8 x debuteren voor het twintigste levensjaar
In 2014 debuteerde de toen 17-jarige Solomonica de Winter met de roman Achter de regenboog. Als dochter van schrijversechtpaar Leon de Winter en Jessica Durlacher werd schrijven haar blijkbaar met de paplepel ingegoten. Vooral bijzonder is dat het boek in het Engels werd geschreven, in het Duits werd uitgegeven en daarna pas in een Nederlandse editie verscheen. Hoewel de meningen in de pers verdeeld waren (van twee sterren in het Parool tot Trouw die het ‘veelbelovend’ noemde maar ook meldde dat het verhaal nog wat had mogen ‘rijpen’), is de roman in essentie erg interessant en goed opgebouwd: de hoofdpersoon is de dertienjarige Blue Vanity McGregor. Een zwijgzaam meisje: sinds de moord op haar vader praat Blue niet meer. Op verzoek van haar dokter schrijft Blue een verslag van alle gebeurtenissen die daaraan voorafgingen en al in de eerste zinnen bekent ze een man en een vrouw te hebben vermoord. In de rest van het verslag onthult ze langzaamaan hoe ze tot die daad is gekomen.
Vlaamse jongedames
De Vlaamse Roxanne Wellens debuteerde deze maand met haar roman Te waar om mooi te zijn. Een ondernemend type, deze negentien jaar jonge schrijfster. Ze wandelde al eens in haar eentje de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en deed vrijwilligerswerk in Nepal. Tekenen kan ze ook nog eens goed, zo blijkt uit impressies van de hoofdpersonen van haar YA-roman op deze facebookpagina. Bovendien won Wellens dit jaar de juryprijs van de Vlaamse schrijfwedstijd Jong Brasschaat Schrijft. Haar debuut is dan ook veelbelovend. ‘Er is geen betere fictie dan de realiteit,’ zegt Wellens zelf. Misschien is dat ook wel de reden dat haar debuut zo dicht bij haar staat. De inspiratiebron voor deze adolescentenroman was namelijk niet alleen haar eigen zoektocht naar vrijheid, maar ook de dood van haar grootouders. Maar liefst drie van de vier pleegden zelfmoord. In Te waar om mooi te zijn is Othello pas zijn zusje verloren, die op zoek was naar de ware vrijheid. Othello neemt zich voor om die vrijheid in het leven zelf, en niet in de dood te zoeken. Interessant? Je kunt hier een fragment lezen op Hebban.
De Vlaamse Jana Baeskens is dertien jaar oud als ze de Junior Journalistwedstrijd van het Davidsfonds wint. In de zomer van 2015, op 17-jarige leeftijd, ligt haar eerste boek in de winkel. In Veronica. Dagboek van een moordenaar verkent Baeskens het thrillergenre, maar zoekt ze tegelijkertijd de rand tussen YA en literatuur op. Grote thema’s als schuld, schuldgevoelens, rouw en loslaten komen aan bod. De schrijfster verweeft deze in het coming-of-age-verhaal van een moordlustig hoofdpersonage, over vriendschap en familie, waarin de scheidslijn tussen verbeelding en realiteit grillig en vaag blijft. ‘Waar mijn schrijfdrang vandaan komt, weet ik niet,’ vertelt de schrijfster in een interview met Hebban. ‘Die is er gewoon altijd geweest. Voor zover ik weet zitten er geen schrijvers in mijn familie. Ik heb nogal vaak de neiging om mijn gevoelens van me af te schrijven. De stap naar het jezelf proberen te verliezen in fictie is dan zeer klein.’ Inmiddels is een tweede boek onderweg: Vergeef me verschijnt naar verwachting in oktober.
De negentienjarigen
Thomas Heerma van Voss komt wel uit een schrijversfamilie. Het gezin kent zelfs vier schrijvers: vader Arend Jan Heerma van Voss, moeder Christien Brinkgeve en de broers Thomas en Daan Heerma van Voss. Zij publiceerden zelfs eens binnen een jaar tijd ieder een roman. Niet zo gek dus dat Thomas er zelf ook vroeg bij was: in 2009, op negentienjarige leeftijd, debuteerde hij met De allestafel. Recensenten waren mild voor deze Heerma van Voss-telg, die moet concurreren met pa en broer en daar volgens de pers behoorlijk goed in slaagt. In de roman besluit hiphop-recensent en schrijver in spe Mark Oldings dat hij zich voortaan aan zes voornemens moet houden om zijn vriendin Yvonne blij te maken en volwassener worden, zoals meer recensies schrijven, interesse in haar werk tonen, vroeg opstaan, een roman schrijven, een baan zoeken en... elke dag zwarte sokken dragen. Maar algauw blijkt dat die voornemens moeilijk vol te houden zijn: Mark kan namelijk niet kiezen.
De Mexicaanse Aura Xilonen was pas negentien toen ze in 2015 debuteerde met haar roman Campeón gabacho. Het debuut werd bekroond met de prestigieuze Premio Mauricio Achar, met name vanwege 'de volwassen vorm van de roman, die op verschillende niveaus speelt met de taal.' Al vóór de publicatie van deze debuutroman werden de rechten verkocht aan de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en Nederland. Inmiddels is de Franse pers ook al lovend over dit boek: 'Een formidabele viering van de bevrijdende kracht van taal', aldus Le Monde. De cowboykampioen, zoals de roman in het Nederlands heet, gaat over de 17-jarige Liborio, die de armoede van Mexico ontvlucht. Hij komt zonder papieren terecht in een Amerikaanse stad net over de grens, waar hij een baantje in een boekhandel krijgt. Hij leest bijna alle boeken in de winkel om zich te bewijzen tegenover zijn baas, maar ook om indruk te maken op de negentienjarige Aireen, die hij heeft gered toen ze op straat werd lastiggevallen. Een bokstrainer neemt Liborio naar aanleiding van dat gevecht onder zijn hoede: als professioneel bokser hoopt hij het hart van Aireen te kunnen veroveren, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Klinkt interessant? Lees hier een fragment op Hebban.
Internetkoninginnen
De Schotse Estelle Maskame begon op dertienjarige leeftijd met het schrijven van haar verhaal Did I Mention I Love You?, dat ze hoofdstuk voor hoofdstuk op het bekende schrijversplatform Wattpad publiceerde. Daar werd het meer dan vijf miljoen keer gelezen is. In 2015 tekende ze dan ook een contract bij Harper Collins, die de bestsellerpotentie van deze jonge schrijfster zag. De vertaalrechten werden verkocht en de intussen achttienjarige dame, die ook erg actief is op social media en YouTube (waar ze onder andere deze vlog over haar bezoek aan Amsterdam postte) reisde daarna de wereld rond om haar boek te promoten. Inmiddels is het verhaal, over de verboden liefde tussen de 16-jarige Eden en haar bad boy stiefbroer, uitgegroeid tot de voltooide ‘DIMILY’-trilogie met Did I Mention I Need You? en Did I Mention I Miss You? als tweede en derde deel. Maskame zat in de tussentijd niet stil: in juli ligt haar nieuwe YA-roman Dare to Fall in de boekhandel.
Ook in Nederland is het WattPad een broedplaats voor jong talent. Sara Zonneveldt trok de aandacht van uitgeverij Van Goor toen zij haar verhalen op het schrijfplatform publiceerde, waar ze inmiddels bijna 4000 volgers heeft. Ze veranderde in het eerste Nederlandse YA-talent dat via de online community ontdekt en gepubliceerd werd: Zonneveldts droom komt in 2016 uit. Na het tekenen van een echt boekcontract debuteert het dan vijftienjarige schrijftalent met Dromen. Daarin heeft haar hoofdpersoon Lucy een grote wens: ze wil na haar middelbare school de wereld rondreizen om nieuwe mensen te leren kennen. Haar ouders hebben echter andere ideeën: zij moet later het familiecafé overnemen. Een van de vaste klanten, Jack, moet ook de droom van zijn vader waarmaken: als eerste én als jongste deelnemer de finish van de marathon van New York halen. Maar eerst moet hij nog een andere horde nemen: de aandacht vangen van Lucy. Stiekem laat hij briefjes voor haar achter, waarna Lucy erachter moet zien te komen wie haar geheime bewonderaar werkelijk is.
Volendams talent
Maar: het kan zelfs nóg jonger. De Volendamse Sterre Guyt was nét een tiener toen zij het boek Alys en de slechte elfen schreef. Het boek werd met een eerste uitverkochte oplage van 6500 exemplaren meteen een bestseller. Dat de toen 10-jarige Sterre de dochter is van 100%NL Magazine-directeur Eddy Guyt en dat dorpsgenoot Jan Smit het voorwoord in haar boek schreef, zullen daar vast bij geholpen hebben, maar het meisje heeft talent: dat blijkt wel uit het feit dat de vertaalrechten aan China werden verkocht. In het najaar van 2016 lag een oplage van 50.000 exemplaren daar in de boekhandel. Sterre schrijft inmiddels aan een vervolg op haar boek, waarin het elfenmeisje Alys verschillende spannende avonturen meemaakt in een wereld vol eenhoorns, elfen, echte mensen en de slechte graaf Cornelius.
Meer jong talent ontdekken? Lees meer over De Club van 17.