8 methoden om je boekenkast in te richten
1. De regenboog
Het is me er eentje, de lezer die haar boeken op kleur in de boekenkast zet. Het kan een zegen zijn voor het interieur en het kan rust voor het oog creëren , maar hoe vind je ooit nog een boek terug? En pijnigt het je niet vreselijk dat boeken van dezelfde auteur of, oh horror, uit dezelfde reeks niet naast elkaar staan? Wat denk jij? Prachtig of brrrrr?
2. Op vorm
Groot, klein, paperback, hardcover, pocket, dwarsligger (letterlijk, want hoe zet je die nu neer?), boeken komen in allerlei maten en vormen. Het is zo lekker als even grote boeken naast elkaar gezet kunnen worden en zo keurig in het gelid staan. Maar net als bij de kleurmethode is het mogelijk wel een hele toestand om het juiste boek terug te vinden. Want was dat ene boek nu een grote paperback of een kleine paperback. En wee de uitgever die lollig denkt te doen en een afwijkend formaat uitbrengt. Daar gaat je prachtige plannetje.
3. Heerlijke chaos
De lustige levensgenieter zou wel eens haar boeken willekeurig door het huis kunnen strooien. Hier een boekje, daar een boekje, overal boekjes. Een gezellige chaos is het resultaat. Je stoot je tenen, je boeken verzamelen butsen, theevlekken en ezelsoren, maar daar wordt het alleen maar dynamischer van. Er moet geleefd worden in een boekenhuis, ook en met name dóór en mét de boeken. Ze zullen gebruikt worden als onderzetter, opstapje en tochtstrip.
4. Keurig van A tot Z
De grootste kans op het terugvinden van een boek heb je als je je boeken alfabetisch in de kast zet. En dat gaat meestal op achternaam van de auteur, maar hey, als jij dat wilt kun je ook voornaam of titel gebruiken. Elke boekhandel heeft zijn boeken in alfabet in de kast staan én lexicografisch. Dat laatste betekent dat de boeken niet alleen op eerste letter van het alfabet zijn geordend, maar daarna op de 2e, de 3e en zo verder. Je grijpt nooit naast een titel met deze methode (tenzij je een boek niet hebt, maar daar is de boekhandel dan weer voor, de verlenging van je eigen boekenkast).
5. Orde, orde!
Rubrieken, reeksen, genres, subgenres. Heerlijk, boeken ordenen en bekijken wat bij elkaar past. Feministische dystopieën rechts in de woonkamer, boeken over de kamerplanten links en chicklit op de slaapkkamer (want, nou ja). Deze methode past het best bij de echte verzamelaar. Je kunt bezoek je verzameling verbannen boeken tonen of je oude Russen. Dat maakt vast indruk.
6. In dozen, op zolder
Auw, dit begint al pijnlijk. Maar soms heb je even geen ruimte, zit je net na of voor een verhuizing, of is er om een andere reden niet genoeg plek in huis. Misschien vind je je boeken wel gewoon niet zo leuk meer (euhm, wat?) of heb je een niet-lezende partner die niet van die stoffige zooi houdt. Elke dag slof je even naar zolder om een willekeurige doos open te trekken, je boeken wat te luchten en welverdiende aandacht te geven. Een beetje treurig is deze methode wel.
7. Digitaal
De komst van de ereaders veroorzaakte een heel nieuwe soort lezers, kopers en bewaarders. Vol pret gooiden fanatieke digitale lezers hun volledige papieren hebben en houden het raam uit om titels te vervangen door de digitale varianten. Wat een lucht, ruimte en licht in huis. Niet elke lezer houdt per se ook van het fysieke product 'boek' en daar is niets mis mee. Nee, echt niet! Niet echt ...
8. Niet
Je hebt lezers en je hebt boekliefhebbers. Dat is net als bij de digitale verzamelaar niet automatische hetzelfde. Er zijn lezers die geen prijs stellen op het bewaren van een boek. Voor hun is de bibliotheek ideaal, want daar bewaar je je boeken en je levert er geen woonruimte voor in. Ook de kringloop of een actieve lezende vriendenkring is een dankbare manier om aan boeken te komen en boeken weer verder te laten reizen. Misschien staat de ultieme favoriet ergens op een dressoir, nachtkastje of in een vitrine.
Bookstagram Challenge
Heb jij een boekenkast die fantastisch in een van deze categorieën past of gewoon een heel mooie of bijzondere verzameling, maak dan een foto en deel die op je Instagram met hashtag #hebbanshelfie. De leukste foto wint een verrassing! Je mag er zelf bij op, maar dat hoeft niet. Een cameo van je huisdier levert extra punten op. Het is wel net dierendag geweest namelijk.
#hebbanshelfie hashtag on Instagram * Photos and Videos
11 Posts - See Instagram photos and videos from 'hebbanshelfie' hashtag
En nee, de boekenkast van Hebbanredacteur Debbie mag niet meedoen.