die andere assistente: Emily. ‘Emily is mijn favoriete personage uit De duivel draagt Prada,’ zegt Boekerij-redacteur Roselinde Bouman. ‘De heerlijk bitchy assistente van Miranda, die stiekem een heel klein hartje heeft. Nu heeft ze haar eigen boek, en wat voor een! Dit is Weisberger op haar best: vol glitter, glamour en gossip. Een heerlijk boek dat je niet wilt missen. Zoals Miranda zou zeggen: That’s all.’
Emily werkt inmiddels als imagomanager voor de hotste sterren van Hollywood. Als topmodel Karolina Hartwell onterecht wordt beschuldigd van rijden onder invloed, zet Emily samen met haar vriendin Miriam Kagan alles op alles om erachter te komen wie Karolina erin heeft geluisd en plant ze de zoetste wraak die Manhattan ooit heeft gezien. Wie kan daar beter bij helpen dan de enige echte Miranda Priestly?
Op verzoek een boek
Op verzoek van haar fans schreef Santa Montefiore een extra, ook los te lezen deel bij de oorspronkelijk driedelige ‘Deverill’-serie. Het familieverhaal, dat zich afspeelt in het Amerika van de jaren zestig en het Ierland van eind negentiende eeuw, wordt uitgebreid met De vergeten Deverill, dat in april verschijnt. Van de eerste drie delen van de serie werden inmiddels bijna 300.000 exemplaren verkocht, dus zonder twijfel zullen vele lezeressen dit boek niet willen laten liggen.
Het is 1892. Arethusa Deverill is zeventien jaar en weigert te geloven dat vrouwen alleen maar geschikt zijn om te trouwen en kinderen te krijgen. Om te ontsnappen aan een huwelijksaanzoek, brengt ze het balseizoen door in Londen. Zeventig jaar later krijgen haar kinderen in Amerika de opdracht haar as te laten uitstrooien op een heuvel bij het Ierse kasteel Deverill, waarvan ze nog nooit gehoord hebben. Als er op de uitvaart geen enkel familielid van hun moeder aanwezig blijkt te zijn, realiseert dochter Faye zich dat ze eigenlijk niets over haar weet.
Een beetje serieus
Het Rosie Resultaat verschijnt op 18 februari en is het langverwachte derde deel in de ‘Rosie’-trilogie van Graeme Simsion. Don en Rosie hebben een zoon gekregen en Don wil hem zo goed mogelijk voorbereiden op de middelbare school. Hij was zelf toen een buitenbeentje en Hudson is ook een beetje ‘anders’. Op zijn eigen onnavolgbare wijze besluit Don ‘het Hudson Project’ te starten om hem door de veeleisende jungle van de middelbare school te loodsen.
Naast genoeg gniffelmomenten is er in dit deel ook aandacht voor de serieuzere thematiek. Uitgever Hedda Sanders zegt over deze nieuwe roman in de serie over Don en Rosie: ‘In deze roman komt ‘anders-zijn’ en het hebben van autisme of autistische trekken veel openlijker aan bod dan in de eerdere Rosie-romans. Het boek zit vol personages die je aan het denken zetten over je eigen kijk op tolerantie en acceptatie. In de kenmerkende stijl van Graeme Simsion is deze roman echt een schot in de roos.’
Verknocht aan Lisette Jonkman
In 2013 verscheen van de hand van Lisette Jonkman de hilarische roman Verkikkerd, over de verwende Lucy die gaat studeren en terechtkomt in een huis vol nerds. In 2014 verscheen de opvolger Verslingerd. Nog even wachten en dan is Lucy terug in het langverwachte laatste deel Verknocht, waarin ze de kans krijgt om een week lang de visagie van de de beroemdste (en begeerlijkste) acteur van Nederland te verzorgen in Toscane. Eenmaal thuis neemt Lucy’s vriend Olivier haar eindelijk mee naar huis om zijn ouders te ontmoeten. Toch lijkt het alsof Olivier zich steeds verder van haar afkeert, en ondertussen moet ze ook nog een bruiloft organiseren en haal studie zien te halen. Pas als het bijna te laat is, ontdekt ze hoe groot haar probleem precies is...
‘Jonkman onderstreept met dit boek maar weer eens wat een talent ze is,’ schreef Hebban-recensent Jacky van Dijk. ‘Wie haar op social media volgt, weet al dat zij een ontzettend goed gevoel voor humor heeft en dat lees je terug in haar boek(en). Jonkmans schrijftechniek is bovendien feilloos; de dialogen zijn vlot, de personages kloppen en de chemie is voelbaar. Een talent waar we nog veel van zullen horen.’ Je kunt via deze link alvast een stukje lezen uit Verknocht.
De tweede van drie zussen
In de serie van schrijfster Anne West volgen we drie zussen die opgescheept zitten met een verwaarloosde Stadstuin die hun leven helemaal op zijn kop zet. Na Maud, het eerste deel in de ‘Stadstuin’-trilogie, verschijnt op 9 april het tweede deel in de serie, dit keer over zus Britt. ‘Aan het einde van het eerste deel van deze trilogie hebben we een aantal afgeronde lijntjes in handen, maar zijn er ook nog genoeg losse eindjes om op voort te borduren,’ schreef Hebban-recensent Sanne. ‘Samen met de fijne hartverwarmende schrijfstijl van Anne West zorgt dit voor nieuwsgierigheid naar de volgende delen.’
Britt is de meest vrijgevochten van de drie Stadstuin-zussen. Waar haar zus Maud een serieuze carrière ambieert en Yara zich moet redden als single mom, heeft Britt jarenlang in een commune in het buitenland gewoond. Nu is ze terug en is het uitgerekend zij die echt iets van de Amsterdamse stadstuin van haar vader probeert te maken. Samen met de onuitstaanbaar zakelijk ingestelde Menno en de lieve tuinman Kees opent ze er een winkel om de producten uit de tuin te verkopen. Maar Britt blijft zoekende naar haar eigen levensvervulling.
Drie nieuwe series om bij weg te zwijmelen
Zomer in het Duincafé van Debbie Johnson, dat in april verschijnt, werd door redacteur Frederika van Boekerij al getipt als eerste deel van een nieuwe serie over een café waarin de meest bijzondere types voorbijkomen. In elk deel van de reeks zullen andere personages de hoofdrol spelen, maar de geliefde mensen uit de vorige boeken keren steeds terug, ‘zodat je ze nog lang kunt blijven volgen. Ik kan niet wachten om in de volgende delen te zien hoe het verdergaat met mijn vrienden!’
Een andere serie om nog lang van te kunnen genieten is de achtdelige ‘Familie Bridgerton’-serie, waarvan het eerste deel De ongetrouwde hertog in april verschijnt. Deze reeks van Julia Quinn doet denken aan de verhalen van Jane Austen. Het zijn acht verhalen over acht broers en zussen en hun hartstochtelijke liefdes aan het begin van de negentiende eeuw. In boek één wordt een schijnverloving gesloten tussen de felbegeerde vrijgezel de hertog Simon Basset en Daphne Bridgerton. Voor Simon is het de beste manier om de gretige moeders van jonge, huwbare vrouwen op een afstandje te houden. Voor Daphne trekt de zogenaamde interesse van een hertog weer andere geschikte huwelijkskandidaten aan. Maar hoe beter Daphne hem leert kennen, hoe meer ze begint te geloven dat ze haar droomman al heeft gevonden.
De reeks werd al bewerkt naar het scherm door de makers van Grey’s Anatomy: binnenkort moet de serie te zien zijn op Netflix. De tweede roman in de reeks verschijnt al komende zomer, niet zo lang wachten dus.
Een serie die net iets minder boeken telt, maar je voorlopig aan het lezen zal houden is de vijfdelige historische romanserie ‘Het land van de gouden rivieren’. Het eerste boek Bruid van de bergen van Kristen Heitzmann verschijnt op 16 april. Het verhaal speelt zich eind negentiende eeuw af, tegen de achtergrond van een land dat herstellende is van de Amerikaanse Burgeroorlog. Mensen leven nog steeds met verschillende opvattinge en Desi, die verlangt naar volledige vrijheid van slaven en indianen, botst dan ook flink met de rijke nieuwkomer Remy Montgomery, die nog steeds slaven voor hem laat werken en vindt dat indianen in reservaten thuishoren.
Welke feelgoodseries wil jij dit voorjaar ontdekken?