Nieuws /
1 juli 2016: Graeme Simsion dumpt Rosie & boek kleinzoon Tolkien op komst
Nieuwe roman van Graeme Simsion zonder Don en Rosie
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff komt in oktober met een nieuwe roman van Graeme Simsion, de schrijver van de bestsellers Het Rosie Project en Het Rosie Effect. Het beste van Adam Sharp heet het nieuwe boek, waarin de lezer het zal moeten stellen zonder de vertrouwde hoofdpersonen Don en Rosie uit zijn hitromans.
Het zal geen verrassing zijn dat het hoofdpersonage Adam Sharp heet. Na twintig jaar krijgt deze veertiger uit het niets een bericht van Angelina Brown, zijn Eerste Echte Liefde. Samen hadden ze een fantastische tijd tot Adams tijd in Australië erop zat en hij terugkeerde naar Engeland. Overvallen door nostalgie geeft Adam antwoord op het bericht van Angelina. Is er een tweede leven voor zijn eerste liefde?
Er zit een auteursbezoek van Simsion aan Nederland in de planning.
Bron: Persbericht
Van der Zijl op longlist Libris Geschiedenis Prijs
De longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016 is bekend. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt op 30 oktober uitgereikt.
Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende tien kanshebbers genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016: Machiel Bosman (De roofkoning), Bart Funnekotter (De hel van 1812. Nederlanders met Napoleon op veldtocht naar Rusland), Philip Dröge (Moresnet. Opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje), Elisabeth Leijnse (Cécile en Elsa, strijdbare freules), Gert Oostindie (Soldaat in Indonesië, 1945-1950. Getuigenissen van een oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis), Lodewijk Petram (De vergeten bankencrisis), Chris Quispel (Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat. De geschiedenis van het antisemitisme in West-Europa), Geerten Waling (1848. Clubkoorts en revolutie. Democratische experimenten in Parijs en Berlijn), Frank Westerman (Een woord een woord) en Annejet van der Zijl (De Amerikaanse prinses).
Bron: Libris
Rowan Atkinson als inspecteur Jules Maigret
Nederland is een tv-zender rijker: BBC First, te ontvangen via Ziggo en KPN. Op deze nieuwe zender, onderdeel van de BBC, is, zo heet het, hoogstaand origineel Brits drama en comedy te zien. Fans van het werk van de Belgische schrijver Georges Simenon moeten zeker op 14 juli even afstemmen op BBC First. Dan is namelijk de première van de televisiefilm Maigret en zijn dode, de eerste van een serie Maigret-films met in de hoofdrol Rowan Atkinson.
Simenon is één van de meest gelezen schrijvers aller tijden. Van zijn boeken zijn wereldwijd meer dan 800 miljoen exemplaren verkocht. In 2015, vijfentwintig jaar na zijn dood, is De Bezige Bij begonnen met het opnieuw uitbrengen van de hoogtepunten uit Simenons oeuvre in veelal nieuwe vertalingen.
Bron: Persbericht
Gouden Boek voor Dikkie Dik
Illustrator Jet Boeke heeft vandaag een Gouden Boek ontvangen voor de verkoop van meer dan 100.000 exemplaren van Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik, een uitgave van Gottmer.
Boeke kreeg de onderscheiding op het bordes van Paleis Soestdijk uit handen van CPNB-directeur Eppo van Nispen. Van 1 t/m 4 september viert de populaire rode kater uit Sesamstraat de zomer in de tuin van Paleis Soestdijk met een speurtocht voor kinderen.
Sinds 2012 worden boeken bij een bepaald aantal behaalde verkopen bekroond. Voor kinderboeken is dat Goud bij 100.000 exemplaren, Platina bij 250.000 exemplaren en Diamant bij 500.000 exemplaren.
Bron: Boekblad
Kleinzoon Tolkien schrijft roman over veldslag waar zijn opa vocht
Vandaag precies honderd jaar geleden begon ten noorden van Parijs de Slag aan de Somme, een groot offensief van Engelse en Franse troepen tegen het Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog. De slag zou tot november 1916 duren en ruim een miljoen mensenlevens eisen.
Aan Britse kant vocht J.R.R. Tolkien die later wereldberoemd zou worden met de fantasyromans De hobbit en In de ban van de ring. Zijn ervaringen aan de Somme inspireerden Tolkiens kleinzoon Simon tot het schrijven van de oorlogsroman No man’s land, zijn vijfde boek.
Opa Tolkien vocht tussen juli en oktober 1916 mee als verbindingsofficier bij het regiment Lancashire Fusiliers. Hij kwam op 14 juli aan op het slagveld, verloor twee van zijn beste vrienden gedurende de strijd. Hij kreeg op 27 oktober last van loopgravenkoorts, een ziekte die werd overgedragen door luizen, waarvan het wemelde in de loopgraven. Twee weken later keerde hij als oorlogsinvalide terug naar Engeland.
‘Mijn grootvader stierf toen ik veertien was’, aldus Simon Tolkien in The Guardian. ‘Hij was niet de persoon die er veel over sprak. Maar als je In de ban van de Ring leest, dan is dat echt een oorlogsroman. Het is overduidelijk geïnspireerd door wat mijn opa meemaakte aan de Somme. Zijn manier om het te verwerken was door het te mythologiseren.’
Bron: The Guardian
Filmfestival opent met verfilming van Durlachers De Held
De wereldpremière van De Held geeft op woensdag 21 september 2016 het startsein voor de 36e editie van het Nederlands Film Festival. De regie van de verfilming van De Held, de literaire thriller van Jessica Durlacher, is in handen van Menno Meyjes. De cast bestaat onder anderen uit Monic Hendrickx, Fedja van Huêt, Daan Schuurmans en Kitty Courbois.
Durlacher en Meyjes schreven samen het scenario voor de thriller over Sara Silverstein, die net met haar familie is teruggekeerd uit Los Angeles. Ze is nooit in aanraking gekomen met geweld, dus als haar zoon zich aanmeldt bij de US Marines voelt Sara zich machteloos en verpletterd. Dan wordt ze aangevallen door een vreemde man en komt haar vader plotseling te overlijden. Als vlak daarna haar gezin ook nog slachtoffer wordt van een gewelddadige inbraak, bereikt de dreiging een hoogtepunt. Houdt het allemaal verband met het mysterieuze oorlogsverleden van haar vader? Sara moet de familiegeschiedenis zien te ontrafelen om te ontdekken wie hen bedreigt, en tegelijkertijd een manier vinden om haar familie bij elkaar te houden.
Bron: De Bezige Bij
Gratis tentoonstelling 'Feestmaal voor de koning' in Rotterdamse bibliotheek
Kinderen hoeven zich deze zomervakantie niet te vervelen. Van 9 juli tot en met 20 augustus kunnen zij namelijk de gratis tentoonstelling ‘Feestmaal voor de koning’ bezoeken in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam, gebaseerd op het gelijknamige prentenboek.
Vogelspin heeft voor de jarige Koning Leeuw een prachtige feesttaart gemaakt met bovenop... een extra mals stukje vlees. Maar als Vogelspin zich even omdraait, is dat lekkere hapje verdwenen. Wie is de dader? Kinderen kunnen samen met Vogelspin op onderzoek uitgaan en ontdekken in de tentoonstelling wie al stiekem van de taart heeft gegeten. Onder de beste speurders worden drie gesigneerde prentenboeken verloot. Ook maken kleine bezoekers kans op een feesttaart voor de hele klas.
Daarnaast zijn de originele prenten van illustrator Linde Faas uit Feestmaal voor de koning (Marlies Verhelst) te bezichtigen.
Bron: persbericht
Meer nieuws op Hebban
30 juni 2016: de Lage Landen herenigd op de Buchmesse & HP-toneelstuk uitverkocht
29 juni 2016: luister naar een verwarde cavia & scholieren met schuld opgezadeld
28 juni 2016: 'De Cirkel' is ultieme bestseller & spannend uitstapje Van Gastel
27 juni 2016: voorspel de Booker Prize-winnaar & verdien geld door te lezen
24 juni 2016: schrijvers ontzet over Brexit & Ma gaat naar het theater
Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.