Een verhaal verteld vanuit vreemde ogen
Dieren
Het verhaal vertellen vanuit een dier is een van de bekendste en meest toegankelijke perspectieven. Dieren dichten we tenslotte ook in het echte leven vaak al menselijke emoties en motivaties toe. In veel gevallen schrijven auteurs over onze trouwe vrienden – wat zouden we graag weten wat er in die koppies omging – al wordt ook het tegenovergestelde weleens gebruikt om afschuw op te wekken en te vervreemden.
Niet helemaal menselijk
Ooit waren zij mens, of zullen dat eens worden. Op het moment van schrijven zijn ze net niet helemaal menselijk, maar daardoor zijn hun perspectieven juist interessant. Zij bezien de mensheid vanaf een iets grotere afstand dan de rest van ons. Betekent het ook dat ze tot nieuwe inzichten kunnen komen en wijzer zijn dan wij? Door te lezen komen we daar achter.
Helemaal niet menselijk
Een kunstmatige intelligentie, de Dood, buitenaardse wezens – ze zijn niet menselijk, maar pretenderen dat soms wél te zijn. We hebben ze met onze eigen handen gemaakt in ons evenbeeld, of ze komen de mensheid opzoeken om ons te bestuderen en te zien of we de moeite waard zijn. In beide gevallen houden ze ons een spiegel voor en worden we geconfronteerd met onszelf.
Objecten
Kun je een voorwerp op zo'n manier beschrijven dat het bewustzijn ons natuurlijk voorkomt? En in welke relatie staat een denkend voorwerp tot mensen, als onze gebruiksobjecten? Het is een interessant gedachte-experiment en er is een aantal auteurs dat het heeft aangedurfd vanuit hun perspectief een verhaal te schrijven. Zijn wij dapper genoeg om het te lezen?
Gedeeltelijk vanuit vreemd perspectief
Een boek volledig vanuit een vreemd perspectief lezen is misschien wat heftig als je net begint en nog wilt wennen aan de vertelstijl. Er zijn auteurs die succesvol een brug hebben weten te slaan tussen vervreemdend en herkenbaar, door een boek te schrijven dat (slechts) deels vanuit een bijzonder perspectief is geschreven. Smaakt het naar meer? Dan lees je dit artikel weer van voor af aan!