Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Beste Boek voor Jongeren | Hebban interviewt Koen Caris

door Hebban Crew 5 reacties
Tien boeken – vijf in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en vijf in de categorie 'Vertaald' – zijn genomineerd voor de prijs Beste Boek voor Jongeren. In de aanloop naar de Boekenweek van Jongeren van 16 tot en met 25 september interviewde Hebban een aantal auteurs die de shortlist hebben gehaald. Vandaag: Koen Caris.

Koen Caris (1988) is theater- en hoorspelschrijver. Hij schreef voor onder andere bnnvara, vpro, Theater Bellevue, Hummelinck Stuurman Theaterbureau en De Hoorspelfabriek. Zijn werk werd genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon en de Prix Europa. In 2017 ontving hij het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zijn debuut Stenen eten is ook genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2022.

Afbeelding: © Jelmer de Haas

Gefeliciteerd! Je bent een van de genomineerden voor het Beste Boek voor Jongeren. Hoe zou je jouw boek omschrijven in tien woorden?

Een (queer) liefdesverhaal, vermomd als een oververhitte thriller over groepsdruk.

Wat hoop je dat lezers hebben opgestoken van jouw boek als ze de laatste pagina hebben gelezen?

Het dorp van Ben, de hoofdpersoon van Stenen eten, wordt opgeschrikt door een reeks zelfdodingen die erg lijken op de zelfmoord van Bens zus Kim drie jaar eerder. Hierdoor komt hij opnieuw in de spotlight te staan – het laatste wat hij wilde. Ik hoop dat mijn lezers na afloop iets hebben geleerd over groepsdruk; over hoe een groep jongeren elkaar door verdriet en verveling steeds verder kan ophitsen. En ik hoop ze te hebben herinnerd aan het belang van zelfacceptatie. Ben schaamt zich voor de zelfmoord van zijn zus (die hij niet heeft weten te voorkomen) en voor zijn eigen geaardheid. Zijn schaamte legt hem lam. Pas als hij begint zichzelf te accepteren, kan hij iets doen tegen wat er met de jongeren in het dorp gebeurt.

Las jij de verplichte 'boeken op de lijst' echt zelf, of zocht je de samenvattingen op? Eerlijk vertellen!

Ik las als tiener graag, maar wel vooral modernere boeken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor de klassiekers met enige regelmaat mijn toevlucht nam tot Scholieren.com. Of gewoon de film keek. Bij dezen mijn welgemeende excuses aan mijn leraar Nederlands: sorry, meneer Verbeek!

Hoe ontstond jouw liefde voor lezen en schrijven?

De Utrechtse wijk waar ik opgroeide had een heel knus bibliotheekje, midden in het park. Ik vond dat zo’n magische plek. Vooral aan het begin van de zomervakantie, als je nog meer boeken mocht lenen dan normaal – mijn zus en ik vulden dan samen een krat, dat later op de achterbank tussen ons in stond. Ik denk dat het daar begonnen moet zijn.

Wat kunnen we van jou verwachten na je huidige boek? Waar ben je momenteel mee bezig?

Naast boekenschrijver ben ik toneelschrijver. Mijn toneelbewerking van Kluuns Komt een vrouw bij de dokter (ook een goed leeslijstboek, trouwens!) speelt vanaf februari 2023 door het hele land. En dit najaar begin ik aan mijn tweede roman.

Boekenlijstje

Mijn favoriete boek
(5)
Voor mij gaat literatuur in de kern om personages, en Michael Cunningham creëert de mooiste, meest emotionele personages die ik in literatuur ben tegengekomen – mensen die soms levensechter voelen dan echt bestaande mensen! Ik heb dit boek denk ik wel 15 keer gelezen.
Als tiener willen lezen
(780)
Toen ik jong was, gingen boeken met een queer thematiek vaak nog uitsluitend over hoe moeilijk dat was, hoe zwaar. Ik had graag meer boeken gelezen zoals Heartstopper en Love, Simon, met positieve queer representatie. Boeken waarin de geaardheid van mensen maar één aspect van velen is. Met Stenen eten heb ik ook geprobeerd daar een steentje aan bij te dragen.
Haalde me uit een leesdip
(621)
Een paar jaar geleden schudde De meisjes van Emma Cline mij helemaal wakker. Mijn liefde voor literatuur was een beetje bekoeld, ik vond veel boeken óf heel actueel, óf heel fantasierijk. Maar niet vaak allebei. Cline combineert die twee dingen en schrijft daarbij ook nog de prachtigste zinnen.
Op de verplichte leeslijst
(487)
De genomineerde boeken voor Beste boek voor Jongeren natuurlijk! Wat ik zo tof vind aan dit rijtje – en waarom ik het een eer vind ertussen te staan – is dat ze niet alleen over belangrijke onderwerpen gaan, maar ook gewoon heel mooi geschreven zijn. Deze boeken laten denk ik zien dat literatuur spannend, actueel, toegankelijk, literair, uitdagend, grappig en belangrijk kan zijn – allemaal tegelijk.

Stenen eten

Koen Caris

Het dorp van de 17-jarige Ben en zijn moeder wordt opgeschrikt door een reeks zelfmoorden onder jongeren. Drie jaar eerder maakte Kim, Bens oudere zus, een einde aan haar leven. De zelfmoorden blazen het smeulende verdriet van Ben en zijn moeder opnieuw aan en zetten hen in het middelpunt van een mysterie waarmee ze niets te maken willen hebben. Tijdens een hittegolf die iedereen in het dorp van binnenuit droogkookt, wordt Ben gedwongen om zijn gevoelens van schuld en schaamte omtrent Kims dood onder ogen te zien. Stenen eten is een broeierige en beklemmende roman over hoe verdriet en verveling een groep jongeren kunnen laten ontsporen. En over waarom mensen met dezelfde pijn elkaar toch niet altijd goed kunnen helpen.

Boekenweek van Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens de opening van de Boekenweek van Jongeren, BoekTok Live! Wil jij erbij zijn? Lees hier meer en reserveer je gratis kaartje.

Meer Boekenweek van Jongeren



Over de auteur

Hebban Crew

2628 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Beste Boek voor Jongeren | Hebban interviewt Koen Caris

 

Gerelateerd

Over

Koen Caris

Koen Caris

Koen Caris (1988) is theater- en hoorspelschrijver. Hij schreef voor onder ander...