Boek van de week /
Boek van de Week: Het verhaal van De Clintons
William Jefferson (Bill) Clinton (1946) was de 42ste president van de Verenigde Staten. De Democraat werd verkozen in 1993 en bleef, ondanks de nodige schandalen, acht jaar in het Witte Huis zitten. Zelfs zijn affaire met Monica Lewinsky was slechts een kleine smet op het blazoen van een van Amerika's populairste presidenten.
Van voormalig First Lady Hillary Diane Rodham Clinton (1947) verschenen in 2004 haar memoires waarin ze onder andere over hun tijd in het Witte Huis spreekt. Drie jaar later, in 2007, was Hillary Clinton topfavoriet voor de Amerikaanse Presidentsverkiezingen in 2008, maar in het verkiezingsjaar legde ze het af tegen haar collegademocraat Barack Obama. Ze sprak haar steun uit aan de eerste zwarte president van Amerika en trad na de verkiezingen aan als minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Obama. Na haar vertrek uit de Senaat schreef Clinton haar tweede autobiografische boek. In Hard Choices (2014) vertelt ze over haar periode als minister van Buitenlandse Zaken onder Obama.
Op 12 april 2015 maakte Hillary Clinton officieel bekend dat ze zich kandidaat zou stellen voor de Amerikaanse Presidentsverkiezingen in 2016. Op 8 november a.s. wordt de 45ste President van de Verenigde Staten van Amerika gekozen.
De Clintons
In De Clintons vertelt Twan Huys het verhaal van het beroemdste en meest invloedrijke politieke echtpaar uit de Verenigde Staten: Bill en Hillary Clinton. Hij: het ultieme politieke talent, een van de populairste oud-presidenten, bijna afgezet vanwege zijn ontembare libido. Zij: de bedrogen echtgenote, de gedroomde Democratische presidentskandidaat die het aflegde tegen Barack Obama, maar die nu de eerste vrouwelijke president van Amerika kan worden.
Twan Huys sprak voor dit boek met vrienden, vijanden, adviseurs en ingewijden van de Clintons, zoals David Maraniss en Carl Bernstein, de biografen van resp. Bill en Hillary; Robert Bennett, Bills advocaat tijdens de seksschandalen; en Dick Morris, voormalig adviseur en nu vijand nummer 1 van de Clintons. Maar ook wist hij mensen te spreken te krijgen die zich bijna nooit laten interviewen: Sidney Blumenthal, adviseur en vriend; en Betsey Wright, jarenlang politiek adviseur en vriendin, en degene die de hoogte- en dieptepunten van het echtpaar het meest intensief heeft meegemaakt.
En Huys sprak uitgebreid, tijdens zijn correspondentschap in Amerika, met Bill en Hillary zelf.
De Clintons is vanaf 20 januari te koop.
Lees ook...
Donald Trump
Nooit genoeg van Michael D'Antonio (2016)
Er is één ding dat Trump drijft: de vaste overtuiging dat hij een uitzonderlijk en superieur mens is. Hij begon als showman op Broadway, werd projectontwikkelaar en daardoor de beroemdste zakenman van Amerika. Nu is hij in de race voor het Amerikaanse presidentschap...
Ook Charles Groenhuijsen schreef een biografie over Donald Trump.
Jeb Bush
Jeb Bush, de kroonprins van Willem Post (2015)
In 2016 kan de familie Bush unieke geschiedenis schrijven. Een derde Bush in het Witte Huis! Dat is belangrijk nieuws. Willem Post legt op heldere wijze uit waar Jeb Bush voor staat en wat hij de kiezers te bieden heeft. Waar oudere broer George W. werd gezien als de clown van de familie, werd 'Jebbie' van kinds af aan beschouwd als hét grote politieke talent. Aan de keukentafel thuis, bij vader George en moeder Barbara, vertelde hij al president te willen worden...
Meer over Amerika en de Presidentsverkiezingen
Charles Groenhuijsen is al jaren gefascineerd door Amerika en schrijft in Oh, oh, Amerika (2015) bevlogen en met grote kennis van zaken over zijn tweede vaderland. Want: wat weten we nu écht over Amerika? Wat kunnen wij van de Amerikanen leren? Wat is de erfenis van Barack Obama, die aan zijn politieke eindsprint bezig is?
In Einddoel Witte Huis (2012) toont Koen Petersen in een compleet overzicht aan dat er wel degelijk logica schuilgaat achter de ogenschijnlijke waanzin van de Amerikaanse presidentiële verkiezingen.