Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Bekendmaking winnaar Libris Literatuur Prijs 2022 op 9 mei

door Hebban Crew 9 reacties
Op maandag 9 mei wordt de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022 voor de beste Nederlandstalige roman bekendgemaakt. Dit zal gebeuren tijdens een feestelijke bijeenkomst in Felix Meritis, waarbij alle zes genomineerden in een hommage-show nog eens extra in het zonnetje worden gezet.

De hommage-show en de bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022 zijn te volgen via livestream, waarvoor aan te melden is via Felix Meritis. Op het programma staan optredens van Keez Duyves, Bas Haring, Alexandra Hunts, Pieter Kuyper, René Mioch, Gijs Scholten van Aschat, Ceylan Utlu en Jan Robijns.

Tijdens de Nieuwsuur-uitzending van maandag 9 mei op NPO2 zal juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb de winnaar live bekendmaken. Uit handen van bestuursvoorzitter Alexander Rinnooy Kan ontvangt de winnaar een bedrag van € 50.000 en een bronzen legpenning ontworpen door Irma Boom.

In VPRO Nooit meer slapen interviewt Peter van der Wielen de winnaar op dinsdagnacht 10 mei op NPO Radio 1.

De genomineerden

Willem die Madoc maakte

Nico Dros

Na een storm in het jaar 1196 halen kustvissers een kleuter uit de branding. Die blijkt de enige overlevende van een schipbreuk te zijn. De jongen, vermoedelijk een koningskind, brengt zijn jeugdjaren door in een klooster nabij Brugge. Dat ontvlucht hij om zijn familie terug te vinden. Onder de naam Madoc leidt hij een leven als ridder en vecht duels op leven en dood uit, een leven waarin liefde evengoed een hoofdrol speelt. Jarenlang is hij de rechterhand van de legendarische graaf Hincmar. In Parijs ontpopt hij zich tot agnost, vrijdenker en schrijver. Maar als de Inquisitie actief wordt krijgen de ketterjagers ook Madoc in het vizier.

In 2017 ontdekt een Vlaamse mediëvist een verzamelhandschrift uit de dertiende eeuw. Hij raakt ervan overtuigd dat dit eigenhandig werd geschreven door Willem, dichter van het fameuze Van den Vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc. Hoe houden deze teksten verband met het levensverhaal van de veelzijdige middeleeuwse schrijver?

Beluister de podcast

In deze aflevering praten Anna en Lotte over Willem die Madoc maakte van Nico Dros. Zij bespreken het verhaal, de vele identiteiten die de hoofdpersoon aanneemt en aan wie ze het boek zouden aanraden. Daarna schuift Nico Dros aan en spreken ze met hem over waar zijn inspiratie voor het boek vandaan kwam, hoe hij een fictief verhaal binnen historisch correcte kaders heeft geschetst, en hoe het thema ‘de tirannie versus de vrijheid’ niet alleen in het boek maar ook in de wereld van vandaag belangrijk is.

Wormmaan

Mariken Heitman

Elke is veredelaar. Na tegenslag op haar werk trekt ze zich terug op een Waddeneiland met een vergeten erwtenras, een tweeslachtig gewas dat zich moeilijk laat sturen. Langzaam groeit het besef dat zij gewassen vormt zoals de maatschappij háár probeert te vormen. Kan ze de erwt ontdoen van domesticatie? En wat, of wie, blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen? In een ontroerende zoektocht inwaarts ontdekt Elke het verband tussen dwergolifanten, erwten en de wording van een mens – die van haarzelf in het bijzonder.

Beluister de podcast

In deze aflevering praten Eva en Anne-Romee over Wormmaan van Mariken Heitman. Zij bespreken het boek en de twee verhaallijnen, het gedachtenexperiment waarin je als lezer wordt meegenomen, en de ode aan de natuur die Wormmaan ook is. Daarna spreken zij met Mariken Heitman over hoe haar roman heersende normen bevraagt, laat zien dat de mens onderdeel is van de natuur en de lezer ontregelt en de vraag doet rijzen: 'wat ben je als opgelegde denkbeelden worden afgepeld?'

De Mitsukoshi Troostbaby Company

Auke Hulst

In een nabije toekomst koopt een eenzame sciencefictionschrijver een robotdochter die het verlies van een ongeboren kind moet goedmaken. Ondertussen werkt hij aan een roman waarin zijn alter ego terugkeert in de tijd met het doel de loop van de geschiedenis zo te veranderen dat zijn ongeboren kind alsnog geboren kan worden – al was het maar in een verhaal. Laten werkelijkheid en fictie zich in handen van een schrijver wel dwingen?

Beluister de podcast

In deze aflevering praten Eva en Anne-Romee over De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst. Zij bespreken het boek, het toekomstbeeld dat erin geschetst wordt, de lessen die zij eruit haalden en de vragen waar ze tijdens en na het lezen mee achterbleven. Daarna spreken zij met Auke Hulst over zijn roman, het schrijfproces en zijn nominatie voor de Libris Literatuur Prijs.

De atlas van overal

Deniz Kuypers

Op het Turkse platteland van de jaren vijftig wordt een dichter verliefd op een meisje uit de grote stad, met grote gevolgen. Zeventig jaar later, aan de westkust van Amerika, blikt zijn zoon terug op het leven van zijn vader, in een poging te begrijpen waarom zij al jaren van elkaar vervreemd zijn.

Beluister de podcast

In deze aflevering praten Lin en Naud over De atlas van overal van Deniz Kuypers. Zij bespreken het boek, de fragmentarische stijl waarin het schijfproces doorklinkt en de filosofische elementen die in De atlas van overal terugkomen. Daarna spreken zij met Deniz Kuypers over zijn roman, die hij ziet als liefdevolle zoektocht van een zoon naar zijn vader, de reacties die het boek bij zijn naasten heeft opgeroepen en de ontmoeting met zijn vader.

Onze kinderen

Renée van Marissing

Wanneer Mia’s vader overlijdt, moet ze samen met haar zus Iris zijn huis in Friesland leegruimen. Door de tijd die ze in zijn huis doorbrengt, komen jeugdherinneringen bovendrijven en leert ze andere kanten van haar vader, een notoire drinker, kennen die ze niet eerder zag. Iris blijkt zich bepaalde gebeurtenissen heel anders te herinneren dan Mia en hoeft niets uit het huis te behouden, maar wil daarentegen zo snel mogelijk verder met haar leven.

Mia staat op het punt moeder te worden, haar vriendin Sally is zwanger van hun eerste kind. De keuze wie er zwanger zou worden was makkelijk voor Mia, want ze voelt geen behoefte haar DNA door te geven. Maar hoeveel zeggen genen, hoe werken verhalen door in een opvoeding en hoeveel ruimte nemen trauma’s in in een lichaam?

Beluister de podcast

In deze aflevering praten Renée en Moshe over Onze kinderen van Renée van Marissing. Zij bespreken het boek, de vlotte en heldere vertelstem en zoeken naar parallellen tussen het boek en hun eigen leven. Daarna spreken zij met Renée van Marissing over haar roman, de keuzes die ze heeft gemaakt tijdens het schrijven en haar nominatie voor de Libris Literatuur Prijs.

Aleksandra

Lisa Weeda

Met verbluffend vertelplezier en met alle literaire stijlmiddelen die tot haar beschikking staan vertelt Lisa Weeda een uitzonderlijke familiegeschiedenis, die begint bij haar grootmoeder Aleksandra. In 1942 wordt zij vanuit Oekraïne gedeporteerd en in Duitsland in de oorlogsindustrie tewerkgesteld. Haar kleindochter Lisa reist later naar haar grootmoeders geboorteplaats en ontmoet, op de vleugels van haar verbeelding, haar overgrootvader Nikolaj, die al bijna driekwart eeuw op zijn dochter zit te wachten. Samen met hem gaat ze op zoek naar sporen van haar neef, die tijdens het recentelijk opgelaaide conflict in Oost-Oekraïne is vermoord.

Deze podcast-aflevering is beschikbaar vanaf 6 mei 2022



Over de auteur

Hebban Crew

2627 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Bekendmaking winnaar Libris Literatuur Prijs 2022 op 9 mei

 

Gerelateerd