Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Algemeen /

Boeken in het nieuws: de verspreking van Matthijs en een nieuw hoofdstuk in de Mocro maffia

Als boekenliefhebber valt het niet mee om al het nieuws over auteurs en hun (nieuwe) boeken bij te houden. Je moet eigenlijk overal oren en ogen hebben. Daarom zoekt, bekijkt, signaleert en selecteert Hebban, zodat jij toch op de hoogte blijft van het leukste en interessantste boekennieuws van deze week en niets hoeft te missen!

#1 Shortlist Libris Literatuurprijs

Wat je allereerst niet mag missen deze week is de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Maandag 7 maart werd deze bekendgemaakt. De jury selecteerde zes boeken die aan het criterium voldoen 'dat je nu juist als lezer niet krijgt wat je verwacht. Dat je wordt meegevoerd in andermans hoofd of een onbekende wereld en wordt geraakt, getroffen, overtuigd en overrompeld.'

Genomineerd voor de prijs zijn Alleen met de goden  van Alex Boogers, De onervarenen van Joke van Leeuwen, Jij zegt het van Connie Palmen, Muidhond van Inge Schilperoord, De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése en Als de winter voorbij is van Thomas Verbogt. Met Verbogt sprak Hebban in september over dit genomineerde boek. Het interview vind je hier.

De zes kanshebbers zitten nog tot 9 mei in spanning. Dan wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse galadiner in het Amsterdamse Amstel Hotel. Vorig jaar won Adriaan van Dis de Libris Literatuurprijs met zijn moederroman Ik kom terug.

#2 Boekenweekgeschenk Broer van Esther Verhoef... uh... Gerritsen

Vandaag is de 81e Boekenweek begonnen. Met Duitsland als thema is 'Was ich noch zu sagen hätte' de hele week het motto in boekenland. Na Anna Enquist, die het Boekenweekgeschenk De ijsdragers in 2002 schreef, is Esther Gerritsen na veertien jaar de eerste vrouwelijke auteur van het geschenk.

Met Broer schreef ze een verhaal over Olivia die door haar broer Marcus wordt gebeld dat zijn been dreigt te worden geamputeerd. Alhoewel broer en zus elkaar zelden zien is Olivia aangeslagen door het nieuws. In een poging haar broer te redden laat ze alles uit haar handen vallen. De vraag is echter wie de redding het hardst nodig heeft.

Ter promotie van haar Boekenweekgeschenk zat Esther Gerritsen afgelopen woensdag bij De Wereld Draait Door. Erg welkom moet de schrijfster zich echter niet hebben gevoeld, toen Matthijs van Nieuwkerk haar aankondigde als Esther Verhoef. Even bleef het stil, totdat tafeldame Halina Reijn de presentator op zijn vingers tikte: 'Esther Gerritsen!!! Als vorstin deze week!'. Alhoewel vergissen menselijk is, schrok Van Nieuwkerk van zijn fout en schaamde zich rot. 'Ik moet me hier ernstig voor excuseren', zei hij direct. Maar Gerritsen kon wel om de vergissing lachen, ze stond op uit haar stoel en grapte dat ze weer zou opstappen. Kijk het fragment hier terug.

Van 12 tot en met 20 maart krijg je het Boekenweekgeschenk cadeau in de boekhandel, bij besteding van een bedrag van €12,50 aan Nederlandstalige boeken. Zondag 20 maart kun je op vertoning van het boekje een dag gratis reizen met de trein.

Benieuwd wat er allemaal te doen is tijdens de Boekenweek? Hebban zette de highlights voor je op een rijtje!

#3 Mocro Maffia, the story continues...

Een scène uit een horrorfilm leek het toen er woensdagochtend een hoofd werd aangetroffen op de stoep van de Amsterdamse shishalounge Fayrouz. De hele stad was in rep en roer. Het hoofd was zo neergezet dat de indruk werd gewekt dat het bij de sishalounge naar binnen keek en bleek van de 23-jarige Nabil Amzieb te zijn. Een dag eerder werd zijn lichaam gevonden in een brandende Volkswagen. 

Sinds een grote schietpartij in 2012, waarbij twee jonge jongens omkwamen broeien er bloederige zaken in de onderwereld. Nog steeds vinden er regelmatig liquidaties plaats die met deze zaak in verband staan. Voor de drugscriminelen die in de strijd verwikkeld zijn is shishalounge aan de Amstelveenseweg een bekende ontmoetingsplaats. Mensen uit de kring rond Houssine A., een crimineel die eerder samenwerkte met de vermoorde Gwenette Martha maar later ruzie met hem kreeg, verzamelen zich vaak in Fayrouz. Er vonden al vaker lugubere luiqidaties plaats vlakbij deze plek. De onthoofde Amzieb was een bekende van de politie en was volgens getuigen van plan om een ontlastende getuigenis af te leggen in de zaak tegen Benaouf A. Hij werd vervolgd voor betrokkenheid bij de dood van Najeb Bouhbouh, een handlanger van Martha die in Antwerpen werd doodgeschoten.

Over bovenstaande criminele praktijken schreven misdaadjournalisten Wouter Laumans en Marijn Schrijver het boek Mocro Maffia. Hierin vertellen zij het inside-verhaal over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen die een aantal jaren geleden juweliers beroofden en elkaar nu vermoorden met zware wapens. Van Nederland tot in Marokko, de Mocro Maffia voert oorlog. The story goes on, zelfs internationaal. The Guardian schreef over de onthoofding en en noemde ook het boek. Dinsdagavond zat Wouter Laumans bij Pauw om over de gruwelijke moordzaak te praten. Bekijk het fragment hier.


#4 Hier is... Adriaan van Dis met Rodaan Al Galidi

Donderdag, aan de vooravond van het Boekenbal liet Adriaan van Dis op verzoek van De Wereld Draait Door zijn befaamde boekenprogramma 'Hier is...Adriaan van Dis' nog eens herleven. Een van de gasten was schrijver en dichter Rodaan Al Galidi, die vluchtte uit Irak, zeven jaar rondzwierf en in 1998 uiteindelijk in Nederland belandde. In een asielzoekerscentrum wachtte hij negen jaar op een verblijfvergunning. Rustig afwachten deed Al Galidi echter niet, hij maakte zichzelf de Nederlandse taal eigen en schreef maar liefst zestien boeken. Zijn roman Hoe ik talent voor het leven kreeg werd in januari door het boekenpanel van DWDD werd verkozen tot Boek van de maand. In dit boek - geschreven in een kringloopwinkel in Zwolle- schrijft Al Galidi over de jaren in het asielzoekerscentrum en over de strikte regels en wetten in Nederland. Van Dis voerde een interessant gesprek met de schrijver over deze roman! Bekijk het interview met Rodaan Al Galidi en met de andere gasten, Katja Petrowskaja en Andrew Solomon, hier.

'Vluchten' is een onderwerp waarover al veel is geschreven, zowel fictie als non-fictie. Hebban maakte er eerder een listmania van deze boeken: vluchtelingen in de literatuur.

#5 Lieveling(s)succes

Sinds Kim van Kootens debuutroman Lieveling in november 2015 verscheen zijn er al meer dan 80.000 exemplaren verkocht. Het boek staat op de longlist van de Libris Literatuurprijs (bijzonder voor een debuut!) en haalde in januari een zesde plaats op het lijstje Most Wanted Romans van Hebban. Het succes van de roman is te danken aan de lichte toon die Van Kooten gebruikt om een gruwelijk onderwerp als seksueel misbruik aan te snijden. Hoofdpersoon Puck verhuist op haar vijfde naar de kapitale villa van de nieuwe man van haar moeder. Een sprookje lijkt het, van een achterstandswijk in Rotterdam naar een leven in weelde. Maar al gauw wordt duidelijk dat 'ome Meneer' zich niet zomaar ontfermt over Puck.

'Het is een indringend portret van een moedig meisje dat ondanks incest, intellectuele armoede en grote eenzaamheid zich een weg baant door het leven', schrijft Hinke Brinkman in haar Hebban-recensie. Met Jeroen Pauw sprak Kim van Kooten donderdag over het succes van Lieveling en over seksueel misbruik en pedofilie, nu en in de jaren '70. Bekijk de uitzending.

#6 Zak Ebrahim: De zoon van een terrorist

Zak Ebrahim was pas zeven toen zijn vader, El-Sayid Nosair, op 5 november 1990 de leider van de Joodse Defensie Liga neerschoot. Drie jaar later plande hij vanuit de gevangenis de bomaanslag op het World Trade Center en Osama Bin Laden riep zijn aanhangers in een van zijn bekende videoboodschappen op om 'El-Sayyid Nosair te gedenken'. Kortom, Zak Ebrahim groeide op te midden van het terrorisme. Nadat zijn vader in de gevangenis belandde verhuisde het gezin vaak. Op welke school Zak ook terechtkwam, hij werd overal buitengesloten en gepest. Ondanks de fanatieke overtuigingen van zijn vader en ooms hield Ebrahim altijd het gevoel dat er iets niet klopte. Wonder boven wonder radicaliseerde hij niet. In zijn pas verschenen boek De zoon van een terrorist bestrijdt hij het idee dat mensen die met haat zijn geïndoctrineerd zelf ook terrorist zijn. Hij laat zien dat dat altijd een kwestie van keuze is.

Bij Humberto Tan aan tafel vertelde Zak Ebrahim donderdag over zijn boek. Hij schetste een beeld van zijn vader die veranderde van een liefhebbende man die zijn zoon meenam naar het pretpark, tot een geradicaliseerde terrorist. Bekijk het fragment hier.


#7 Tatiana de Rosnay goes Dutch

Manderley voor altijd is de nieuwe roman van Tatiana de Rosnay. De schrijfster, die internationaal doorbrak met Haar naam was Sarah, dook in het leven van de succesvolle Britse schrijfster Daphne du Maurier en schetst in het boek een portret van haar hartstochtelijke ambities, haar leven en werk. In Frankrijk werd Manderley voor altijd al ruim 100.000 verkocht en genomineerd voor de prestigieuze Prix Goncourt de la Biographie 2015.

Deze week bracht De Rosnay een bezoek aan Nederland. Ze gaf een lezing over Daphne du Maurier in Utrecht en gaf gedurende de week meerdere interviews. Ook Hebban interviewde de schrijfster over dit nieuwe boek. 'In mijn leven heb ik niet zo hard gewerkt aan een boek als aan Manderley voor altijd. Ik heb er zo van genoten. Ik denk niet dat ik ooit een andere roman zal schrijven dat zo goed zal zijn als deze.' Het hele interview lees je volgende week op Hebban, houd de site dus goed in de gaten!

Alvast wat lezen uit deze Manderley voor altijd ? Op Hebban publiceerden we eerder al een leesfragment!



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Boeken in het nieuws: de verspreking van Matthijs en een nieuw hoofdstuk in de Mocro maffia

 

Gerelateerd

Over

Esther Gerritsen

Esther Gerritsen

Esther Gerritsen (1972) schrijft romans, columns en scenario’s voor tv en film. ...

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi is een schrijver voor alle seizoenen. Zijn dichtbundel De ...

Tatiana de Rosnay

Tatiana de Rosnay

Tatiana de Rosnay (1961) groeide op in Parijs en later in Boston. In Engeland be...