9 x de lekkerste kookboeken om de wereld mee te redden!
Opkomen voor een gezond klimaat en daarmee een gezonde wereld is actueler dan ooit: scholieren en studenten komen al een aantal maanden in actie en zetten druk op de politiek om maatregelen te treffen die de wereld voor hun generaties behouden. Het klimaatakkoord lijkt steeds een beetje dichter binnen handbereik te komen, maar zelf kun je dagelijks een keuze maken om bij te dragen aan een betere wereld. Zelfs door taart te eten!
Het klimaat helpen kan namelijk door (vaker) plantaardig te eten. Waar vegetariërs nog met zuivel, kaas en eieren koken, vermijden veganisten alle dierlijke producten. Steeds meer mensen laten al die producten links liggen, en dat heeft een positief effect op het klimaat.
Plantaardig of veganistisch eten heeft vaak het imago het imago ‘saai, duur, ingewikkeld en kleurloos’ te zijn. Deze kookboeken helpen die fabel gauw de wereld uit: maak kennis met de lekkerste gerechten en heerlijke baksels en traktaties.
Aan de bak!
Lekker bakken zonder eieren, room, boter en melk? Dat kan heel goed, maar je moet je oude bakprincipes soms overboord gooien. Dosia Brewer laat met heel veel recepten, technieken en tips & trucs zien hoe je lekker vegan bakt. Chocoladetaart, muffins, speculaasjes of zoete kaneelbroodjes? Of misschien wel liever meringues, berliner bollen of worteltjestaart? In Dosia bakt vegan vind je meer dan 100 lekkere bakrecepten met alleen plantaardige ingredièˆnten. Van gemakkelijke recepten die snel klaar zijn tot meer ingewikkelde recepten voor een relaxte (of uitdagende!) bakzondag. De taarten, cakes en koekjes zijn in de eerste plaats lekker en daar hoort soms ook een flinke lik vet of een royale schep zoet bij.
De Amsterdamse Emma Herngreen heeft twee passies: bakken en vinyl verzamelen. Ze is een echte zoetekauw en houdt van zondig lekkere taarten, cakes, toetjes en verwenkoffies, maar dan alleen met plantaardige ingrediënten. Emma laat in het Funky vegan bakboek zien dat je, óók als je veganistisch wilt eten, heerlijk kunt genieten van allerlei baksels, zonder dat het ook nog raw of suikervrij moet zijn. Elk hoofdstuk is gebaseerd op een specifieke muzikale stemming. Elk hoofdstuk eindigt met een korte playlist om te draaien tijdens het bakken of het genieten.
Voor vrienden en familie
Als de zon maar even schijnt en de temperaturen boven de twintig graden reiken, trekken we gauw de barbecue uit de schuur om te genieten van lome zomeravonden vol eetplezier. Ook als vegetariër of veganist kun je prima meekomen deze zomer: in juni verschijnt Groen op kolen, van BBQ-experts Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek. Rokerige smaken, stevige structuren, kruidige sauzen: die staan centraal in dit vegetarische kookboek inclusief vegan gerechten. Elenbaas en Hazebroek gaan hierbij uit van verschillende bereidingswijzen van groente, zoals poffen, roosteren en grillen, wokken en langzaam garen. Naast vegetarisch of zelfs vegan, zijn de meeste van hun recepten ook glutenvrij.
In Vegan Goodness nodigt Jessica Prescott je uit meer dan 70 verse plantaardige recepten met je familie en vrienden te delen. In dit boek vind je een uitgebreid aanbod: van taarten, uitgebreide brunches en schalen vol hapjes voor een gezellige avond tot volledige maaltijden die je van tevoren kunt bereiden. Of je nu zin hebt om de hele dag in de keuken te staan, naar een feestje gaat en zelf iets meeneemt, of een niet al te ingewikkeld etentje wilt organiseren voor je huisgenoten, partner of kinderen, Vegan Goodness staat vol lekkere, inspirerende en voedzame vegan maaltijden die zowel door veganisten als door vleeseters worden gewaardeerd.
Wereldse gerechten
Op een heuvel in een olijfboomgaard in het Italiaanse Umbrië, staat Azienda Agrituristica Montali: het beste vegetarische hotel en restaurant ter wereld. Hier serveren Alberto Musacchio en zijn vrouw Malu Simões authentieke Italiaanse vegetarische gerechten waar je je vingers bij aflikt. Musacchio en Simões publiceerden eerder al kookboeken en hebben in Vegano cucino italiano hun beste veganistische recepten op een rij gezet.
Van Italië naar het verre oosten: het kookboek Vegan Street Food combineert de verrukkelijke smaken uit het verre oosten met het populaire vegan streetfood. De twee vegan zusjes Lamyai Vozzi en Aidah Samphani groeiden op in Thailand waar zij de liefde voor smakelijk en vers voedsel meekregen. In hun restaurant in Lund (Zuid-Zweden) serveren ze kleine hapjes en snacks, salades, warme maaltijden, desserts en heerlijke sapjes. De recepten (glutenvrij en zonder geraffineerde suikers) vind je terug in dit kookboek!
Lekker makkelijk
Als rocksterren Chris Martin en Sir Paul McCartney je boek ophemelen, dan is dat veelbelovend. De makers van het boek Vegan in 5, Roxy Pope en Ben Pook, leerden elkaar kennen in de muziekindustrie en ontdekten samen het veganisme. In hun kookboek laten ze zien hoe je met slechts vijf ingrediënten regelmatig eenvoudig een heerlijke en plantaardige maaltijd op tafel kunt zetten. Hun boek bevat meer dan 100 eenvoudige en lekkere recepten. De gebruikte ingrediënten zijn ruimschoots verkrijgbaar, en goedkoop. Van lichte en gezonde maaltijden, naar grootse desserts, of voedzame snacks, geschikt voor alle momenten en elke dag.
Misschien ken je de toffe filmpjes van BOSH.TV wel: in een paar minuten tijd laten de mannen van BOSH! zien hoe je de lekkerste plantaardige gerechten maakt. Vanaf 27 mei kun je die recepten ook gewoon op papier vinden, dan verschijnt namelijk het gelijknamige kookboek. In BOSH! laten Henry Firth en Ian Theasby zien hoe je kunt genieten van heerlijke plantaardige maaltijden die snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Het kookboek staat vol inspirerende lunchideeën, showstoppers die zelfs indruk maken op de grootste steak-liefhebber, lekkere hapjes, waanzinnig goede toetjes en geweldige cocktails; allemaal boordevol smaak.
Even gezond
Wil je na al die uitspattingen toch even gezond doen? Het nieuwste boek van Ella Mills Woodward, beter bekend als Deliciously Ella, is daar het perfecte uitgangspunt voor. In Deliciously Ella. Het plantaardige kookboek deelt Mills 100 nieuwe, plantaardige recepten uit haar Deli in Londen. De onweerstaanbare recepten met simpele, voedende ingrediënten maken deze veganistische bijbel tot een must have voor zowel fans als food lovers. Naast recepten deelt Deliciously Ella ook dagboekfragmenten waarin ze voor het eerst openhartig over haar persoonlijke groei en drijfveren (in 2011 kreeg Mills een zeldzame ziekte en door plantaardig te gaan eten werd zij beter) schrijft.
Meer inspiratie nodig? Bekijk hier een lijst met meer vega(n) kookboeken!