Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Afscheid in 2015

door Hebban Crew 9 reacties
Dit jaar verwisselde een fors aantal schrijvers het tijdelijke met het eeuwige. Grote namen gingen heen, maar ook bij het publiek minder bekende auteurs legden de pen voorgoed neer. Een overzicht.

Schepper van de Schijfwereld 

Terry Pratchett (1948), de Britse schrijver van fantasyboeken, overleed op 12 maaart. Vele van zijn boeken spelen zich af op de Schijfwereld.

Pratchett was als kind al niet bij de bibliotheek weg te houden. Hij schreef op dertienjarige leeftijd een kort verhaal (The Hades business) voor de schoolkrant en dat vormde zijn kennismaking met het vak van auteur. Toen hij vijftien was werd het verhaal gepubliceerd. Hij ging van school af op zijn zeventiende en deed een staatsexamen in de journalistiek.

Zijn eerste boek The Carpet People verscheen in 1971, Twee boeken volgden: De donkere kant van de zon (1976) en Strata (1981). Pratchett was eerder al gestopt met de journalistiek en had inmiddels een functie als woordvoerder voor het Britse nationale energiebedrijf. De Kleur van Toverij, het eerste boek over de Schijfwereld, verscheen in 1983. Toen de Schijfwereld-serie een succes bleek nam Pratchett ontslag en ging van zijn pen leven. Hij heeft tussendoor ook een aantal niet-Schijfwereld-boeken geschreven, waaronder Alleen jij kunt ons redden.
Op 11 december 2007 maakte Pratchett bekend dat hij leed aan een zeldzame vorm van de ziekte van Alzheimer. In 2008 werd hij in de adelstand verheven als erkenning voor zijn liefdadigheidswerk voor Alzheimer-onderzoek en tevens voor zijn schrijverscarrière waarin hij meer dan vijfenvijftig miljoen boeken verkocht. Pratchett werd met vele prijzen en onderscheidingen geëerd, waaronder in 2010 de Lifetime Achievement World Fantasy Award voor zijn bijdrage aan het genre.

Lees ook: 

 

Stem van een generatie

De Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass (1927) blies op 13 april de laatste adem uit in de stad Lübeck. Grass werd geboren in Danzig-Langfuhr (nu Wrzeszcz in Gdansk, Polen) en groeide op in een koopmansgezin.

Grass was 17 jaar toen de Tweede Wereldoorlog afliep. In augustus 2006 maakte hij in zijn boek De rokken van de ui  bekend dat hij zich op 15-jarige leeftijd vrijwillig aanmeldde voor dienst op een onderzeeër, een U-boot. Daarvoor werd echter niemand meer aangenomen, waarna hij in dienst moest bij de Reichsarbeitsdienst. Op 17-jarige leeftijd (1944) werd hij als dienstplichtige opgeroepen door de Waffen-SS, waar hij dienst deed bij de 10e SS-Pantserdivisie 'Frundsberg'. Grass werd op 8 mei 1945 in Mariënbad gevangen genomen en verbleef tot 24 april 1946 in een Amerikaans krijgsgevangenenkamp. Tot 1958 schreef hij vooral kort proza, gedichten en theaterstukken. Grass blies de Duitse taal en literatuur nieuw leven in na de Tweede Wereldoorlog. Zijn romandebuut is het beroemd geworden en later verfilmde werk Die Blechtrommel (De blikken trommel) uit 1959. Samen met Kat en Muis (Katz und Maus) en Hondenjaren (Hundejahre) vormden ze de zogenoemde Danzig-trilogie. Met zijn werken gaf Grass een stem aan de generatie die opgroeide ten tijde van de nazi-terreur. 

 

Schandaalschrijver en misdaadauteur

De Vlaamse schrijver Jef Geeraerts (1930) overleed op 11 mei in het universiteitsziekenhuis in Gent aan een hartaanval. Geeraerts verwierf naam en faam met de Gangreen-cyclus en thrillers als De zaak Alzheimer, Dossier K en De pg. In 1986 werd De zaak Alzheimer bekroond met de Gouden Strop voor de beste Nederlandstalige misdaadroman.

Geeraerts, geboren in Antwerpen, trok in de jaren vijftig zoals zo vele jonge, ambitieuze Belgen naar de toenmalige kolonie Congo, op zoek naar een groots en meeslepend leven. De jonge koloniale ambtenaar Geeraerts woonde en werkte in het oerwoud. Als chef de région stond hij in voor het onderhoud van de wegen, het innen van de belastingen, de rechtspraak, de controle op de landbouw. Zijn tijd in Congo zou een belangrijke rol spelen in zijn boeken. In 1968 verscheen Black Venus, het eerste deel van zijn bekende Gangreen-reeks. Het boek veroorzaakte heel wat deining in het katholieke Vlaanderen vanwege zijn expliciete inhoud. Met de ontvangst van Gangreen 1 werd de toon gezet voor de andere delen.

De auteur schreef ook heel wat misdaadromans met het politieduo Vincke en Verstuyft in de hoofdrol. 'Ik was altijd in misdaadromans geïnteresseerd', zei hij. 'In de Congo heb ik als officier van justitie veel contact gehad met zogenaamde misdadigers. Die heb ik vaak en uitvoerig verhoord en daar heb ik veel van opgestoken.' In 1979 verschijnt zijn eerste thriller Kodiak .58, waarin de schrijver zijn voorliefde toont voor research en zijn passie voor vuurwapens en geheime diensten. Er zou nog een twintigtal misdaadromans volgen.

Lees ook:

 

Een volkse intellectueel

Thé Lau (1952), de oprichter en leadzanger van de band The Scene, overleed op 24 juni. Vorig jaar werd bekend dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij had keelkanker. Lau was niet alleen muzikant, hij was ook een man van de tekst. 'Hij was een volkse intellectueel', aldus zijn uitgever.

Lau, geboren als Mattheus J. Lau in het Noord-Hollandse Bergen, was een man van woorden. Uitgever Oscar van Gelderen: 'Soms van weinig woorden, soms van veel woorden, maar altijd van welgekozen woorden: wie zijn songteksten er op na leest (gebundeld onder de titel Open), of wie goed luistert, wordt getroffen door een merkwaardige accuratesse: grote zaken (zoals leven en dood) worden in drie, vier zinnen bij de strot gepakt, om niet meer los te laten.' 

'Wij hielden van Thé, als van een grote broer', aldus Van Gelderen. 'Wij hielden van zijn woorden, van zijn poëtische blik, van zijn liefde voor zijn liefde - zijn grote thema. Wij gaven al zijn boeken uit, van De sterren van de hemel (in 2000, bij Vassallucci) tot Juliette (2014, Lebowski) en koesteren al zijn teksten.'

 

'Een van Amerika's grootste schrijvers'

Edgar Lawrence Doctorow overleed op 21 juli aan longkanker. Hij werd 84 jaar. De Amerikaanse president Barack Obama noemde de auteur niet veel later op Twitter een van Amerika’s grootste schrijvers. Doctorow was vooral bekend om zijn boeken The Book of Daniel (1971) en Ragtime (1975). Later voegde hij andere belangrijke titels als Billy Bathgate (1989) en De Mars (2005) toe aan zijn oeuvre. Zijn werk verscheen in meer dan dertig talen.

In zijn boeken combineerde Doctorow vaak feit en fictie met elkaar. Zo plaatste hij fictieve personages in belangrijke historische gebeurtenissen. Bovendien waren de verhalen over het algemeen maatschappijkritisch van aard. In zijn roman Ragtime, die zich afspeelt in het begin van de twintigste eeuw, plaatste de auteur fictieve personages naast historische figuren als Harry Houdini, Sigmund Freud en Booker T. WashingtonRagtime werd later ook bewerkt tot een film die voor acht Oscars werd genomineerd, en was twee jaar lang als musical op Broadway te bewonderen.

 

Schrijver en neuroloog

De Britse hoogleraar neurologie Oliver Sacks (1933) overleed op 30 augustus in New York. Begin 2015 maakte hij bekend dat hij terminale kanker had met tumoruitzaaiingen in zijn lever.
Sacks, geboren in Londen, woonde al sinds 1965 in New York en had daar een eigen praktijk. Hij was een van ’s werelds bekendste auteurs over het brein. In boeken als De man die zijn vrouw voor een hoed hieldMusicofilia en Een antropoloog op Mars  beschreef hij met de nodige humor de meest vreemde gevallen uit zijn vakgebied. Een van de boeken waarmee hij naam maakte was Ontwaken in verbijstering (1973). Hierin beschrijft hij patiënten die lijden aan een zeldzame slaapziekte en al tientallen jaren in een comateuze toestand verkeren. Sacks wist ze bij te brengen met een experimentele drug, maar die had maar tijdelijk effect. Het boek werd in 1990 verfilmd als Awakenings, met de in 2014 overleden Robin Williams als Sacks.

De afgelopen tien jaar verslechterde Sacks gezondheid. In 2005 verloor hij een groot deel van zijn gezichtsveld door een melanoom in zijn rechteroog. In februari schreef hij in een brief aan The New York Times dat het melanoom was uitgezaaid naar de lever en hij de rest van zijn leven in maanden telde.

 

Alleskunner

‘We hebben allemaal het recht om onszelf naar de knoppen te laten gaan. Maar tegenover dat recht wil ik de opgave plaatsen om de aspirant-zelfmoordenaar op andere gedachten te brengen,’ zei schrijver Joost Zwagerman (1963) in een interview in 2005 over zijn bundel met essays over suïcide. Een kleine twee maanden nadat zijn vriend Rogi Wieg via euthanasie afscheid van het leven had genomen, pleegde Zwagerman op 8 september zelfmoord. Zwagerman leed aan de ziekte van Bechterew,  een auto-immuunziekte, en aan depressies. 
Zwagerman was een alleskunner: hij schreef columns voor diverse media (waaronder NRC Handelsblad en de Volkskrant), publiceerde essays en kritieken, schreef gedichten, presenteerde in 2003 en 2004 het televisieprogramma Zomergasten en schoof geregeld aan als een bevlogen kunstkenner bij De Wereld Draait Door.  
En hij was romanschrijver. In 1986 debuteerde hij met de roman De houdgreep, over een vreemde driehoeksrelatie in Londen. Met het in dezelfde dynamische stijl geschreven Gimmick! (1989), een sleutelroman over de decadente Amsterdamse kunstenaarsscene, brak hij door bij het grote publiek; twee jaar later schreef hij Vals licht, over de liefde van een student voor een prostituee, dat genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en in 1993 werd verfilmd door Theo van Gogh. Hoewel Zwagerman zich de laatste jaren vooral richtte op essays en gedichten schreef hij in 2010 het boekenweekgeschenk: Duel.

Lees ook:

 

Vader van Wallander

Henning Mankell, de Zweedse bestsellerauteur, overleed op 5 oktober in zijn woonplaats Göteborg. Mankell was één van de meest populaire Zweedse auteur, met ruim 40 miljoen verkochte exemplaren van zijn boeken. Zijn grote doorbraak kwam in 1991 met het eerste deel van de serie rondom Kurt Wallander, Moordenaar zonder gezicht. De thrillers rondom de nukkige inspecteur werden wereldwijd een succes en werden zowel in Zweden als Engeland verfilmd. De Zweedse schrijver blonk uit in zijn veelzijdigheid, doordat hij naast zijn Wallander-serie ook jeugdboeken, romans en toneelstukken schreef. In Nederland en Vlaanderen zijn 3,5 miljoen boeken van Mankell verkocht.

Mankell leed al enige tijd aan longkanker en schreef daar openlijk over in zijn autobiografie Drijfzand. Tijdens zijn eerste chemotherapiekuur begon hij met het schrijven van dit boek en liet zo allerlei belangrijke momenten uit zijn leven de revue passeren. In diezelfde tijd kondigde Mankell zijn laatste roman aan, getiteld Zweedse laarzen. Het is een losstaand vervolg op de roman Italiaanse schoenen (2006), waarvan in Nederland 80.000 exemplaren werden verkocht. Het boek verscheen op 15 oktober bij uitgeverij De Geus.

Lees ook:

 

Gevangen debutant

Auteur, columnist en vertaler Theo Kars (1940) overleed 10 november op 75-jarige leeftijd aan slokdarmkanker. Kars schreef tientallen romans en verhandelingen en vertaalde boeken van onder anderen Balzac, Stendhal en Casanova. Hij stond bekend als een notoire casanova en had een non-conformistische en hedonistische levenshouding. 

Zijn memoires, Memoires van een slecht mens, publiceerde hij in twee delen in 2010 en 2013. Er volgt, nu hij overleden is, nog een deel, met inhoud die mogelijk strafbaar zou kunnen zijn, in de vorm van niet opgehelderde financiële misdaden. Tussen 1965 en eind jaren '80 had Kars succes met zijn romans, waarvan hij zijn debuutroman De vervalsers in de bajes schreef. Kars, die een celstraf uitzat wegens het oplichten van de PTT, wist het manuscript de gevangenis uit te smokkelen. Het werd uitgegeven bij De Bezige Bij. 

 

Godfather van Tartan Noir

Na een kort ziekbed overleed op 5 december de Schotse schrijver William McIlvanney (1936). De auteur, bekend van de serie rond rechercheur Jack Laidlaw, werd ook wel 'de Godfather van de Tartan Noir', de Schotse misdaadliteratuur, genoemd. Hij inspireerde veel van zijn landgenoten, zoals de bestsellerauteurs Ian Rankin en Val McDermid.

McIlvanney werd geboren in Kilmarnock, stond tot medio jaren zeventig voor de klas als leraar Engels, voordat hij een fulltime schrijver werd. Zijn romans worden gekenmerkt door ruwheid en geweld, maar er worden ook morele dilemma's aan de orde gesteld. Naast schrijver was McIlvanney ook dichter. Eerder dit jaar kondigde McIlvanney bij de presentatie van een documentaire over zijn leven aan dat hij over 'nog drie of vier nieuwe dingen' wilde schrijven voor het eind van zijn carrière.

 

En we namen ook afscheid van...

Januari

10 - Robert Stone (1937). Amerikaans schrijver, won de National Book Award voor zijn tweede en later verfilmde roman Dog Soldiers, was tweemalig finalist in de race om de Pulitzer Prize en ontving vele andere literaire prijzen en beurzen. Dog Soldiers dat kort na het einde van de Vietnamoorlog werd gepubliceerd, vertelt het verhaal van een oorlogscorrespondent, die betrokken raakt bij heroïnesmokkel. Stone schreef later nog meer romans, waaronder A Flag for Sunrise (1981), Outerbridge Reach (1992), Damascus Gate (1998) en Bay of Souls (2003). Zijn laatste boeken zijn Fun with Problems (2010), een bundel met verhalen vol zwarte humor, en de roman Death of the Black-Haired Girl uit (2013).

29 - Colleen McCullough (1937). Australische neurofysioloog en schrijfster van onder andere De Doornvogels.

Februari

1 - Jos van Manen Pieters (1930). Schrijfster van voornamelijk christelijke familieromans. Haar boeken behoren tot de meest uitgeleende boeken in de bibliotheken. Van haar boeken werden miljoenen exemplaren verkocht. Haar succesvolste roman is De Tuinfluitertrilogie (1955). Van Manen Pieters schreef sinds de jaren zestig ook over meer gevoelige onderwerpen zoals echtscheiding en incest. 

6 - André Brink (1935). Zuid-Afrikaanse schrijver, ageerde tegen de Apartheid. Brink interesseerde zich voor de Nederlandstalige literatuur. HIj schreef onder meer inleidingen bij het werk van Simon Vestdijk en Hugo Claus. Hij overleed tijdens een vlucht van KLM van Amsterdam naar Kaapstad. Hij was op weg vanuit België waar hij een eredoctoraat van de Universiteit van Leuven had ontvangen.

9 - Hannelore Grünberg-Klein (1927). Moeder van schrijver Arnon Grunberg. Zij speelde een belangrijke rol in zijn leven en in zijn werk. Ze publiceerde haar memoires Zolang er nog tranen zijn, over haar oorlogservaringen.

Maart 

9 - H.H. ter Balkt (1938). Nederlands dichter. Hij ontving veel van de belangrijkste literaire prijzen, waaronder in 2003 de P.C. Hooftprijs. In 1969 verscheen zijn eerste poëziebundel. Tot in de jaren zeventig publiceerde hij onder het pseudoniem Habakuk II de Balker.

April

26 - Tomas Tranströmer (1931). Zweeds dichter en winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur in 2011. Zijn werk is in meer dan vijftig talen vertaald. 

Mei 

2 - Ruth Rendell (1930). Britse schrijfster van psychologische misdaadromans. Ze kreeg de bijnaam Queen of Crime en schreef ook wel onder het pseudoniem Barbara Vine. Rendell werkte aanvankelijk als journalist ze in 1964. Ze wordt vooral geroemd om haar taalgebruik en de diep uitgewerkte personages. Ook zijn in haar boeken de sociale veranderingen te zien. Zo besteedde ze in haar recentere boeken aandacht aan de veranderde sociale status van vrouwen en huiselijk geweld. Naast haar psychologische werk, is ze ook bekend geworden door haar reeks boeken over Inspector Wexford. (Lees ook: Ruth Rendell: Meer dan een Queen of Crime)

24 - Tanith Lee (1947). Brits schrijfster, ook wel de kroonprinses van de fantastische roman genoemd. Ze was gespecialiseerd in dark fantasy, een subgenre binnen de fantasy waarin het duistere element centraal staat. In haar werk zijn steeds terugkerende thema's het christelijke, Egyptische en Keltische geloof en andere duistere kanten van het leven. Ze heeft meer dan 50 romans en bijna 200 korte verhalen geschreven.

Juni

13 - Drs. P (1919). Pseudoniem van Heinz Hermann Polzer, een Nederlandstalige tekstschrijver met de Zwitserse nationaliteit. Hij was ook dichter, schrijver, cabaretier, letterkundige, componist, pianist en zanger van zelfgeschreven liedjes. Polzer was afgestudeerd in de economie. Vanaf de jaren 1950 tot en met 1996 trad Drs. P met zijn liederen op in theaters, cafés, studentenverenigingen en bij evenementen in Nederland en België. Hij scoorde hits met liedjes als Dodenrit en De veerpont

19 - James Salter (1925). Amerikaanse schrijver van romans en korte verhalen. Salter was tien jaar lang piloot bij de Amerikaanse luchtmacht, maar beëindigde zijn militaire loopbaan in 1957 nadat zijn eerste roman The Hunters (De jagers) succes boekte. Hij schreef daarna nog een tiental romans. Salter leek met schrijven te zijn gestopt, maar na 30 jaar, op 88-jarige leeftijd, verraste hij de (literaire) wereld in 2013 met All what is (Alles wat is), in Nederland een onverwachte literaire zomerhype.  

Juli

Precieze datum onbekend - Utta Danella (1920). Schrijfster die meer dan 70 miljoen boeken verkocht en daarmee een van de meest succesvolle Duitse auteurs was. Danella was vanaf de jaren '50 actief als schrijfster en produceerde 43 romans. Danella schreef lichte kost, romantische boeken waardoor ze ook wel 'de Duitse Rosamunde Pilcher' werd genoemd.

3 - Pam Emmerik (1964). Nederlands auteur, beeldend kunstenaar en kunstcriticus. Emmerik schreef romans, essays, toneelstukken en graphic novels. Ze was in 2004 genomineerd voor de AKO Literatuurprijs voor Het wonder werkt met verhalen over kunst. 

9Jolande Vogel (1940). Jolande Vogel was het pseudoniem van Ton Vingerhoets, die onder deze naam bij Uitgeverij Ellessy het drieluik rondom het chique restaurant De Molen schreef. In deze boeken maakt de lezer kennis met Lex Presser, die aan het begin van de Duitse bezetting zijn ouders en zusje verliest. Gedwongen moet hij onderduiken in een Drents veendorp waar hij zijn dromen in rook ziet opgaan. Na de oorlog werpt Lex zich op een nieuwe uitdaging: de machtigste horecaondernemer van het land worden. In de delen die volgden, werden de bloei maar ook de ondergang in het leven van Lex Presser beschreven. De auteur meed liever de publiciteit. Er zijn geen auteurfoto's en er werden geen interviews gedaan. 

15 - Rogi Wieg (1962). Nederlands schrijver, dichter, beeldend kunstenaar en muzikant. Zijn ouders vluchtten in 1956 uit Hongarije. Zij vestigden zich een jaar later in Nederland. Wieg was redacteur van de literaire bladen Tirade en Maatstaf. Hij was tussen 1986 en 1999 als poëziecriticus verbonden aan Het Parool. In 1999 begon hij met schilderen en tekenen. Zijn leven werd getekend door ernstige depressies. Wieg werd regelmatig opgenomen in psychiatrische ziekenhuizen, onderging elektroshocktherapie en deed driemaal een poging tot zelfmoord. Uiteindelijk koos hij euthanasie wegens ondraaglijk psychisch en lichamelijk lijden. (Lees ook: RIP Rogi Wieg).

19 - Sybren Polet (1924). Schrijver en dichter die in het echt Sybe Minnema heette. Hij debuteerde in 1949 in Podium, het tijdschrift waarvan hij van 1952 tot 1965 redacteur was. In 1961 verscheen zijn eerste roman Breekwater. Polet was een van de Vijftigers, jonge vooruitstrevende dichters die na de Tweede Wereldoorlog opkwamen. Ze braken met oude regels over vorm en stijl.

26 - Ann Rule (1931). Amerikaanse schrijfster van tientallen true crime boeken. Haar bekendste boek was The Stranger Beside Me, waarin ze de periode beschreef dat zij en seriemoordenaar Ted Bundy collega's waren. Rule bemande met Bundy 's avonds een telefonische hulpdienst voor mensen met zelfmoordplannen bemande. Bundy was een van Amerika's bekendste serial killers, een necrofiel die dertig moorden bekende, gepleegd tussen 1974 en 1978.

Augustus

10 - Eriek Verpale (1952).  Belgische auteur en dichter, bij het publiek vooral bekend als schrijver van de brievenroman Alles in het klein (1990), dat werd bekroond met de NCR-prijs voor literatuur. Verpale werd geboren in Zelzate. Hij werd opgevoed door zijn uit Litouwen afkomstige joodse overgrootmoeder, die naast hem woonde. Hierdoor werd zijn belangstelling gewekt voor de joodse cultuur. Verpale bleef zijn leven lang bijzonder gefascineerd door het jodendom.

15 - Rafael Chirbes (1949). Spaanse schrijver. Overleed aan de gevolgen van longkanker die een kleine week eerder bij hem werd ontdekt. Chirbes studeerde Moderne Geschiedenis in Madrid en werkte onder meer als journalist en culinair recensent. Voor zijn oeuvre heeft hij in de loop der jaren alle denkbare prijzen gewonnen, waaronder de Spanish Booker Prize (Premio Nacional de la Crítica) in 2007 én 2014. In heel Europa en de Verenigde Staten oogstte hij lof voor zijn romans, waarin hij als geen ander de recente geschiedenis van Spanje wist te ontrafelen. 

28 - Ariane Meijer (1967). Schrijfster, actrice en presentatrice. Meijer schreef vijf thrillers en de humoristische verhalenbundel Het mannen ABC. Maar ze was vooral bekend van haar rollen in Zeg 'ns AAA, Diamant, Goudkust en Ha die Pa. Later presenteerde ze onder andere de televisieprogramma’s Explosief en Call TV. (Lees ook: Ariane Meijer (48) overleden)

29 - Wayne Dyer (1940). Amerikaanse zelfhulpgoeroe, auteur van tientallen boeken. Van zijn bestseller Niet morgen, maar nu (1976) zijn wereldwijd 35 miljoen exemplaren verkocht. In het boek verklaart hij dat we allemaal een achilleshiel hebben die ons tegenhoudt. 

31 - Ger Verrips (1928). Schrijver van romans, televisiespelen en essays. Daarnaast heeft hij de biografieën van Albert Camus en Karel van het Reve op zijn naam staan. Naast zijn literaire carrière was Verrips ook politiek actief. Hij was lid van de Communistische Partij van Nederland (CPN), waar hij begin jaren zestig actief was in het partijbestuur. In deze periode was de schrijver ook redacteur voor het communistische dagblad De Waarheid. Hij schreef in Dwars, duivels en dromend over de geschiedenis van de CPN. In 1975 trok Verrips zich terug uit de politiek om tien jaar later terug te keren bij de PvdA.

September

11 - Fred Braeckman (1944). Belgisch radiojournalist en thrillerrecensent voor Knack en De Morgen. Daarnaast was hij de initiatiefnemer van de Hercule Poirotprijs. 

19 - Jackie Collins (1937). Britse bestsellerauteur die overleed aan de gevolgen van borstkanker. Ze werd gezien als de 'Queen of the Bonkbuster' en stond met al haar 32 romans in de New York Times Bestseller list. Jackie was de jongere zus van actrice Joan Collins. Ook Jackie begon met een acteercarrière, totdat haar tweede man, Oscar Lerman, haar aanspoorde om te gaan schrijven. Jackie Collins verkocht meer dan 500 miljoen boeken. 

28 - Frank Martinus Arion (1936). Nederlands-Antilliaanse schrijver. Zijn bekendste is zijn debuutroman Dubbelspel uit 1973, waarin Arion het leven op Curaçao schetste. Arion won er de Van der Hoogtprijs mee. Het daarmee gewonnen geld gaf hij aan een organisatie tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Dubbelspel was in het najaar van 2006 speerpunt van de CPNB-campagne Nederland leest. Dubbelspel werd gratis via de bibliotheken en boekhandels verspreid in een oplage van 700.000 exemplaren. Naast romans schreef Frank Martinus Arion verhalen, poëzie en essays. Zijn laatste publicatie, zijn verzamelde gedichten, verscheen onder de titel Heimwee en de ruïne in 2013.

29 - Jean Schalekamp (1926). Schrijver, journalist en literair vertaler die meerdere romans, verhalen en autobiografisch werk op zijn naam heeft staan. Daarnaast hield hij zich bezig met verslaglegging van het leven onder het regime van de Spaanse dictator Franco. Zijn artikelen en reportages verschenen onder andere in Vrij Nederland en de Groene Amsterdammer. Naast zijn eigen schrijfwerk, vertaalde hij meer dan 150 literaire werken uit het Frans, Engels, Catalaans en Spaans naar het Nederlands.

Oktober

1 - Frans Pointl (1933). Nederlands schrijver van een bescheiden oeuvre. Pointl vergaarde de meeste bekendheid met zijn verhalenbundel De kip die over de soep vloog. De verhalen uit de bundel zijn grotendeels gebaseerd op de (oorlogs)jeugd van Pointl, die zoon was van een Joodse moeder en Oostenrijkse vader. Pointl al in 1959 met een verhalenbundel, maar kreeg pas echt succes na een televisieoptreden in het programma Hier is Adriaan van Dis

5 - Jos Vandeloo (1925). Belgische, Nederlandstalige schrijver. Zijn bekendste werken zijn het verhaal De muur (1958) en de romans Het gevaar (1960) en Het huis der onbekenden (1963). Naast romans en dichtbundels schreef hij ook tv-scenario's en toneelstukken. 

November

23 - Daniel Smart 'Dan' Fante (1944). Amerikaans schrijver en toneelschrijver. Fante schreef onder meer een trilogie over het zware leven van zijn alter ego Bruno Dante. Verder publiceerde hij een bundel met verhalen over zijn belevenissen als taxichauffeur in Los Angeles. 

December

22 - Tineke Vroman-Sanders (1921). Weduwe van dichter Leo Vroman die in 2014 overleed. Vroman-Sanders schreef onder haar meisjesnaam enkele dichtbundels. Georgine Sanders debuteerde als dichter in 1990, met de bundel Het onvoltooid bestaan. In 2007 kwam haar meest recente en laatste dichtbundel uit: Een huis om in te slapen. In 1947 emigreerden Tineke en Leo Vroman naar Amerika.

25 George Clayton Johnson (1929). Amerikaanse sciencefictionauteur schreef mee aan de later verfilmde roman Logan's Run en nam de eerste aflevering van de tv-serie Star Trek voor zijn rekening. Ook schreef hij het scenario voor de film Ocean's 11. Johnson leed aan prostaat- en blaaskanker.

28 - Chris Barnard (1939). Zuid-Afrikaanse auteur schreef meerdere romans en korte verhalen, waarvan een klein deel ook vertaald is in het Nederlands, waaronder Boele van het blauwe water (1970). 

 



Over de auteur

Hebban Crew

2627 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Afscheid in 2015

 

Gerelateerd