Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Leesclubs /

Aanval op ‘De verdediging’ blijft uit

John Grisham staat bekend om zijn rechtbankthrillers. Met het vorige maand verschenen ‘De verdediging’ voegt hij de zoveelste aan dit rijtje toe. Een goed moment om zijn jongste telg grondig te analyseren. Het woord is aan de Hebban Thriller Leesclub.

Sebastian Rudd is een van Grishams kleurrijkste, extravagantste en levendigst beschreven hoofdpersonen ooit.
Dit is wat de flaptekst van De verdediging  belooft en wat automatisch hoge verwachtingen schept. Precies wat Ronald de Ruyter, een van de zestien leesclubdeelnemers, in eigen bewoordingen al aangeeft. Grishams nieuwste hoofdpersonage houdt ook Nelleke bezig: “De tekst op de achterkant nodigt mij echt uit om het boek te gaan lezen, het maakt je direct benieuwd waarom Rudd vanuit een beveiligde bestelbus werkt en hoe hij bewerkstelligt dat zijn cliënten inderdaad een eerlijk proces krijgen.”

Echt veel wijzer worden we niet van de flaptekst. Sebastian Rudd is iemand die het uitschot, met wie andere advocaten liever niet in zee gaan, verdedigt: drugsgebruikers, verkrachters, moordenaars, gangsters… Iedereen heeft het recht op een eerlijk proces, vindt hij. Van verzekeringsmaatschappijen, banken, overheidsintanties en het juridische systeem moet hij niets weten, want allemaal hebben ze iets onrechtvaardigs. En, zoals Nelleke al aangeeft, Rudd werk vanuit een luxe beveiligde bestelbus. Een kantoor heeft hij namelijk niet, wel een goed beveiligd appartement. Het is zo’n beetje alles wat we nog voor het lezen over de plot mogen weten.

Tijdens het lezen vallen de deelnemers aan deze leesclub vooral drie dingen op. Eerstens de humor. Gerrie van den Berg: “De eerste drie delen leken meer op een satire dan een spannend boek. Ik heb hartelijk om de clowneske figuren moeten lachen.”
Karin Pieterse vult aan: “Ik ben zojuist begonnen aan deel 4. Hoewel de delen de snelheid en humor hebben van een echte Grisham, vind ik het jammer dat het boek meer weg heeft van een verhalenbundel dan van een spannende thriller.” Haar commentaar dat De verdediging  van het vrijwel zelfde deeg is als een verhalenbundel brengt ons tevens bij het tweede veelvuldig genoemde punt.
Annelies Tielen kan zich hier echter niet in vinden: “Door de achterflap was ik een beetje bang dat het een verhalenbundel zou worden met van elkaar losstaande plots, maar het blijkt gelukkig een echt mooie samenhang te hebben. En die samenhang is niet eens zo groot, maar doordat een aantal verhaallijnen doorlopen (Rudds relatie met zijn zoon en ex, Tadeo, zijn relatie met Partner), is het geen los zand.”
Met nog een van haar bevindingen brengt ze ons bij het derde punt dat ook door anderen is opgemerkt: “Ik vind de plots spannend, maar waar ik echt aangenaam door verrast word, is Grishams kritiek op het Amerikaanse juridische systeem. Hij doet een aardig boekje open over de zwakke plekken in dit systeem en daaraan merk je dat hij iemand is die dit systeem echt goed kent en dus weet waar hij over praat.”
M. Philippi denkt hier niet anders over: “Ook ik vind het Amerikaanse juridische systeem maar erg ingewikkeld en corrupt. Het wordt tot nog toe niet positief neergezet.”

Met een gemiddelde puntenwaardering van 7,5 eindigt De verdediging  hoog in de middenmoot van de Hall of Fame. Niemand heeft het boek een onvoldoende gegeven. Er is zelfs één iemand bij die het boek een parel aan Grishams kroon vindt. Marjan Tijsma noemt De verdediging  een uniek verhaal en roemt Grishams meesterlijke vertelkunst. Ze trakteert de schrijver op een prachtige 9,3. Een van de deelnemers die werkelijk alles van Grisham leest is truus heijnen, maar uitgerekend zij is tamelijk vernietigend in haar commentaar: “Een plot was er totaal niet en het had ook geen spannend einde. Het boek is geen thriller, daarvoor is het niet spannend genoeg. Ik had meer verwacht. De titel is goed gekozen omdat Rudd advocaat is, maar de cover past er niet echt bij: de tankwagen speelt geen rol in het verhaal, de eenzame man (Rudd) wel.” Met een 6,8 is ze de auteur al met al goedgezind.
Daniel Visscher tot slot kan heel goed begrijpen dat Grisham een ‘master of legal thriller’ wordt genoemd. Hij onderbouwt alles goed, vindt ze. Hoe bekwaam hij hier ook in is, van schrijvers als Stephen King en Jo Nesbo weet hij het helaas niet te winnen. “Dat zijn schrijvers die een creatievere schrijfstijl hebben,” weet Daniel.

Het volledige verslag en alle beoordelingen van deze 159e Hebban Thriller Leesclub vind je hier.



Over de auteur

Jean-Paul Colin

165 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Aanval op ‘De verdediging’ blijft uit

 

Gerelateerd

Over

John Grisham

John Grisham

De Amerikaanse auteur John Grisham (1955) wordt algemeen beschouwd als de v...

Hebban Spots

Hebban Thriller Leesclub

680 volgers

De Hebban Leesclubs gaan verhuizen. Na de afronding van de laatste leesclub op deze pagina, vind je de leesclubs onder het menu-item 'Leesclubs' in het hoofdmenu. Klik op onderstaande link om alle...