Binge-reading | YA-series om deze zomer te verslinden
Waar je 'vroeger' nog tijden moesten wachten tot een volgend deel uit een serie verscheen, worden veel boekenreeksen nu binnen een korter tijdsbestek gepubliceerd. Ideaal voor de 'binge'-lezer, zo hoef je nooit langer dan een paar maanden te wachten op het volgende boek en blijf je betrokken bij het verhaal en jouw favoriete personages. De volgende YA-series kun je alvast heerlijk 'bing-readen'!
Buitenaards spannend
De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de roman Cinder, dat op de New York Times Bestsellerlijst terecht kwam. Het boek vormt het eerste deel in de ‘The Lunar Chronicles’-serie, waarvan de vier delen geïnspireerd zijn op de sprookjes Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sneeuwwitje. De verhalen spelen zich af in een futuristische wereld, waarin mensen en robots door elkaar leven en een bevolkte maan voor extra problemen zorgt.
In deel een groeit het zestienjarige meisje Cinder op bij haar gemene stiefmoeder in New Beijing. Als half mens, half cyborg weet Cinder alles van techniek en werkt ze als monteur. Op die manier komt ze in contact met de knappe prins Kai. Dan krijgt een virus vat op de bevolking en ontdekt Cinder dat ook Kai in groter gevaar is dan hij zelf denkt. Ze besluit alles op alles te zetten om zichzelf, de prins en de wereld te redden.
Verder lezen: Begin met Cinder (deel 1) en ga verder met Scarlett (2), Cress (3) en Winter (4). Overigens schreef Meyer ook bijpassende novelles: Levana (te lezen tussen deel 3 en 4) en Alle sterren (lezen na deel 4) én een bijpassende graphic novel-serie over Cinders side kick androïde Iko.
Andere buitenaardse avonturen beleef je in de sf-serie van de Franse auteur Victor Dixen. In deel een, Phobos, bevinden zes jongens en zes meisjes zich in een ruimteschip op weg naar Mars. Daar moeten zij de eerste menselijke kolonie in de ruimte beginnen. Het boek eindigde met een flinke cliffhanger, maar gelukkig worden alle vragen beantwoord in deel twee en drie van de serie.
Verder lezen: in Phobos2 en Phobos3 gaan de avonturen in de ruimte door.
Ook Pierce Brown koos Mars als locatie voor zijn trilogie over de planeet. In Rood, Browns debuut, behoort zijn hoofdpersoon Darrow tot de Roden, de laagste kaste op Mars, die ervan overtuigd is dat hij met zijn werkzaamheden diep onder de grond de planeet leefbaar maakt voor volgende generaties. Dan blijkt dat Mars al bewoond wordt en hij slechts een slaaf is. De enige weg tot de vrijheid is een revolutie te ontketenen.
Verder lezen: de strijd gaat door in het vervolg Gouden zoon, en in deel drie van de trilogie: Morgenster.
Demonen, draken en feeën
Een schrijfster die echt bingewaardig is, is Cassandra Clare. Deze Amerikaanse bestsellerauteur debuteerde in 2007 met het boek Stad van beenderen, dat uiteindelijk het eerste deel van de zeer succesvolle zesdelige Young Adult-serie ‘Kronieken van de Onderwereld’ (‘The Mortal Instruments’) werd. Deze serie werd opgevolgd door een reeks prequels, die zich onder de naam ‘De helse creaties’ ongeveer een eeuw voor de gebeurtenissen uit de eerste serie afspelen. Inmiddels zijn er ook twee delen verschenen in de serie ‘De duistere machten’, die weer aansluit op ‘Kronieken van de Onderwereld’.
Alle verhalen spelen zich af in de wereld van de schaduwjagers. In Stad van beenderen, het debuut van Clare, volg je de vijftienjarige Clary, die met haar moeder in New York woont. Wanneer die ontvoerd wordt, komt Clary achter het familiegeheim: haar moeder behoorde ooit tot een groep demonenjagers. Langzaamaan lukt het Clary om tot die wereld door te dringen. Maar de wereld van de demonenjagers is verscheurd. Zal het Clary en haar vrienden lukken om haar moeder te redden?
Verder lezen: Stad van beenderen (1) wordt gevolgd door Stad van vuur (2), Stad van glas (3), Stad van gevallen engelen (4), Stad van verloren zielen (5) en Stad van hemelse vlammen (6).
In 2012 debuteerde schrijfster Sarah J. Maas met de succesvolle YA Fantasy De glazen troon. Ook het vervolg De donkere kroon viel in de smaak bij lezers. Na het verschijnen van die delen startte Maas een nieuwe serie met Hof van doorns en rozen. Intussen verschijnen afwisselend vervolgdelen in beide series.
Hof van doorns en rozen, het eerste deel in de reeks die onder New Adult geschaard kan worden, vertelt over de negentienjarige Feyre, die naar het gevreesde feeënrijk ontvoerd door Tamlin, een magisch en dodelijk wezen, nadat zij een van de jachtregels in haar bos heeft overtreden. Daar komt ze erachter dat het gevreesde feeënrijk Prythian, de wereld van de Elfiden, niet zo slecht is als gedacht. Terwijl ze op het landgoed van Tamlin verblijft, ontwikkelt ze bovendien heftige gevoelens voor haar ontvoerder. Maar dan blijkt de feeënwereld in gevaar, en moet ze er alles aan doen om het rijk te redden.
Verder lezen: Hof van doorns en rozen (1) wordt gevolgd door Hof van mist en woede (2) en Hof van vleugels en verwoesting (3). Ook verscheen in mei van dit jaar een novelle (Hof van ijs en sterren) die de brug moet gaan vormen tussen het eerste deel van de nieuwe trilogie in deze serie.
Liever aan de ‘De glazen troon’-serie beginnen (daarin zijn inmiddels zes delen verschenen)? Deze reeks voor volwassenen kan ook door young adults gelezen worden.
Julie Kagawa is de internationale bestsellerauteur van bekende Young Adult-series. Het eerste deel in de Iron Fey-serie was Kagawa’s debuut en betekende ook meteen haar doorbraak. In dat boek, De IJzerkoning, maakt de lezer kennis met de zestienjarige Megan Chase. Zij ziet rare dingen gebeuren: ze ziet monsters, heeft het gevoel begluurd te worden en krijgt op school een mysterieuze boodschap. Als blijkt dat ze de dochter is van een elfenkoning, wordt alles plotseling duidelijk. Maar dat is niet de enige verrassing. Er wordt van haar verwacht dat ze naar een compleet nieuwe wereld reist om haar broertje te redden. Uiteraard is dat niet zonder gevaren.
De ‘The Iron Fey’-serie bestond oorspronkelijk uit vier boeken, maar werd aangevuld met drie delen in de ‘Call of the Forgotten’-reeks. Kagawa schreef ook over draken in de ‘Talon Saga’, waarvan alle vijf delen inmiddels verschenen zijn.
Verder lezen: The Iron Fey-serie bestaat uit achtereenvolgend De IJzerkoning (1), De IJzerprinses (2), De IJzerkoningin (3), De IJzerprins (4), De verloren prins (5), De duistere fae (6) en De IJzerstrijder (7).
Familieperikelen
De Schotse Estelle Maskame begon op dertienjarige leeftijd met het schrijven van haar verhaal Did I Mention I Love You?, dat ze hoofdstuk voor hoofdstuk op het bekende schrijversplatform Wattpad publiceerde. Daar werd het meer dan vijf miljoen keer gelezen. In 2015 tekende ze dan ook een contract bij Harper Collins, die de bestsellerpotentie van deze jonge schrijfster zag.
Did I Mention I Love You (afgekort: DIMILY) gaat over de zestienjarige Eden, die de zomer bij haar vader doorbrengt die ze na de scheiding van haar ouders drie jaar niet gezien heeft. Ze krijgt er drie stiefbroers bij, van wie ze de oudste niet uit haar hoofd kan krijgen. Maar Taylor heeft al een vriendin en bovendien is hij haar stiefbroer. Inmiddels is het verhaal, over de verboden liefde tussen Eden en haar bad boy stiefbroer, uitgegroeid tot de voltooide ‘DIMILY’-serie met Did I Mention I Need You? en Did I Mention I Miss You? als tweede en derde deel. Er verscheen ook een vierde deel in de reeks Just Don't Mention It, dat het verhaal vanuit Tyler's oogpunt beschrijft. Deze spin-off verschijnt in november in vertaling.
Verder lezen: Nog niet genoeg van deze schrijfster na het lezen van de DIMILY-serie? Maskame publiceerde ook de YA-roman In het diepe.
Auteur Erin Watt is het pseudoniem van het auteursduo Jen Frederick en Elle Kennedy. Samen startten zij een New Adult-serie gebaseerd op het sprookje van Assepoester en schreven zo een reeks feelgoodboeken met een pittig randje.
In boek een, Verleiding, knoopt Ella de eindjes na de dood van haar moeder met dubieuze baantjes aan elkaar. Dan ontmoet ze Callum, de puissant rijke vader van vijf onweerstaanbare zoons, die haar uit haar armoede wil verlossen. Ella besluit op Callums landgoed in te trekken, maar daar staat haar een gemengde ontvangst te wachten.
Verder lezen: Net als in de trilogie van Maskame is er sprake van een liefdesrelatie tussen Ella en een van haar stiefbroers. Deze wordt in deel 1 t/m 3 uit de doeken gedaan, achtereenvolgend Verleiding, Verraad en Geheimen. Inmiddels is ook boek vier, Verlangen, in vertaling verschenen, waarin een van de andere Royals-broers centraal staat. Het afsluitende deel vijf staat nog op de rol voor een vertaling.
De Koreaans-Amerikaanse schrijfster Jenny Han verwierf bekendheid met haar roman over Lara Jean, die dezelfde etnische achtergrond heeft als de schrijfster. Aan alle jongens van wie ik hield groeide uit tot een trilogie. Opmerkelijk, want het oorspronkelijke plan was een tweeluik te schrijven, vertelt Han in een interview met Hebban. Ze was al begonnen met een nieuw boek, maar kon het verhaal van Lara Jean niet loslaten. ‘In het eerste boek verliet Lara’s oudste zus het ouderlijk huis om te studeren. Lara vond het verschrikkelijk en voelde zich verlaten en verraden door haar oudste zus. In het volgende boek is het Lara zelf die gaat studeren en haar jongste zusje achterlaat. De boeken zijn in balans nu de cirkel rond is.’
In Aan alle jongens van wie ik hield schrijft Lara Jean elke keer als een verliefdheid weer eens op niets is uitgedraaid een brief aan de jongen in kwestie. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht en stopt de brief in een doos die ze bewaart onder haar bed. Totdat op een dag de doos weg is, en alle brieven ook. Ze blijken te zijn gepost, inclusief de laatste, die gericht was aan Josh, het vriendje van haar oudere zus.
Verder kijken: Kijken, ja. Want Aan alle jongens van wie ik hield werd verfilmd door Netflix en is sinds 17 augustus te zien via de streamingdienst. Het eerste boek wordt gevolgd door PS Ik hou nog steeds van je (2) en Veel liefs, Lara Jean (3).
Uiteraard is dit slechts een greep uit het enorme aanbod YA-series. Welke serie staat er niet bij en zou jij absoluut aan iedereen willen aanraden?