Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

9 YA-boeken over de gevaren van social media

door Lindy de Jong 6 reacties
De social media hebben de laatste jaren een grote rol in onze levens opgeëist. We besteden veel tijd aan het onderhouden van onze vriendschappen via WhatsApp en Facebook, het delen van foto’s op Instagram en Snapchat en het uiten van onze mening op Twitter. Toch kent het internet ook haar minder leuke kanten. Deze negen YA-boeken waarschuwen voor die donkere zijde van de socials.


Francien, laat je tieten nog eens zien van Francien Regelink

Een derde van de jongeren krijgt tegenwoordig te maken met het verzoek om naaktfoto’s of – filmpjes van zichzelf op te sturen. Ook Francien maakte dat mee toen ze vijftien jaar oud was en een screenshot van haar borsten aan de coolste jongen van de school stuurde. Gewoon, alleen voor zijn ogen bestemd. Maar niet lang daarna hingen er kopieën door het hele schoolgebouw. In Francien, laat je tieten nog eens zien vertelt ze haar verhaal en hoe die gebeurtenis haar beïnvloed heeft. Dat doet ze niet in de slachtofferrol, maar juist met veel humor. Ze laat zien dat nare ervaringen je alleen maar sterker en krachtiger kunnen maken.  

Onder mijn huid van Marlies Slegers

De 16-jarige Coco is verliefd op Nick en als hij erom vraagt, stuurt ze haar vriendje enkele pikante foto’s en filmpjes van zichzelf. Maar dan hoort ze dat Nick de foto’s aan zijn vrienden heeft laten zien en besluit ze het uit te maken. Op dat moment verandert haar leven, want de beelden blijken niet alleen meer in het bezit van Nick te zijn… Een anonieme persoon dreigt die te verspreiden. Onder mijn huid is een realistische jeugdroman over een meisje dat het slachtoffer wordt van ‘sexting’. Een spannend en herkenbaar verhaal voor jongeren van Marlies Slegers.  

#Selfie van Caja Cazemier

Mirte ontmoet via Tinder een wat oudere jongen. Hij geeft haar complimentjes en ze voelt zich eindelijk begrepen en serieus genomen (want haar ouders begrijpen haar helemáál niet, vindt ze). Elke dag heeft ze contact met Twan, en algauw wil hij ook skypen én meer van haar lichaam zien. Het lijkt Mirte niet zo’n probleem, want door de computer is er nog altijd voldoende afstand tussen hen. Maar dan wil Twan Mirte ontmoeten. Gaat ze in op zijn uitnodiging? De schrijfster schreef #Selfie naar aanleiding van het verschijnsel ‘grooming’, waarbij een volwassen man minderjarige meisjes via de webcam tot sexuele handelingen dwingt. Haar boek bevat een waarschuwing, maar gunt je ook een inkijkje in de gedachtewereld van puber Mirte en roept misschien zelfs wel begrip op.    

The voice van Sophia Bennett

Vier vriendinnen vormen samen een bandje. De filmpjes die ze daarvan maken zijn eigenlijk alleen voor zichzelf bestemd, maar dan wordt de telefoon van Sasha gestolen en verschijnt een van de video’s op het internet. Ze zijn meteen een hit en worden uitgenodigd voor de audities van een talentenshow op tv. Maar dan blijkt dat maar drie van de meiden door mogen naar de volgende ronde. De vriendschap is meteen trending topic en staat onder grote druk.  The Voice laat de mooie en minder geslaagde kanten van tv, social media, de muziekindustrie en vriendschap zien.  

Delete van Juultje van den Nieuwenhoff

Delete draait om vijf leerlingen uit de vierde klas en een nieuwe, jonge lerares. Julia is hip, spontaan, actief op social media en al gauw een populaire docente op school. Maar als zich op kamp een incident voordoet tussen twee van de leerlingen en Julia dat niet voor zich mag houden, wordt ze al verraadster gezien en zinnen de jongeren op wraak. Het begint als een spel, maar loopt al snel behoorlijk uit de hand. Ze hacken Julia’s social media-accounts en wissen zo langzaam maar zeker alles wat echt is in haar leven. Delete gaat over de gevaren van social media en de bescherming van je privégegevens in het digitale tijdperk. Van den Nieuwenhof is zelf lerares Nederlands en drama en schreef met Delete een superspannende YA-thriller.  

Sexy selfies van Maria Genova

In Sexy selfies vertellen slachtoffers van ‘sexting’ openhartig over de gevolgen van het maken van onschuldige naaktfoto's. Soms worden zij zo erg gepest en bedreigd dat sommige tieners zelfmoord overwegen. Het boek laat door die soms heftige verhalen duidelijk zien dat niet alleen meisjes slachtoffer worden van social mediaterreur, maar ook veel jongens. Schrijfster en journaliste Maria Genova sprak met tientallen tieners en kreeg hun geheime chats doorgestuurd. Ook daders vertellen in dit boek waarom ze naaktfoto's doorsturen en soms zelfs verzamelen. Daarnaast bevat Sexy selfies veel tips voor tieners én voor hun ouders. Zo krijg je antwoord op de vraag hoe je pesters aan moet pakken als je naaktfoto uitlekt, maar ook hoe kunt voorkomen dat een foto verspreid wordt. Een informatief en boeiend boek voor iedereen die weleens met sexting te maken heeft gehad, of dat wil voorkomen.  

Chatroom van Helen Vreeswijk

Floor en Marcia surfen regelmatig anoniem op het internet rond, op zoek naar leuke jongens. Ze presenteren zich zo aantrekkelijk mogelijk, veranderen hun naam en leeftijd en passen hun uiterlijk aan. Maar helaas zijn zij niet de enigen die niet de waarheid over hun identiteit verdraaien. Als ze op een dag worden aangesproken door de fotograaf van een modellenbureau, besluiten ze met hem af te spreken om mooie foto’s te laten maken. Maar in de fotostudio blijkt niet alles te zijn wat het lijkt en raken de meisjes al snel verstrikt in een ware nachtmerrie… Net als bij haar andere boeken heeft Vreeswijk dit verhaal op waargebeurde onderzoeken gebaseerd waarbij ze als rechercheur betrokken was.  

Wraak van Daniëlle Bakhuis

Als Frederique haar relatie met de populaire Sven uitmaakt, is hij zo ontzettend kwaad op haar dat hij een filmpje op internet zet – waar ze niet bepaald blij mee is. Iedereen op school heeft het erover. Frederique a.k.a. Freek besluit wraak te nemen, en dat is het begin van een reeks wraakacties over en weer. Zelfs de klas wordt erbij betrokken. Komt er ooit een einde aan? Wraak laat zien hoe internetterreur op middelbare scholen van kwaad tot erger kan gaan.  

Nodig van Joelle Charbonneau

Stel je voor: naast Facebook en Twitter is er een nieuw sociaal medium waarvoor je je kunt aanmelden. Het heet NODIG. Om toegang te krijgen moet je een eenvoudige vraag beantwoorden: wat heb je nodig? Een nieuwe smartphone of die prachtige designertas? In ruil voor een schijnbaar simpele opdracht, willigt het platform je verzoek in. Iedereen doet het. Dus waarom jij niet? Ook Kaylee Dunham heeft iets nodig: een nier voor haar zieke broer. Ze heeft niks te verliezen. Toch? Maar ja, niemand krijgt iets voor niets...



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: 9 YA-boeken over de gevaren van social media

 

Gerelateerd