Nieuws /
Auteur van 'De elzenkoning' overleden
Michel Tournier (1924) brak internationaal door in 1970 met de roman De elzenkoning (Le roi des aulnes), waarmee hij de Prix Goncourt kreeg, een van de belangrijkste Franse literatuurprijzen. In deze roman vertelt Tournier over de Parijse garagehouder Abel Tiffauges die wegens de vermeende verkrachting van een jong meisje in 1939 wordt gearresteerd, waarna hij in Duitse krijgsgevangenschap in Pruisen terechtkomt. Daar dient hij korte tijd als jachtopziener op het landgoed van Göring, voordat hij wordt overgeplaatst naar een door de SS gedreven opleidingsinstituut waarvoor hij jongens moet ronselen. Uiteindelijk moet Tiffauges op de vlucht voor Russische troepen en komt hij in een moeras terecht het domein van de elzenkoning.
Een ander bekend werk van Tournier is Vendredi, ou les limbes du Pacifique - zijn debuutroman uit 1967. Dit boek vertelt het verhaal van Robinson Crusoe, maar dan vanuit het oogpunt van zijn hulpje Vrijdag. In 1971 schreef hij een versimpelde versie van dit boek, onder de titel Vendredi ou la vie sauvage.
Tournier studeerde filosofie aan de Sorbonne. Hij wilde leraar worden aan een middelbare school, maar behaalde het hiertoe vereiste examen niet. In de jaren '50 begon hij te werken als radiojournalist. Van 1958 tot 1968 was hij als hoofdredacteur verbonden aan uitgeverij Plon. De Duitse cultuur en het rooms-katholicisme waren terugkerende thema's in de werken van Tournier. Ook gebruikte hij vaak mythische elementen.
De schrijver was in Frankrijk een superster, een 'monstre sacré'. Hij werd geregeld genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs Literatuur. President Mitterrand ging volgens Le Monde tijdens zijn twee ambtstermijnen vier keer bij hem op bezoek.