Boek van de week /
Boek van de week: Het huis van de vroedvrouw
Het huis van de vroedvrouw is de eerste historische roman van Patricia Harman en speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw. Na een bewogen tijd probeert vroedvrouw Patience Murphy een nieuw leven op te bouwen op het platteland van West-Virginia, waar ze een kleine boerderij heeft geërfd. Geld heeft ze niet, net zomin als de door de crisis geteisterde families die haar hulp zoeken omdat ze de dokter niet kunnen betalen. Toch vervult zij haar taak met een toewijding en diepe menselijkheid.
Patricia Harman weet waarover ze schrijft. Ze werkte zelf tientallen jaren als vroedvrouw in West-Virginia. Over haar ervaringen schreef ze eerder twee memoires voordat ze in de Verenigde Staten doorbrak met Het huis van de vroedvrouw (The Midwife of Hope River).
In een interview met Ariel Lawhon (She Reads) vertelt Harman hoeveel ze van haar eigen ervaringen heeft verwerkt in haar historische roman: ‘Bijna elke geboorte die ik beschrijf is gebaseerd op iets wat ik heb meegemaakt of heb gehoord van een collega. Ik heb zelf meer dan duizend baby’s afgeleverd in woningen, ziekenhuis en medische centra. Iedere geboorte nestelt zich op een of andere manier in je geheugen. Zo zijn er nog heel veel verhalen te vertellen.’
Of zoals haar hoofdpersonage, Patience Murphy, aan haar dagboek toevertrouwt: ‘Ik maakte twee sterfgevallen in een week mee: eerst kwam Lawrence om bij een treinbotsing en toen ging de baby dood. Ik weet nog steeds niet hoe ik het heb overleefd, waarom ik niet tot stof ben verpulverd. Op de een of andere manier ging ik door, zoals we allemaal moeten gaan; ik propte mijn verdriet in een zak, als een brok zwarte kool, en strompelde vooruit. Ik draag het nog altijd bij me, maar in de loop der jaren is het kleiner geworden, harder, als een diamant… Geboorte en dood, zo verstrengeld. Liefde, geboorte en dood, mijn drieluik.’
Om terug te keren naar de vijf sterren-recensie van Hebbanrecensent Kamilla Straatsburg:
Wat maakt een boek tot een goed boek, tot een uitstekende leeservaring, tot een literair genot? Behalve een doordacht verhaal en een prachtig taalgebruik, gebeurt het soms – heel zelden – dat het boek het hart van de lezer raakt. Een vluchtig gevoel, een passerende zucht van schoonheid, een moment waarop men het boek neerlegt en een subtiele verandering gewaarwordt, iets wat opeens anders, misschien helderder is dan ooit tevoren. Zo een boek is Het huis van de vroedvrouw.
En daarmee een meer dan terechte keuze voor het Hebban Boek van de Week.