Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

Bestemming: Frankrijk

door Victoria Farkas 3 reacties
De zomer is begonnen en met voor velen een vakantie in het vooruitzicht, is het tijd om de lijst met boeken voor in de koffer samen te stellen. Hebban trakteert je op tips, speciaal geschikt voor jouw vakantiebestemming! Deze week: Frankrijk!

Wat ‘la dolce vita’ voor Italië is, is ‘leven als een God in Frankrijk’ voor... jawel... Frankrijk, een van de meest populaire vakantielanden van Nederlanders en Vlamingen. Menigeen reist iedere zomer af naar het zuiden waar de zon altijd schijnt, Fransen daadwerkelijk met een stokbrood onder de arm over straat lopen, de winkels en masse tussen de middag dicht zijn, wijn in overvloed is en het toetje een kaasplankje is. Veel Nederlanders hebben druilerig Nederland inmiddels verlaten om zich voor eeuwig te vestigen als een God in Frankrijk, getuige de vele afleveringen van Ik vertrek die zich in Frankrijk afspelen. En wie zich in de zomermaanden liever niet in Frankrijk waagt (te warm, te druk, te veel Nederlanders), wordt in alle maanden daaromheen wellicht aangetrokken tot de stad van de liefde, oftewel Parijs.

Moord, doodslag en verderf

Dat het niet alleen liefde is in Parijs bewijzen de vele thrillers die zich in de Franse hoofdstad afspelen. De stad dient als dankbare achtergrond voor misdaadauteurs, waar schijnbaar de een na de andere moord wordt gepleegd. De Belgische auteur Georges Simenon wist dat al en creëerde politiecommissaris Maigret, die samen met zijn team de vele moorden op weet te lossen. Simenon schreef in totaal 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over de commissaris, waaronder Maigret en de maniak van Montmartre.
Een absolute klassieker en aanrader is Het parfum van Patrick Süskind, over de geschiedenis van een moordenaar die aan het einde van de achttiende eeuw in Parijs geboren wordt en voor dood en verderf zorgt.
De Franse auteur Fred Vargas noemt haar boeken steevast ‘rompol’, een samentrekking van ‘roman policier’. Ook zij laat haar misdaadverhalen in Parijs afspelen en het is aan commissaris Adamsberg en zijn team om de meest bizarre moorden op te lossen. Inmiddels is IJsmoord, de tiende politieroman met Adamsberg in de hoofdrol begin dit jaar verschenen.
Een ander spannend boek dat zich tegen het decor van een aantal Parijse trekpleisters afspeelt is De Da Vinci Code van Dan Brown, waarmee hij in 2004 internationaal doorbrak. In dit eerste boek met professor Langdon in de hoofdrol wordt de professor verdacht van een moord op de conservator van het Louvre.

En nog een paar moorden

Hoewel de Nederlandse auteur Michael Berg vooral Midden- en Zuid-Frankrijk als achtergrond in zijn spannende verhalen gebruikt, speelt Nacht in Parijs zich wel af in de Franse hoofdstad. De Nederlandse radiojournaliste Chantal Zwart geniet in Parijs van de vrijheid die het leven als freelance journaliste haar biedt. Op een nacht krijgt ze een telefoontje van vriendin Naomi. Ze is in Parijs meegegaan met een aantrekkelijke Fransman, die dezelfde avond nog aan een hartaanval is bezweken. In paniek heeft ze het op een lopen gezet. Dat de meeste verhalen van Berg zich juist in Frankrijk afspelen is geen toeval. Jaren geleden is hij naar het land verhuisd om te kunnen schrijven. Inmiddels staat zijn Franse huis te koop en is Berg van plan terug naar Nederland te keren.  
Wie in de zomer met de auto via route de soleil naar de Provence afreist en van plan is lifters mee te nemen, doet er goed aan (of juist niet) om Route du soleil van Suzanne Vermeer te lezen. Vriendinnen Marit en Fiona nemen onderweg de charmante lifter Brian mee, maar al gauw blijkt hun nieuwe reismaatje onvoorspelbaar gedrag te vertonen. De rondreis van Remi door Frankrijk verloopt in Alleen op de wereld minder gruwelijk. Dit klassieke  avonturenverhaal van auteur Hector Malot werd voor het eerst in 1878 gepubliceerd en is sindsdien al vele malen verfilmd en hertaald. Aan het einde van dit jaar wordt de hertaling van Tiny Fisscher verwacht, die Alleen op de wereld toegankelijker voor kinderen maakte.

Wandelen in Paris

Meerdere auteurs hebben een vakantiehuis in Frankrijk of hebben er een tijdje fulltime gewoond, wat zo nu en dan uitmondt in prachtige romans, verhalenbundels en reisverhalen. Wijlen columnist en auteur Martin Bril bijvoorbeeld. Tot zijn meest geliefde werk behoren zijn verhalen en stukken over Frankrijk. In Au revoir verschenen alle verhalen en columns over Frankrijk voor het eerst in één band. Oud-correspondent Philip Freriks volgt de Meridiaanlijn in Parijs vanuit het zuiden naar het noorden en schrijft daarover in De meridiaan van Parijs.
En ook auteur Adriaan van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs en schreef o.a. de prachtige roman De wandelaar. De Nederlandse rentenier Mulder woont in Parijs en leidt een zorgeloos leven. Als op een dag een huis vol illegalen bij hem in de buurt in vlammen opgaat en daarbij een hond ontsnapt, besluit Mulder de gewonde hond mee naar huis te nemen. Samen maken ze urenlange wandelingen door de stad, waardoor hij opeens de andere kant van Parijs ziet. Het Parijs van de junks, daklozen en illegalen.

Dag Nederland, hallo Frankrijk

Dat Nederlanders dol zijn op Frankrijk moge inmiddels duidelijk zijn. Nederlanders die erover nadenken om hun vertrouwde leven in Nederland te verruilen voor een leven in Frankrijk, doen er goed aan een aantal op waarheid beruste boeken te kopen van medelanders die de stap al reeds gezet hebben. Zoals Heleen Oosterveld, die samen met haar man Nederland verruilde voor een onzeker bestaan als boer en boerin in Frankrijk. Ze schreef in Leven op het Franse platteland.
En ook Lidewij van Wilgen ging al velen voor: een vrouw met een prachtige carrière in de reclame, een succesvolle man en fijne dochters. Ze geniet van alles om zich heen, maar langzaam ziet ze ook de oppervlakkigheid van haar leven. Ze verhuist met man en dochters naar een wijndomein in Zuid-Frankrijk voor een nieuwe uitdaging, een nieuw avontuur. Van Wilgen schreef Het domein, waarin ze vertelt over de ingeslagen weg vol hobbels en bobbels. Eva van Dorst-Smit schreef over de emigratie van haar gezin in Croissantje pindakaas. En Eva de Wit schreef met Een huis in Frankrijk een meeslepende roman over vier vriendinnen die in het huis van een van hen in Frankrijk bij elkaar komen.
Bekende Nederlander Ilja Gort, jawel... die van de Slurp- en La Tulipewijnen, woont sinds jaar en dag afwisselend in Nederland en op zijn wijnchâteau in Frankrijk. Daar waagde hij zich tussen de Franse wijnboeren en leeft er als Gort in Frankrijk. Je zou haast zeggen: "dat zouden meer mensen moeten doen!"

In de volgende editie gaan we naar Portugal.

Lees ook: bestemming Ibiza , bestemming Griekenland, bestemming Indonesië en bestemming Italië.



Over de auteur

Victoria Farkas

127 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Bestemming: Frankrijk

 

Gerelateerd