Nieuws /
Bijbel scoort hoog op lijst in de ban gedane boeken
De lijst wordt gedomineerd door boeken die vrijuit verhalen over seks en sekse. Over de boeken die een positief standpunt uitdragen over homoseksualiteit en relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht, worden de meeste klachten ingediend. Volgens James LaRue, directeur van het Bureau voor Intellectuele Vrijheid van de bibliotheekorganisatie, zijn er over de Bijbel verschillende bezwaren ter sprake gebracht. 'Er zijn mensen die vinden het een schending van de scheiding tussen kerk en staat als een schoolbibliotheek een exemplaar van de Bijbel aanschaft.' De associatie is zelf niet tegen de aankoop van Bijbels door bibliotheken. LaRue: 'Soms zijn er mensen die uit wraak de Bijbel uit de bieb willen zien, nadat een religieuze groepering eerder tegen een ander boek te hoop was gelopen.
De bovenste plaats van de toptien wordt bezet door John Green met zijn young adultroman Het grote misschien uit 2005. Klagers zeggen dat het boek uitingen van godslastering bevat en dat de roman verder nogal 'seksueel expliciet' is. Greens boek stond in 2012 en 2013 ook al op de lijst.
Op 2 staat de Vijftig Tinten-eroticareeks van E.L. James. De prikkelende inhoud stuit veel ouders tegen de borst. Bij hen bestaat ook de zorg dat 'de teenagers sommige handelingen uit het boek wel eens willen uitproberen'.
Boeken die thema's op het gebied van homo- en biseksualiteit dan wel transgender-personen aanstippen, komen sinds jaar en dag op de zwarte lijst voor en in 2015 was dat geen uitzondering. Zo staat op plek 3 het kinderboek I am Jazz van Jessica Herthel en Jazz Jennings. Dat boek is gebaseerd op het levensverhaal van Jennings, de 15-jarige YouTube-ster, die transgender is. Ander zogeheten LGBT-boeken in de lijst zijn Beyond Magenta: Transgender Teens Speak Out (plaats 4) en Two Boys Kissing (Elke dag) van David Levithan op 10.
De volledige lijst:
1. John Green - Looking for Alaska (Het grote misschien). Kreeg klachten over grof taalgebruik en seksueel expliciete scènes.
2. E.L. James - Vijftig tinten grijs. Klachten: Seksueel exppliciet, ongeschikt voor doelgroep. En ook nog slecht geschreven.
3. Jessica Herthel en Jazz Jennings - I am Jazz. Klachten: homoseksualiteit, bezwaren uit religieus oogpunt, Ongeschikt voor doelgroep.
4. Susan Kuklin - Beyond Magenat: Transgender speak out. Klachten: grof taalgebruik, zet gezin niet centraal, ongeschikt voor doelgroep.
5. Mark Haddon - Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht. Klachten: Grof taalgebruik. Blasfemie en atheïsme.
6. De Bijbel. Klachten vanuit religieus standpunt.
7. Alison Bechdel - Fun Home: A Family Tragicomic. Klachten: Geweld. Expliciete afbeeldingen.
8. Craig Thompson - Habibi. Klachten over seksueel expliciete pasages.
9. Jeanaette Winter - Nasreen's Secret School: A True Story from Afghanistan. Klachten over geweld en vanuit religieus oogpunt.
10. David Levithan - Two Boys Kissing (Elke dag). Klachten over homoseksualiteit.
(Bron: LA Times)