Nieuws /
Aletta Jacobsprijs 2016 voor Petra Stienen
Stienen ontvangt de prijs vanwege 'haar vermogen de stem van vrouwen, binnen en buiten Nederland, via haar werk door te geven en te versterken'. De jury vindt dat de auteur in Terug naar de Donderberg een ander geluid laat horen van vrouwen en mannen in Nederland en de Arabische wereld. 'Stienens persoonlijke reis van de Donderberg in Roermond via de Arabische wereld richting literatuur en politiek is heel inspirerend voor velen.'
Over het boek
Op haar 19e verliet Petra Stienen de Roermondse wijk de Donderberg. Na tientallen jaren met name in het Midden-Oosten te hebben gewerkt, bekijkt ze de wijk uit haar jeugd met heel andere ogen. De wijk zelf heeft ook een transformatie ondergaan. Mensen vanuit de hele wereld bewonen nu deze plek. Stienen interviewt bewoners die bijzondere verhalen te vetrellen hebben en stelt vragen over de omgang van bewoners, politici en media met zaken als identiteit, migratie en participatie.
Actueel als nooit tevoren is dit boek over een geslaagde mix van culturen en geloven, van Limburgers, Hollanders, migranten, asielzoekers en andere buitenstaanders, die veel kansen biedt. Zonder de bestaande problemen te negeren, toont Stienen met dit boek aan dat het wonen in een wereldwijk prima mogelijk is.
Over de auteur
Petra Stienen is geboren in een arbeidersgezin in de Roermondse wijk de Donderberg. Ze studeerde Arabisch in Leiden en was als mensenrechtendiplomaat werkzaam op de Nederlandse ambassade in Egypte en Syrië. Stienen werkt als strategisch adviseur en treedt op als spreker. Ze schrijft voor verschillende media en is Eerste Kamerlid voor D66.
Over de Aletta Jacobsprijs
Om de twee jaar reikt de Rijksuniversiteit Groningen de Aletta Jacobsprijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. Onder andere Hedy d'Ancona, Els Borst en Neelie Kroes werden in eerdere jaren beloond met deze award. De meest recente ontvanger van de award (2014) was Noeleen Heyzer.
De auteursfoto in de banner bij dit artikel is van de hand van fotograaf Jeanette Schols