Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

Auteur van de Week | Robert Galbraith

door Soraya Vink (crew) 23 reacties
Je bent al een succesvol bestsellerauteur maar wilt die reputatie van je afschudden met een nieuwe start. Een kans om een volledig nieuwe stijl uit te proberen, zonder dat het wordt geassocieerd met eerder werk. Het was de stap die J.K. Rowling maakte met haar pseudoniem Robert Galbraith. Deze week verschijnt het vierde deel in de reeks rond Comoran Strike.

Een leven na Harry Potter

In rap tempo verschenen de fantasyboeken die wereldwijd voor lange rijen bij boekhandels zorgde. Het leek daarna verdacht stil rond de Britse J.K. (Joanne Kathleen) Rowling die zich terugtrok uit publiciteit en geen letter schreef. Met argusogen werden haar bewegingen nauwlettend in de gaten gehouden, want wat zou de bestsellerauteur na haar succesformule uit haar pen toveren? In 2007 lanceerde thrillerschrijver Ian Rankin het gerucht dat zijn vrouw had gezien dat J.K. Rowling in een café schreef aan een spannende roman. Hoewel Rankin later het gerucht afdeed als een grap, was het voor veel journalisten de aanleiding om hun onderzoek een stap verder te zetten. Wie een manuscript van Rowling in bezit kreeg, zou goud in handen hebben. Eerder had Rowling in een interview Stephen Fry aangegeven dat ze onder pseudoniem zou schrijven als ze een ander genre zou willen uitproberen. Toch zou het volgens de bestsellerschrijfster ‘een kwestie van seconden’ zijn voordat haar werkelijke identiteit dan vastgesteld zou worden.

In 2013 verscheen bij uitgeverij Little Brown de thriller The Cuckoo’s Calling (hier vertaald als Koekoeksjong) van debuterend auteur Robert Galbraith. De uitgever presenteerde de auteur als een voormalig werknemer van de Royal Military Police die uit dienst was gegaan om in het particuliere beveiligingscircuit te werken. Het debuut werd positief ontvangen door critici maar verkoopcijfers waren niet overweldigend. Bronnen zeggen nu dat de eerste oplage van hardbacks vastgesteld was op 1500 exemplaren, waarvan er circa 500 werden verkocht.

Richard Brooks, editor bij The Sunday Times, volgde een uitwisseling van tweets waarin geclaimd werd dat Galbraith werkelijk J.K. Rowling zou zijn. Hij begon een onderzoek waarin hij al snel ontdekte dat Galbraith en Rowling dezelfde literair agent en redacteur deelden. Een linguïstische vergelijking tussen werk van Rowling en Koekoeksjong wees uit dat het geschreven was door één auteur. Brooks stapte met deze onthulling naar Rowling’s literair agent die de uitkomst bevestigde.

Een persoonlijke held en een fantasienaam

Robert Galbraith is volgens Rowling een samenstelling van Robert Kennedy, haar persoonlijke held, en Ella Galbraith, een naam die ze voor zichzelf verzon toen ze een jong meisje was. Kort na de ontdekking van de werkelijke identiteit achter het pseudoniem zocht journalist Richard Brooks verder naar aanleiding van de tweet die werd verzonden door ene 'Jude'. Hoe kon hij of zij weten dat J.K. Rowling achter het pseudoniem schuilging? Ook was het volgens Brooks opvallend dat schrijvers zoals Alex Gray en Val McDermid, die kennissen zijn van Rowling, lovende quotes gaven aan Robert Galbraith. Ouderwets speurwerk liet zien hoe de vork werkelijk in de steel zat; 'Jude' was de beste vriendin van de vrouw van een advocaat van Rowling (volgen we de reconstructie nog?). Aangezien haar juridische zaken daar ondergebracht was advocaat Chris Gossage ook op de hoogte van haar pseudoniem. Rowling gaf een statement dat ze 'teleurgesteld en boos' was en begon een zaak omdat ze het beschouwde als een inbreuk op haar privacy.

De onthulling bracht haar verder alleen positieve publiciteit. De oplage van Koekoeksjong steeg explosief naar aanleiding van de vraag naar het boek. Uitgever Little Brown drukte in korte tijd 140.000 extra exemplaren die de winkels vervolgens uitvlogen.

Niets blijft verborgen

Terug naar het seriepersonage waar het allemaal om draait in deze boeken. Privé detective Cormoran Blue Strike heeft een ingewikkeld leven achter de rug als de lezer kennis met hem maakt. Hij is een veteraan van de oorlog in Afghanistan waar hij een gedeelte van zijn been verloor in een bomaanslag, waarna hij besluit definitief afscheid te nemen van het leger. Hoewel hij meer bekendheid begint te krijgen als privé detective nadat hij een geval van zelfmoord wist op te helderen, is zijn afkomst allesbehalve geheim. Strike is de niet erkende zoon van de populaire rockster Jonny Rokeby. Een knipperlicht relatie met een 'socialite' van rijke afkomst maakt het sociale leven van Strike er niet gemakkelijker op. Aan het begin van de reeks ontmoet hij Robin Venetia Ellacot, die hem tijdelijk komt helpen met de papierwinkel van zijn detectivebureau. Ze zou slechts een week werkzaam voor hem moeten zijn, maar blijkt meer in haar mars te hebben. Ze gaat actief bijdragen aan het oplossen van de zaken die Strike op zijn bordje krijgt.

In een interview met de New York Times in 2018, legt de auteur uit hoe ze aan de vreemd klinkende namen voor haar personages komt: 'Ik wilde dat Strike een aparte naam zou krijgen omdat zijn moeder een flamboyant figuur was. Ze gaat terug naar de plek waar ze zelf opgroeide, namelijk Cornwall. Maar als ze een week langer gewacht had met het bedenken van zijn naam, dan had hij ook Elvis geheten kunnen hebben.'

Op naar het grote scherm

Met de beeldende schrijfstijl van Rowling en de karakteristieke personages kon een verfilming niet uitblijven. In 2017 verscheen de eerste verfilming waarin acteur Tom Burke de rol van Cormoran Strike op zich neemt. De televisieserie wordt in Londen gefilmd, tevens de setting van de boeken. In een interview met Collider legt de acteur uit dat 'zo onderhand heel Londen' zich had aangemeld voor de audities van de serie Strike omdat de boeken van Galbraith zo'n inmense populariteit hadden gegenereerd. Burke kocht het eerste boek als voorbereiding op zijn auditie omdat er op dat moment nog geen script voor handen was. 'Grappig was dat ik mijn auditie moest doen op Denmark Street, waar het kantoor van Strike ook gevestigd is,' vertelt hij in het interview.

Witte dood

Billy, een labiele jongen, denkt als kind een moord gezien te hebben. Hoewel hij zich geen concrete details kan herinneren, gaat hij toch met zijn verhaal naar privédetective Cormoran Strike. Die neemt hem direct serieus, maar voor hij verder kan vragen, ontvlucht Billy in paniek zijn kantoor.

Strike en Robin Ellacott – ooit zijn assistente, nu zijn partner bij het detectivebureau – proberen Billy’s verhaal tot op de bodem uit te zoeken. Het onderzoek leidt hen via de achterstraatjes van Londen naar de Houses of Parliament, en naar een fraai maar onheilspellend landhuis, ver weg op het platteland. Maar hun onderzoek verloopt verre van soepel: Strikes bekendheid als privédetective maakt het moeilijk om onopvallend te blijven werken, en zijn relatie met Robin staat onder hoogspanning.


Maaike le Noble
, uitgeefdirecteur bij Meulenhoff Boekerij raadde de nieuwe Galbraith al aan in het uitgeversartikel met voorjaarstips: 'OH, wat schrijft Robert Galbraith, het pseudoniem van J.K. Rowling, toch heerlijk! Je moet wel even wat tijd maken voor dit boek, want als je er eenmaal in zit, wil per se je doorlezen in deze fijne dikke pil. Van de achterbuurten tot in de chicste villawijken geeft ook dit boek weer een smeuïg inkijkje in de Britse samenleving.'


Heb jij al een deel gelezen uit de reeks van Robert Galbraith of wacht je ongeduldig op dit nieuwe deel?



Over de auteur

Soraya Vink (crew)

8 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Auteur van de Week | Robert Galbraith

 

Gerelateerd

Over

Robert Galbraith

Robert Galbraith

Achter het pseudoniem Robert Galbraith gaat niemand minder schuil dan J.K. Rowli...