Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Column /

Arend van Dam: Nieuwsgierigheid

Regelmatig vragen we voor Hebban Junior auteurs om hun visie op leesbevordering. Hoe krijg je kinderen op een leuke manier aan het lezen? Vandaag een bijdrage van Arend van Dam: ‘Albert Einstein in groep 3? Ja, waarom niet? Waarom laten we kinderen niet de keuze om zelf te bepalen wat ze lezen?’


Verzoek: schrijf een leesbevorderend stukje.
Prima.
‘Lees mijn boeken!’
Klaar.  

Nee, heus, ik verplicht niemand om mijn boeken te lezen. Maar ik grijp deze gelegenheid wel aan om ongebreideld reclame te maken voor mijn eigen genre. Dat genre is nog niet makkelijk te definiëren. Schrijf ik verhalende non-fictie? Of schrijf ik verhalen met een flinke dosis informatie?  

Ja, ik hou van geschiedenis. Ik hou van kunst, van cultureel erfgoed, van verre landen. Ik ben een ontdekkingsreiziger. Al mijn ontdekkingen stop ik in bundels met korte verhalen. Want ik hou van kort. Als je een verhaal niet kunt vertellen in 800 woorden, kun je het ook niet in 800 bladzijden.  

Die ontdekking heb ik tien jaar geleden gedaan toen ik werkte aan Lang geleden... de geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen. Voorlezende ouders houden van kort. Een verhaaltje voor het slapengaan. Vijf minuten. Vooruit, nog eentje dan. Voorlezende juffen en meesters houden van kort. Een verhaaltje als introductie bij een hoofdstuk uit het lesboek. Een verhaaltje voor tijdens het fruitmoment. En veel kinderen houden van kort. Van kort en feitelijk. Heel veel gewone kinderen, maar ook kinderen die zich niet goed kunnen concentreren en kinderen die bang zijn zich te verliezen in sprookjes, horror en fantasy. Al die (voor)lezers bied ik houvast met mijn op waarheid gebaseerde verhalen.  

Wat ik eigenlijk doe is mezelf - en iedereen die met mij meeleest – zicht geven op de wereld om ons heen. Wie zijn we? Wat is onze gezamenlijke afkomst? Wat beweegt ons? Nee, ik schrijf niet vanuit een grote kennis van de wereldgeschiedenis. Ik schrijf uit nieuwsgierigheid. Elk boek, elk verhaal is een zoektocht. Ik verzamel mensen, plekken, schilderijen, plattegronden, gebouwen, gebeurtenissen. Bijna altijd borrelt uit al die informatie wel een of ander bijzonder verhaal naar boven. Ik ben geen fantast. Ik ben een verteller.  

Gelukkig hebben de verhalen die ik vertel een eigen publiek gevonden. Wekelijks bezoek ik bibliotheken en scholen waar de kinderen duizend-en-een vragen stellen. Ze willen weten, net als ik. Net als ik ontdekken ze de kracht van lezen. Boeken zijn een onuitputtelijke bron van informatie. Door de krabbels en symbolen die ik schrijf en typ en die zij op hun beurt kunnen ontcijferen, betreden we samen een wereld die groter is dan de werkelijke wereld. Het maakt niet uit hoe oud ze zijn.  

Sinds 2016 werken illustrator Alex de Wolf en ik aan een serie AVI-boekjes waarin kunstenaars en wetenschappers voorbijkomen als Piet Mondriaan, Leonardo da Vinci en Albert Einstein. Albert Einstein in groep 3? Ja, waarom niet? Waarom laten we kinderen niet de keuze om zelf te bepalen wat ze lezen? Over leeftijdgenoten met leeftijdsproblemen. Over sport en heldendom. Over elfen en orks. Of... over het leven van een componist als Johann Sebastian Bach. Of... over het leven van Klaas Kompaan. De rijkste piraat van de wereld. Een piraat met twee ogen, twee armen en twee benen. Een piraat zonder papegaai op zijn schouder, zonder lapje voor zijn oog, zonder piratenvlag. Een echte piraat! Want echt, de werkelijkheid is altijd tien keer gekker dan het meest bizarre fantasieverhaal.  

En zo... is het echt gebeurd!  

Over Arend van Dam

Arend van Dam is een Nederlandse schrijver. Hoewel hij voornamelijk kinderboeken schrijft, heeft hij ook een aantal non-fictiewerken voor volwassenen op zijn naam staan. Van Dam debuteerde in 1989 met Het Pietenboek. Sindsdien schreef hij zo’n 90 kinderboeken. Veel van zijn verhalen spelen zich af in andere landen. Die verzint hij vaak tijdens zijn reizen. Ook schrijft Van Dam graag over historische figuren. Soms worden dat boeken, soms verhalen die in bundels worden opgenomen. Bijvoorbeeld in Lang geleden…, waarvoor hij in 2008 een Zilveren Griffel kreeg en in 2013 een Gouden Boek mocht ontvangen omdat er meer dan 100.000 exemplaren van werden verkocht.

Giveaway

Is jouw (klein-)kind een beginnende lezer die wel wat nieuw leesvoer kan gebruiken? We geven vijf boekenpakketten weg met twee nieuwe AVI-boeken van Arend van Dam! Klik hier om kans te maken. 



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Arend van Dam: Nieuwsgierigheid

 

Gerelateerd

Over

Arend van Dam

Arend van Dam

Arend van Dam is een Nederlandse schrijver. Hoewel hij voornamelijk kinderboeken...