Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

9 x Een historisch figuur als uitgangspunt voor een roman

Maarten 't Hart noemde het 'een bedenkelijke trend': schrijvers die het leven van een historisch figuur als uitgangspunt nemen voor hun roman. Hij wil geen bedenksels van auteurs lezen, maar feiten! Voor wie wel houdt van deze mengvorm van feit en fictie, van biografie en roman, zet Hebban 9 boeken op een rijtje waarin een bekend, historisch figuur centraal staat.

De gevleugelde van Arthur Japin (2015)

Alberto Santos- Dumont (1873 - 1932) was een Braziliaanse luchtvaartpionier. Hij was gefascineerd door alles wat met vliegen te maken had en had maar één wens: zelf vliegen! In zelfgebouwde bestuurbare luchtballonnen vloog hij over de Champs Elysees en rond de Eiffeltoren, om vervolgens regelmatig op gebouwen of in bomen neer te storten.

"Elke keer dat ik naar boven ga, denk ik: dit is waanzin. Ik ben krankzinnig, ik heb geen vleugels, dit keer stort ik neer."
(Uit: De gevleugelde )


In De gevleugelde beschrijft Arthur Japin hoe Santos- Dumont opgroeit in de afgelegen binnenlanden van Brazilië, en hoe hij net als de helden in de boeken van zijn lievelingsschrijver Jules Verne, zelf wil leren vliegen. Als Alberto ontdekt dat de verhalen van Verne verzonnen zijn legt hij zich daar niet zomaar bij neer. Hij vertrekt naar Parijs om daar zijn eigen droomwerkelijkheid te realiseren en zo wordt hij de eerste mensen die door de wolken navigeert. Een waargebeurde geschiedenis over een vergeten pionier en zijn gestolen hart.

Lees hier een fragment uit De gevleugelde.


Manderley voor altijd van Tatiana de Rosnay (2016)

Tien jaar was Tatiana de Rosnay toen ze Rebecca van Daphne du Maurier las. Ze raakte zo geïnsipireerd door de donkere thema's van dit boek dat ze zelf begon te schrijven. Door de jaren heen bleven de boeken van Du Maurier haar fascineren. Een kennis uit de uitgeefwereld spoorde De Rosnay aan een biografie over de Britse schrijfster te schrijven. En zo ontstond Manderley voor altijd. Een biografie die leest als een roman, over de hartstochtelijke ambities van Daphne du Maurier, over haar nauwe band met Frankrijk en over de verwevenheid van haar werk en leven. Een portret van een mysterieuze vrouw die zowel privé als op werkgebied een leven vol psychologische spanning leidde.

Lees hier een fragment uit Manderley voor altijd.
Een interview met Tatiana de Rosnay over dit boek lees je hier.

Haar laatste vlucht van Edwin Winkels (2014)

Op 4 december 1958 verdween vlakbij Madrid een vliegtuig boven een bergketen met de bijnaam 'De Dode Vrouw'. Aan boord waren zestien passagiers en vijf bemanningsleden. Dagenlang wachtten familieleden op nieuws, in onzekerheid over de toestand van hun dierbaren.

Een van de bemanningsleden was de achttienjarige Maribel Sastre uit Barcelona. Ze verwezenlijkte haar droom om stewardess te worden, in de hoop hoog in de wolken de spanningen van het dictatoriale Spanje te kunnen ontvluchten. In Haar laatste vlucht tekent journalist en schrijver Edwin Winkels de waargebeurde verhalen van de getroffen gezinnen op, met Maribel als centraal figuur. Winkels reconstrueert de gebeurtenissen van de koude, stormachtige dagen in 1958 aan de hand van historische documenten en verhalen van nabestaanden.

Jij zegt het van Connie Palmen (2015)

Ted Hughes (1930-1998) en Sylvia Plath (1932-1963) vormden samen het beroemdste liefdeskoppel uit de moderne westerse literatuur. In de biografieën die over Plath zijn geschreven wordt zij vaak neergezet als martelares en Hughes als moordenaar en verrader. Connie Palmen wilde dat anders doen.  Ze kroop in de huid van Hughes en geeft hem een stem in haar roman Jij zegt het. Ze laat de schrijver terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk met Plath, dat met haar zelfmoord op 11 februari 1963 eindigde. Palmen beschrijft zijn gedachten, angsten en bezweringen, maar ook de periode na de dood van Plath.


De duivelskunstenaar van Matthias Rozemond (2016)

2016 is Jeroen Bosch-jaar vanwege het vijfhonderdste sterfjaar van Jheronimus Bosch. Ter gelegenheid hiervan schreef Matthias Rozemond een historische roman over deze belangrijke middeleeuwse schilder. Centrale vraag in de roman is wie of wat Jeroen Bosch inspireerde tot het schilderen van De Tuin der Lusten.

De duivelskunstenaar speelt zich af in Den Bosch, in het voorjaar van 1481. Na zeven jaar keert Jeroen van Aken straatarm terug uit Venetië. Hij kan voorlopig zijn intrek nemen bij zijn oudere broer Goessen, die is getrouwd met Jeroens jeugdliefde Kathelijne. Zij haalt Jeroen over weer te gaan schilderen: het drieluik waar zijn broer geen gat in ziet. De aantrekkingskracht tussen Jeroen en Kathelijne blijkt nog steeds erg groot, maar Jeroen worstelt met zijn gevoelens en twijfelt aan zijn talent. Als het laatste paneel van het drieluik bijna af is, komt Jeroen voor een onvermijdelijke keuze te staan.

Het tumult van de tijd van Julian Barnes (2016)

Wat laten we achter aan het eind van ons leven? Wat hebben we wérkelijk bijgedragen, los van onze artistieke of intellectuele prestaties? En welke prijs hebben we daarvoor moeten betalen? Deze vragen komen steeds terug in het werk van Julian Barnes, die in 2011 de Man Booker Prize won met zijn roman Alsof het voorbij is. Ook in zijn nieuwste roman, Het tumult van de tijd, bepalen deze vragen de thematiek. Barnes schreef met dit boek een fictionele biografie van Dmitri Sjostakovitsj, een van de grootste Russische componisten van de twintigste eeuw. Sjostakovitsj leefde bijna zijn hele werkzame leven in de angst om opgepakt te worden en ten prooi te vallen aan Stalin. Hij vreesde dat hij moest stoppen met zijn beroep. Het scheelde maar weinig of dit was ook gebeurd. Alleen door compromissen aan te gaan wist de componist te overleven en zich staande te houden binnen de muziek. Daarvoor betaalde hij echter wel een innerlijke prijs...

Het boekverkoperspanel van Hebban las Het tumult van de tijd al voor de verschijning van de roman, voor de rubriek Hot or Not. Lees hun oordeel hier terug.

Jacoba, dochter van Holland van Simone van der Vlugt (2009)

In Jacoba, dochter van Holland kruipt Simone van der Vlugt in de huid van Jacoba van Beieren (1401-1436). Ze was pas vijftien toen ze al weduwe werd en kort daarna ook haar vader, Willem VI, hertog van Beieren, verloor. Zo kwam het dat ze op haar zestiende al gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen werd. Jacoba kreeg veel te verduren, maar was sterk en strijdbaar. Als haar onrecht werd aangedaan, was dat voor haar reden te meer om de strijd aan te gaan.

Van der Vlugt beschrijft hoe Jacoba haar tijd ver vooruit was en haar feministische ideeën niet onder stoelen of banken stak. Jacoba, dochter van Holland schetst een beeld van een hertogin die ten oorlog trekt om haar gewesten te verdedigen, maar ook van het kwetsbare meisje dat uitgroeit tot een sterke vrouw.

Goldberg van Bert Natter (2015)

Centraal figuur in de derde roman van Bert Natter is Johann Gottlieb Goldberg (1727-1756), een van de geheimzinnigste personages uit de muziekgeschiedenis. Hij werd bekend als hét wonderkind voor wie Johann Sebastian Bach zijn befaamde 'Goldberg Variaties' schreef. In de geschienisboeken is over Goldberg echter niets terug te vinden.

In zijn roman schetst Natter een levendig beeld van Goldberg aan de hand van Sebastian Savage die na de tragische dood van zijn zuster besluit om in Dresden op zoek te gaan naar de sporen die Goldberg heeft achtergelaten. Hij leidt de lezer door de straten van het achttiende-eeuwse Dresden, op dat moment het kunstzinnige en culturele Europese centrum en gaat op zoek naar brieven, documenten en archieven. Op die manier wordt Goldberg tot leven gewekt in een reeks bijzondere avonturen.

De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl (2015)

Natuurlijk mag ook De Amerikaanse prinses niet ontbreken in deze lijst. Onlangs ontving Annejet van der Zijl nog een Gouden Boek voor de succesvolle verkoop van deze roman over het levensverhaal van Allene Tew (1872-1955). Het verhaal speelt zich af tegen het decor van Amerika en Europa, de Victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en de Russische revolutie en de twee wereldoorlogen.

Tew groeide op het platteland van Amerika op en wist zich op te werken tot een van de rijkste vrouwen van New York. In de internationale society was ze een bekend figuur, ze had politici, kunstenaars en royalty als vrienden. Bij de onderhandelingen met koningin Wilhelmina en de Nederlandse ministers van Binnen- en Buitenlandse zaken over de huwelijksvoorwaarden voor het huwelijk van Bernhard met kroonprins Juliana vertegenwoordigde Allene Tew Bernhard. Tijdens het huwelijksfeest in januari 1937 was ze dan ook aanwezig en werd ze peetmoeder van onder andere prinses Beatrix. Tew trouwde vijf keer, onder andere met een Russische graaf en een Duitse prins en bezat talloze huizen. Maar het ogenschijnlijke succesvolle leven had ook een keerzijde. De Amerikaanse prinses gaat dan ook niet zo zeer over de vraag hoe te winnen, maar hoe te verliezen.



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 9 x Een historisch figuur als uitgangspunt voor een roman

 

Gerelateerd