Nieuws /
Boek van de maand oktober
De kennismaking met dit boek begon met het recept voor een elegant borrelhapje: ’nestjes’ van hertenvlees en zure kersen, gemaakt van ’draadjesdeeg’ met daarop een balletje vlees en met als ’topping’ een kers. Zo verrassend kan de Libanese keuken dus zijn. En dat is precies wat Bethany Kehdy haar lezers wil vertellen.
Vele recepten (jammer genoeg niet alle) gaan vergezeld van ’likkebarende’ foto’s. Je wilt meteen de keuken in. Om dat eerder genoemde borrelhapje te maken. Of de tuinbonen-erwten-venkeltajine. Of de quiche van kikkerwerwtenmeel, de eendenshoarma met vijgenjam, de kip basteeya (in filodeeg) of de ’edelstenenrijst’ (ook al zo’n lust voor het oog).
Kehdy slaagt er met het grootste gemak in om de Midden-Oosterse keuken aantrekkelijk te presenteren. Het kookboek bevat flink wat mezze, zoals de klassiekers hummus en baba ganoush, groentefrittata (met lekker veel verse kruiden) en pasteitjes met lamsgehakt. En lekker voor de herfst: khisk-boerenkoolsoep met lamsvlees. Verder recepten voor vlees, vis en vega. En nagerechten uit Kehdy’s Libanese jeugd. De gerechten zijn deels makkelijk te maken voor de doordeweeks en deels wat uitgebreider voor in het weekend.
Kehdy, die in 2002 Libanon vertegenwoordigde bij de Miss World-verkiezingen, heeft als selfmade kok en kookboekenschrijfster een fijne introductie van de Midden-Oosterse keuken afgeleverd. Je ruikt als het ware de gerechten met kruiden en specerijen die de schrijfster in warme schalen aan de lezer serveert.
Lees het volledige artikel op www.kookboekvanhetjaar.nl