Nieuws /
Auteur vecht verbod op 'De Doofpotgeneraal' aan
De rechtbank in Den Haag stelde vorige maand een oud-medewerkster van de Militaire Inlichtingendienst in het gelijk, die vindt dat haar goede naam door het boek van Edwin Giltay is aangetast.
De Doofpotgeneraal kwam in 2014 uit en belicht de dood van duizenden moslims in 1995 in Srebrenica, tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Het boek gaat onder meer over 'de interne strijd binnen Defensie' rond het beruchte fotorolletje. Daarop zouden beelden hebben gestaan van moslimmannen die door Servische militairen zijn vermoord. Het Nederland Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) oordeelde later dat het ontwikkelen van het rolletje was mislukt 'door een door niemand gewenste menselijke fout'.
Een aantal medewerkers bij Defensie zou hebben gezegd dat de foto's er nog steeds zijn en ze zouden tevergeefs hebben geprobeerd het fotomateriaal openbaar te maken. Volgens Giltay heeft oud-generaal Van Baal voorkomen dat de foto's werden gepubliceerd. Hij wilde daarmee de Dutchbatters beschermen, schrijft Giltay.
De ex-medewerker van de inlichtingendienst MID (tegenwoordig de MIVD) vindt dat Giltay haar in het boek foutief heeft beschreven en vroeg daarom om een verbod. Volgens haar had ze bij de dienst een administratieve baan. Ze had niets te maken met inlichtingenzaken. Verder staat er volgens haar in het boek ten onrechte dat ze 'loslippig en babbelziek' was. Ze kwam er pas in maart 2015 achter dat haar naam werd genoemd in De Doofpotgeneraal, blijkt uit het vonnis van de rechter.
De schrijver is het niet eens met het besluit van de rechter zijn boek te verbieden. De 45-jarige auteur vindt dat het vonnis 'aan alle kanten rammelt'. In Nieuwe Revu zegt hij: 'Het verbod is trouwens in strijd met de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van drukpers. Ik heb de ex-inlichtingenmedewerkster niet in een negatief daglicht gezet. Zij heeft me informatie gegeven en die heb ik simpelweg opgeschreven.' In een reactie aan Hebban voegt de schrijver toe: 'Het is bizar dat de oud-spionne die de rechtszaak tegen mij als auteur aanspande, geen enkel bewijsstuk aan de rechter overlegde. Ze won deze zaak puur door te bluffen.'
Volgens Giltay is het boek nog te koop in boekwinkel Atheneaum in Amsterdam. 'Zij hebben nog exemplaren liggen en die mogen ze verkopen. Daarnaast ligt mijn boek in zo'n zestig bibliotheken.' Giltay heeft afgelopen vrijdag beroep aangetekend bij het Gerechtshof.
Bronnen: Nieuwe Revu, NOS.nl