Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Arjan Postma: 'Mijn motto is: zorgen voor begint bij houden van'

Arjan Postma is boswachter, schreef meerdere ‘Buiten'-boeken, is regelmatig talkshowgast en is actief als spreker. Het is de Groene Week, aandacht voor natuur, aarde, groen, dieren en meer op Hebban.

Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen

Arjan Postma

Dat je echt iets van dieren leren kan, weet Arjan Postma als geen ander. Hij heeft de gave om de wereld om ons heen nét op een andere manier te bekijken. Zo ziet hij bijzondere parallellen én hij laat ons zien wat we kunnen leren van de dieren om ons heen. Mieren leren ons bijvoorbeeld dat je in je eentje de wereld kunt veranderen. Van dolfijnen weten we hoe we schepen efficiënter kunnen laten varen. En beuken en schimmels vertellen ons hoe échte samenwerking eruitziet.

Arjan strooit verder op zijn bekende, aanstekelijke wijze met fascinerende overeenkomsten: van kindercrèches bij vossen tot taalonderwijs bij koolmeesjes. En op amoureus vlak zijn er ook parallellen: prostitutie is geen typisch menselijk verschijnsel en mannelijke spechten houden er zelfs hun eigen mancave op na! Zoals altijd zijn de verhalen van Arjan origineel en verrassend, maar dit boek zal je inspireren om op een andere manier naar ons eigen (soms ook best gekke) menselijke gedrag te kijken.

Wat betekent 'groen' voor jou? 

Groen betekent leven voor mij, zodra er ergens groen verschijnt is er altijd meer te ontdekken.

Hoe groen ben jijzelf? 

Net als veel mensen probeer ik zuinig te leven, eet weinig vlees, zonnepanelen op de schuur maar verder net als heel veel mensen. Verder beleef ik iedere dag iets moois als ik buiten ben.

Op welke manier ben jij een 'groenbevorderaar'? Hoe neem je je omgeving mee in je overtuigingen? 

Mijn motto is 'zorgen voor begint bij houden van', dus in mijn bezigheden probeer ik mensen verliefd te maken op de natuur en dan komt de bewustwording er vanzelf achteraan. Door te beginnen met het slechte nieuws jaag je vaak mensen weg. Eerst verliefd maken bevordert de bewustwording enorm.

Vertel iets over je eigen boek

Mijn vierde boek Hoe één gekke mier de hele wereld kan veranderen gaat over ons zelf. Veel soorten van menselijk gedrag maar met voorbeelden van dieren die datzelfde gedrag vertonen. Op die manier komt er vaak een ander beeld over onszelf naar boven. Bijvoorbeeld: dat verandering van onderop en bij één 'mier' begint. Dat de overgang van de vrouw een van de grootste cadeautjes van moeder natuur aan de mensheid is. Dat pubers wel gek lijken en dat dat maar goed is ook. Het nut van homoseksualiteit. Dat leiderschap vaak iets anders is dan we denken. Het is bedoeld om te prikkelen en om zaken eens van een andere kant te bekijken.

'Door te beginnen met het slechte nieuws jaag je vaak mensen weg. Eerst verliefd maken bevordert de bewustwording enorm.'

Hoe past jouw boek binnen het groene thema?

Mensen hebben vaak het idee, je hebt de natuur en je hebt de mensen. Mensen hebben de rede en taal en noem maar op. Dieren niet, denken we, maar door veel onderzoek vinden biologen taal, intelligentie en nog veel meer bij dieren. Het lijkt er zelfs op dat er maar bar weinig zuiver menselijk gedrag is. Er vrijwel altijd een dier te vinden dat het ook doet. Nu moeten we van dieren geen mensen maken, maar mensen een beetje dierlijker. Dat verklaart veel en maakt dat we ons meer onderdeel van het geheel gaan voelen. Verwondering en verbazing zijn vaak een grote factor in veranderprocessen.

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou tegenwoordig uit? Krijg je nog de kans veel tijd in de natuur door te brengen?

Veel bellen en in de media optreden, maar gek genoeg kom ik nu meer buiten dan voorheen. Als boswachter word je uiteindelijk een soort gebiedsmanager met een enorme hoeveelheid papierwerk. Voor excursies was ik uiteindelijk te duur geworden. Nu geef ik excursies aan heel Nederland en dat bevalt mij prima. Ik word nu ook vaak uitgenodigd om andere gebieden te bekijken. In binnen- en buitenland. Kortom, veel avontuur en buitenlucht.

Corona en de lockdowns hebben drommen mensen de natuur in gestuurd, uit verveling, uit wanhoop, uit interesse, uit gebrek aan alternatieven. Hoe heb jij die hernieuwde interesse in de natuur beleefd? 

Het is mooi hoe belangrijk de natuurlijke ruimte is voor de BV Nederland en het blijkt ook dat we er maar weinig van hebben. De drukte op veel plaatsen heeft een hoop natuurschade toegebracht. Door verstoring en verjaging lopen dieren veel stress op en dat gaat meteen ten koste van de rijkdom van een gebied. Een duidelijk signaal dat we er meer van nodig hebben. En niet alleen natuurgebieden, ook de recreatiegebieden staan onder druk vanwege teruglopende gemeentebudgetten. Juist deze terreinen zorgen voor directe natuurwinst omdat ze recreatiedruk beter verdelen.

'Het lijkt er zelfs op dat er maar bar weinig zuiver menselijk gedrag is. Er vrijwel altijd een dier te vinden dat het ook doet.'

Wat zou volgens jou de beste manier zijn om de Nederlandse natuur te beschermen en behouden voor toekomstige generaties? 

Poeh, dat is een grote vraag. Ik kan niet in de toekomst kijken en heb ook de wijsheid niet in pacht. Het grootste probleem voor veel gebieden is de landbouw. Als we daar met een andere manier mee omgaan denk ik dat er voor iedereen veel winst te behalen is. Verder noem ik nogmaals mijn motto 'zorgen voor begint bij houden van'. De grootste bescherming ontstaat als iedereen ervan gaat houden.

Over welk lopend of toekomstig project zou jij de lezer graag meer willen vertellen? 

Over televisieprojecten mag ik helaas nog niets zeggen (geheimhoudingsplicht) maar er komen meerdere podcasts aan de komende maanden.

Noem vier groene boeken waar jij veel aan hebt gehad of die jij heel belangrijk vindt:

(2)
Als kind waren de boeken van Jaap ter Haar, Eelke van de boswachter, een reden tot dromen. En soms komen dromen dan zelfs uit!
(1)
De Petersons vogelgids is al heel lang een vaste compagnon op buitenavonturen. Gebutst en gevlekt is het boek een levende en tastbare herinnering aan vele bijzondere momenten. Nu heb ik vele veldgidsen maar deze is het vaakst mee.
(5)
De zintuigen van vogels door Tim Birkhead is een mooi voorbeeld hoe meer kennis je blik op de dieren om je heen doet veranderen.
(29)
Een tijd voor empathie van Frans de Waal is een prachtig en verhelderend boek waar ik veel aan gehad heb.

De Groene Week

Groen natuurlijk! Want wie houdt er nu niet van groen? Van groen(tes) op je bord tot eindeloze wandelingen in de natuur: geniet van vele (lees)tips om je wereld groener te maken. De Groene Week loopt van maandag 23 augustus tot en met zondag 29 augustus.

Meer groene leestips

Auteursfoto: via arjanpostma.com



Over de auteur

Hebban Crew

2627 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Arjan Postma: 'Mijn motto is: zorgen voor begint bij houden van'

 

Gerelateerd

Over

Arjan Postma

Arjan Postma

Boswachter Arjan Postma is in korte tijd uitgegroeid tot een bekende tv-persoonl...