Anouks Schatkist vol Vergeten Boeken #2
De Vergeten Boeken van Anouk
Dit zijn Anouks 'winkelweesjes', boeken die geen plekje meer op de tafel hebben en op de planken zijn verdwenen, maar niets van hun waarde zijn verloren.
In onze voorraad sinds augustus 2014
Niet verkocht. Wel twee stuks ingekocht, maar vervolgens ongeroemd in de kast gebleven. Volledig onterecht natuurlijk, want als je eens een goede en echt mooi literaire roman over de Tweede Wereldoorlog wilt lezen, moet je Het interessegebied pakken. Nu ik hem zelf ook weer zie, ga ik het boek naar alle waarschijnlijkheid verschuiven naar onze non-fictie WO II kast. Daar verkoop ik dit soort prachtige werken vaak weer wel. Voor de lezers is het weer eens iets anders dan de (wel) goedlopende boeken van Kristin Hannah en Tatiana de Rosnay. In Het interessegebied volgen we drie mensen, elk met een eigen leidinggevende rol. Martin Amis kruipt in hun huid, en richt zich elke keer weer op die “waarom”-vraag vanuit 3 perspectieven. Een antwoord heeft hij niet, wel een prachtige karakterstudie. De SS-officier, een rokkenjager die ineens ernstig (en eenzijdig) obsessief verliefd wordt op de vrouw van zijn commandant. De kampcommandant, een brute en nietsontziende misdadiger die bang is om te falen. En dat van Szmul, het tragisch hoofd van een Sonderkommando: joodse gevangenen die door de nazi’s ingezet worden om de wandelgang naar de gaskamers ordelijk en rustig te laten verlopen. In ruil voor een paar extra minuten in hun eigen leven.
In onze voorraad sinds mei 2015
Kate Atkinson is een fantastisch schrijfster. Ik ben al groot fan sinds Leven na leven: een van de best verkochte romans in Engeland in 2013 én 2014. De manier waarop ze op een uiterst fijne en ingenieuze manier met tijd en plot speelt, zorgde ervoor dat Leven na leven een makkelijk verkoopbaar boek was. Het gaat over iemand die haar leven steeds opnieuw mag overdoen. Het was dan ook heerlijk toen Atkinson aankondigde een “companion novel” te schrijven over Ursula’s broer Teddy: Gevallen god. De boeken zijn zijdes van dezelfde munt, en opnieuw heel knap gedaan. Teddy’s verhaal is een stuk subtieler dan dat van Ursula: je moet door blijven lezen om uiteindelijk te beseffen waar de twee elkaar op fantastische wijze weer raken (denk misschien een beetje aan Stoner… je snapt het als je het leest). De fijne manier waarop Atkinson schrijft en levens verweeft maakt de beloning van haar boeken groot: ze blijven je bij. Maar omdat ook Leven na leven hier niet héél bekend is geworden, sloeg Gevallen god al helemaal niet aan (het is altijd moeilijker voor de “companion novel” als men het eerste ook niet kent). Maar lees het absoluut. Voor of ná Leven na leven. Dat maakt niet uit.
In onze voorraad sinds augustus 2014
Jan van Mersbergen vond het “verbluffend goed” en het Parool liet in 2014 al weten dat de western “terug” is. Nou.. niet helemaal. Maar sinds de komst van Westworld is de western nu écht het gesprek van de dag, en dat maakt dit een perfect moment om Schurkenbloed weer uit de kast te trekken – letterlijk. Auteur James Carlos Blake werd geboren in Mexico, maar woont in de VS. Hij weet zowel de critici als de lezers tevreden te houden, en dat is ernstig knap gedaan: dankzij de combinatie van mooi proza en een goed opgebouwd plot. Schurkenbloed speelt in 1845, en twee broers worden door een list van hun ouders uit huis verdreven. Jarenlang trekken ze als cowboys door het zuiden van de VS, maar worden vervolgens in losbandig New Orleans van elkaar gescheiden. Dan komen ze tegenover elkaar te staan in de gewelddadige oorlog tussen Mexico en de VS (omdat de VS Texas annexeerde. Spoiler alert: de VS wint, en het grondgebied dat ze uiteindelijk van Mexico opkopen omspant bijna het hele Amerikaanse zuiden. Daar waar de broers al het hele boek lang doorheen rijden.) Ben je al overtuigd? Anarchisme, geschiedenis, een familievete en cowboys – wat wil een mens nog meer.
In onze voorraad sinds januari 2015
Hier was ik zelf direct enthousiast over toen het werd aangeboden: een boek waarvan ik me de inkoop absoluut nog herinner. Het is geen dik boek, het heeft 234 pagina’s. Het is tegelijkertijd de ergste nachtmerrie van een ouder, en het roept je fascinatie op om steeds maar door te blijven lezen. Het gaat over de vijfjarige Anna, die samen met haar ouders en tweejarige broertje kampeert in de wildernis van Canada. Als een zwarte beer haar ouders aanvalt, moet Anna – aangemoedigd door haar zwaargewonde moeder – met haar broertje in veiligheid zien te komen. Het hele verhaal van deze krachtig verbeelde overlevingstocht zie je door de ogen van de vijfjarige Anna. Een unieke stem die je lang bij zal blijven, en een verhaal dat diepe indruk op je zal maken. Een boek om in één ruk uit te lezen. Claire Cameron werkte zelf ooit als “wilderness instructor” in een groot nationaal park in Canada, dus ze kent het gebied waarover ze schrijft op haar duimpje. Misschien is het daarom wel dat je je bijna voor kunt stellen naast Anna en haar broertje mee te lopen, op een hartverscheurende tocht die voor de kinderen niet te begrijpen was, maar voor hun zwaargewonde moeder des te meer.
In onze voorraad sinds april 2015
Dit boek is een heruitgave van een echte “moderne” klassieker (1983) in de Meulenhoff Schatkamer-serie. Deze hele reeks van prachtige wereldliteratuur-om-opnieuw-te-ontdekken is, in alle eerlijkheid, bij ons in Veghel nooit zo aangeslagen. Hopelijk ergens anders wel, want De autonauten van de kosmosnelweg is een boek dat je gelezen moet hebben. Een reisverhaal pur sang, waargebeurd maar in romanvorm geschreven. Een mengeling van stukjes reisjournaal, foto’s, gedachtegang en verhalen van auteurs (en echtelieden) Julio Cortázar en Carol Dunlop. Cortázar was een Argentijns intellectueel en schrijver, en Dunlop een Amerikaanse schrijfster en fotografe. Het boek krijgt nog veel meer gewicht omdat beiden niet lang na de reis komen te overlijden (in 1984 en 1982 respectievelijk). In De autonauten verslaan de twee hun laatste reis. Ze hebben slechts één regel: alle vijfenzestig parkeerplaatsen tussen Parijs en Marseille bezoeken zonder de snelweg te verlaten. De expeditie in hun rode Volkswagenbusje duurt een maand, en ze beschrijven elke parkeerplaats alsof ze ontdekkingsreizigers zijn. Het resultaat is een aanstekelijke ode: vol levenslust, liefde en literaire uitingen. Het is een boek om te koesteren dat ook nog eens heel lekker leest, door een bijzonder echtpaar. Een perfect cadeau voor alle reizigers – op de paden of in de stoel.
- De autonauten van de kosmosnelweg van Julio Cortázar & Carol Dunlop
In de Hebban Boekentipper kun je drie hulplijnen raadplegen: specialisten (Hebban redactie en recensenten), de Hebban genreclubs en Boekverkopers. Anouk van der Zee van Bek, Boeken en Bijzonders is een van de boekverkopers die achter deze hulplijn zitten. Zij zitten klaar om je van verrassende, originele en passende tips op maat te voorzien, als jij even niet meer weet wat je moet lezen. Ontvang je een tip van een boekverkoper, dan is het natuurlijk heel sympathiek om het boek ook op hun website te bestellen. De levertijd en verzendkosten zijn bij de meeste (zelfstandige) boekhandels gelijk aan die van de grote webshops.
Het enige dat je nodig hebt om een Hebban Boekentippertip aan te vragen is een Hebbanaccount, drie favoriete boeken en een leeswens.
Inmiddels zijn er meer dan 500 tips uitgedeeld én kun je een boekenbon winnen met je tipverzoek