Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Algemeen /

Boeken in het nieuws: Woorden als pleisters en spandoekkritiek

Als boekenliefhebber valt het niet mee om al het nieuws over auteurs en hun (nieuwe) boeken bij te houden. Je moet eigenlijk overal oren en ogen hebben. Daarom zoekt, bekijkt, signaleert en selecteert Hebban, zodat jij toch op de hoogte blijft van het leukste en interessantste boekennieuws van deze week en niets hoeft te missen!

#1 Terugblik op een geslaagde Boekenweek

In het boekenvak is de rust weer enigzins wedergekeerd na de afsluiting van een succesvolle Boekenweek met het thema 'Duitsland'. Esther Gerritsen sloot de Boekenweek af door op zondag 20 maart op verschillende trajecten met de trein te reizen en voor te lezen uit haar geschenkboek Broer. Samen met haar reisden nog ruim 250.000 lezers met dank aan het boekenweekgeschenk door heel Nederland.

Lezers konden vorige week ook de de Nationale Boekenquiz volgen en zagen dichteres Ellen Deckwitz met de hoofdprijs, een Gouden Boekensteun en een boekenbon van 1000 euro, er vandoor gaan. Deckwitz heeft al plannen met haar boekenbon:

Ik ga de bonnen gebruiken voor het verspreiden van de dichtkunst. Ik ga contact opnemen met een aantal middelbare scholen waar ik het afgelopen jaar workshops heb gegeven. Deze leerlingen ga ik een mooie poëziebloemlezing geven vanGerit Komrij, Anne Vegter of Arie Boomsma.


Ode aan de boekhandelaar

David van Reybrouck schreef op zijn Facebookpagina een kleine ode aan de boekhandelaar, die hij tijdens de Boekenweek veelvuldig is tegengekomen. Na vijftien lezingen, 2 bals en ruim 2000 kilometer op de teller, geeft hij toe wel een lamme pols te hebben van al dat signeren. Zijn essay Zink had een oplage van 50.000 exemplaren en is inmiddels volledig uitverkocht. 

Het is waar: zonder onze boeken kunnen hun winkels niet draaien, maar zonder hun bezielde boekhandels schrijven wij in het ijle. Voor dat inzicht heb ik graag meer dan één lamme pols over.


Hoe heb jij als lezer de Boekenweek beleefd? Laat jouw mening achter in onze Hebban Boekenweek Enquête en maak kans op mooie prijzen!

#2 Emotionele oproepen na aanslagen in Brussel

Dinsdagochtend stond de wereld even stil. In de tijden dat woorden geen pleister op onze wonden zijn, staan er toch verschillende schrijvers op die onze emoties op een treffende manier kunnen uiten. Op social media lieten zowel internationele auteurs en nationale auteurs hun gevoelens spreken.

Griet op de Beeck was dinsdagavond één van de gasten in een speciale uitzending van De Wereld Draait Door waarin er werd stilgestaan bij de aanslagen. Ze stak de kijkers een hart onder de riem door de volgende woorden uit te spreken:

Laten we pantsers afleggen, en het en de andere tegemoet treden, telkens weer. Laten we slapende honden keihard wakker maken. Blijven geloven in dromen die ook uitkomen. Veel verwachten, genoeg spijt hebben, in zeven sloten tegelijk lopen, alle dingen aankijken, ook dat wat ons verontrust.

Laten we durven. Ja.

Kort daarna was de schrijfster trendig topic op Twitter. Het fragment waarin Griet op de Beeck aan het woord is, kijk je hier terug.

Schrijver en columnist Joost Vandecasteele, zelf woonachtig in Brussel, schreef op dinsdag een bijzondere column, die tevens werd doorgeplaatst op Hebban. Het beschrijft het genadeloze gevoel waarmee iedere Belgische inwoner die dag mee te maken kreeg:

Ook al wonen we nauwelijks 300 meter van het school, toch vertrekken we altijd te laat.

Ligt meestal aan mijn zoon, deze keer aan mij.

Ik staar naar elk scherm rondom mij.

Ik staar naar al die gebarsten ramen van die luchthaven, de knal moet enorm geweest zijn.

Maar we moeten vertrekken, we moeten naar school.


Schrijver Stefan Popa schreef op het platform Shortreads, waar iedere werkdag een kort verhaal wordt gepubliceerd dat is gebaseerd op de actualiteit, over de gebeurtenissen op vliegveld Zaventem. Het verhaal lees je hier.

#3 Spandoekkritiek

In het boekenvak rommelt het al even als het gaat om de functie en het doel van recensies, dat door de jaren heen sterk is veranderd. Met name de vraag of recensies moeten enthousiasmeren of ook kritisch mogen zijn, leidt momenteel tot uiteenlopende meningen. 

Afgelopen maandag schreef Carel Peeters voor Vrij Nederland een artikel waarin hij ingaat op het fenomeen 'spandoekkritiek'. In het uitgebreide artikel neemt Peeters de lezer mee in de discussie of er alleen met enthousiasme gesproken mag worden over boeken. En daarmee komt hij uit bij het boekenpanel van De Wereld Draait Door, dat maandelijks een selectie van aanraders maakt, die daardoor moeiteloos in de Bestseller 60 verschijnen. 

De redactie van De Wereld Draait Door kreeg al eerder kritiek toen Eddy Esman van Uitgeverij Extreem in een brief aan de Volkskrant suggereerde dat ieder boek van Das Mag Uitgevers werd behandeld in het televisieprogramma. De rubriek NRC. checkt biedt uitkomst en kwam inderdaad tot de conclusie dat alle vier reeds uitgebracht boeken van Das Mag zijn besproken in het programma, maar dat de boeken van Maartje Wortel en Walter van den Berg werden besproken door het boekenpanel waardoor er geen sprake is van ‘redactionele content’. Daarnaast werd Dieuwke Wynia, hoofdredacteur bij het televisieprogramma, gevrijwaard van het label 'belangenverstrengeling'. Volgens het NRC is ze een donateur aan Das Mag en geen mede-oprichter, waardoor ze dus ook geen (financieel) belang heeft bij de promotie van het fonds van de uitgeverij. 

#4 Van elitesoldaat tot operazanger

In het boek Strijdtoneel vertelt Bastiaan Everink over zijn bijzondere transformatie van elitesoldaat tot operazanger. Het verhaal is opgetekend door journalist Joost Galema. Everink was een gedreven elitesoldaat, maar na een militaire missie in Noord-Irak begon hij te twijfelen aan zijn roeping als marinier. Als hij op een avond geraakt wordt door de opera Parsifal van Richard Wagner, besluit hij het roer compleet om te gooien. Hij verlaat het Korps Mariniers om klassieke zang te studeren aan het conservatorium in Enschede. Met de discipline die het leger hem bijbracht, weet hij een plek te veroveren op de operabühne. Hij krijgt vele tegenslagen te verwerken en moet ondertussen zien af te rekenen met oude spookbeelden, want hoewel er een nieuwe toekomst gloort, rust het verleden niet. 

Bastiaan Everink heeft de afgelopen week verschillende optredens in de media gedaan om meer te vertellen over zijn levensverhaal, dat nu door iedereen gelezen kan worden. 

Op Hebban maak je kans op een exemplaar van Strijdtoneel

Bekijk het interview met Bastiaan Everink bij RTL Late Night
Luister Opium op 4 met hoofdgast Bastiaan Everink

#5 Nieuwe mijlpaal voor debutante

Het gaat schrijfster Lize Spit de laatste tijd behoorlijk voor de wind. Binnen twee maanden gingen er al tienduizenden exemplaren van haar debuutroman Het smelt over de toonbank en werden de vertaalrechten aan uitgeverijen in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Spanje verkocht. Deze week werden de filmrechten van haar roman verkocht aan productiemaatschappij Menuet (o.a. verantwoordelijk voor de verfilming van De helaasheid der dingen).

Hoewel Spit afgestudeerd scenarist is, kiest zij er voor om het scenario voor de verfilming uit handen te geven:

Je moet niet denken: hoe ga ik dit boek verfilmen. Je moet opnieuw met een wit blad beginnen.

 



Over de auteur

Soraya Vink (crew)

8 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Boeken in het nieuws: Woorden als pleisters en spandoekkritiek

 

Gerelateerd

Over

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non...

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck (1973) is een Vlaamse auteur en columnist. Ze was tien jaar la...

Joost Vandecasteele

Joost Vandecasteele

Joost Vandecasteele (1975) is schrijver, theatermaker en columnist. In 2010 won ...

Stefan Popa

Stefan Popa

Stefan Popa (1989) is auteur en zelfstandig journalist van half Nederlandse en h...

Bastiaan Everink

Bastiaan Everink

Bastiaan Everink (1969) was vanaf zijn achttiende beroepsmilitair bij het Korps ...

Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) schrijft scenario's, proza en poëzie. Ze publiceerde in verschi...