Auteur van de Week | Bernard Minier
Controle
Bernard Minier schrijft op zijn wesbite dat de urgentie tot schrijven tot hem kwam toen hij als achtjarige een scène uit Robin Cruscoe kreeg voorgelezen. Als zestienjarige werd hij beïnvloed door schrijvers als Isaac Asimov, Arthur Conan Doyle en Phillip K. Dick. Het was eveneens het jaar dat hij zijn eerste slachtoffer op papier veroorzaakte. Na een kort verblijf in Spanje, begon dan toch echt het volwassen leven voor de schrijver. Hij werkte geruime tijd als douanebeambte, waar hij tussen zijn diensten door zich bleef verdiepen in misdaadliteratuur. 'Ik ben een eclectische lezer met een brede smaak, ik lees graag literatuur maar ook een thriller van John le Carré,' aldus de auteur.
In 2011 verscheen zijn eerste boek Glacé (hier vertaald als Een kille rilling), waar de Franse Pyreneeën de setting vormen. Het is de omgeving waar Minier is opgegroeid, en volgens hem ook de reden dat hij voor de omgeving koos: 'Hoe dieper we in onze eigen achtertuin graven, des te universeler we een omgeving kunnen maken in een verhaal.' Daarnaast moeten sommige lezers misschien even slikken als ze de opening van dit boek lezen; er wordt een onthoofd paardenlichaam gevonden op de top van een kabellift. 'Het idee van het paard in de openingsscène was een soort uitdaging voor mij. Ik wilde lezers meteen laten zien dat ze van alles kunnen verwachten als ze dit boek openslaan,' vertelde hij aan Publishers Weekly.
Het debuut werd meteen bekroond met de Prix Polar, een prestigieuze thrillerprijs in Frankrijk. Het betekende het begin van een ander leven voor Minier die eindelijk zijn droom waar kon maken om zich fulltime te richten op schrijven. In de loop van zeven jaar tijd heeft Minier zich in Frankrijk opgewerkt tot de een van de meest gelezen thrillerschrijvers en verkocht hij circa 2,3 miljoen exemplaren van zijn boeken in zijn thuisland. 'De band tussen een auteur en een lezer is zeer intiem, want als auteur betreed ik de privacy van mijn lezers door bijvoorbeeld angsten te beschrijven,' zei hij in een interview met RTL.
Menselijk en normaal
De norse rechercheur Martin Servaz steelt de show in de boeken van de Franse thrillerschrijver. Zijn doordachte tactieken om moordenaars in de val te laten lopen, laten zich het beste vergelijken met hyperintelligente kat en muis-spellen. ‘Martin is menselijk en normaal, hij is het tegenovergestelde van het cliché van de alcoholistische politieagent en vechtersbaas. Mijn lezers zijn erg gehecht aan hem, juist omdat hij iemand is die op hen lijkt. Hij is geen specialist in vuurwapens, hij is geen extreem persoon,’ verklaarde Minier eerder tegenover Hebban. ‘Hij is iemand die heel goed is in zijn werk, maar die bovendien een leven leidt zoals iedereen. Wat hem onderscheidt zijn misschien zijn belezenheid en zijn passie voor de muziek van Gustav Mahler, die hem nog interessanter maken.’
Toch weten we weinig van het personage dat de verhalen draagt van Minier. Hij kan beschreven worden als een 'outsider', gaat niet mee met de ontwikkelingen van deze tijd en trekt zich vaak terug. Volgens de auteur heeft het ook zijn chames om het leven van Servaz niet tot in detail te beschrijven omdat de lezer zich er ook een eigen voorstelling van moet kunnen maken.
Wie bekend is met de reeks, weet dat Servaz een vijand heeft die hij maar lastig kan afschudden; seriemoordenaar en psychopaat Julian Hirtmann. Enige overeenkomst tussen Hannibal Lecter en de 'bad guy' in de boeken van Minier zijn dan ook wel aanwezig. Volgens de Franse schrijver is Hirtmann een hommage aan het personage dat Thomas Harris in zijn boek vorm gaf. 'Hirtmann is echter geen supermens, net zoals Servaz geen superspeurder is. In vergelijking met de boeken van Harris zijn mijn personages veel menselijker en maken ze ook fouten die ieder ander kan maken.'
Om Servaz en overige elementen die dicht bij politiewerk komen zo realistisch mogelijk weer te geven in zijn boeken heeft hij regelmatig contact met de politie in Toulouse. ‘Een roman is een puzzel, ik heb veel ideeën die op een gegeven moment aansluiten. Van daaruit ontstaat een vonk,’ verklaarde de Franse schrijver in het radioprogramma Europe 1. 'Ik heb een perfectionistische aard, waardoor ik alleen kan publiceren wat volgens mijn maatstaven goed genoeg is. '
Zussenmysterie
In zijn nieuwste boek Soeurs (dat in Nederland zal verschijnen onder de titel Weerzin) keert Martin Servaz uiteraard terug, maar gaan we samen met hem terug in de tijd. In 1993 komt de pas afgestudeerde Martin Servaz in aanraking met zijn eerste onderzoek bij de politie. Hij raakt als kersverse agent verwikkeld in de spraakmakende en onopgeloste zaak van de dood van twee zussen die geobsedeerd waren door een misdaadschrijver. Vijfentwintig jaar later kruist diezelfde misdaadschrijver nogmaals Servaz’ pad en krijgt de zaak een zeer onheilspellend vervolg.
Toen het boek in Frankrijk werd gepubliceerd stond het binnen drie dagen in de top vijf van bestverkochte boeken. 'Ik wil ook een beeld schetsen van onze tijd en veel zeggen over de Franse samenleving van vandaag en over onze moderne samenleving in het algemeen,' zei hij in een interview met zijn Duitse uitgever.
Heb jij al kennis gemaakt met Martin Servaz? En keek jij al naar de verfilming van Een kille rilling?
Weerzin verschijnt volgende week bij Xander Uitgevers. | Auteursfoto in header: Emanuele Scorcelletti, verstrekt door Xander Uitgevers.