Nieuws /
1 juni 2016: een populaire 'Willy' en nieuw boek David Mitchell in 2114
Luisterboekgeschenk van ‘Willy’ in trek
‘Willy haalt alles uit de kast’, het luisterboekgeschenk dat is gemaakt door Sander van de Pavert (LuckyTV) is enorm in de smaak gevallen. Dat blijkt uit een rondgang van Boekblad langs boekhandelaren en producenten.
Webshop Luisterrijk bouwde voor de CPNB de campagne-widget waarmee het geschenk tijdens de Week van het Luisterboek gratis kon worden gestreamd en gedownload. Het was het derde jaar op rij dat Luisterrijk dat deed. Medewerker Huub van de Pol noteerde een groei van 24,9% procent in het aantal pageviews. ‘Soms waren er meer dan 150 mensen tegelijk aan het luisteren.’
Het luistergeschenk was ook in fysieke vorm te verkrijgen. Volgens de CPNB liep de verkoop daarvan als een trein. ‘Sander van de Pavert signeerde bij boekhandels Paagman, Scheltema en Donner en daar was het vol’, aldus CPNB-zegsman Peter Rosendaal.
De exacte cijfers over de Week van het Luisterboek worden donderdag bekend.
Bron: Boekblad
Aquarel van ‘Le petit prince’ verkocht voor 133.000 euro
Op een veiling in Parijs is een originele aquarel van Le petit prince van Antoine de Saint-Exupéry voor 133.200 euro verkocht.
De kleine prins in de woestijn, bovenop een duin met zijn sjaal strak in de wind en de handen voor zich gevouwen: dat staat afgebeeld op de aquarel die de Saint-Exupéry ruim 70 jaar geleden maakte als illustratie bij zijn verhaal. Bij veilinghuis Artcurial in Parijs is de originele aquarel gisteren onder de hamer gegaan. Het werk meet 279 bij 214 millimeter en is getekend met oker en enkele trekken van potlood. Vooraf werd de waarde geraamd op 50.000 tot 60.000 euro.
De Saint-Exupéry schreef Le petit prince in 1942 tijdens een verblijf in New York. De bijbehorende tekeningen zijn eveneens van zijn hand. Het boek verscheen voor het eerst in 1943 in de VS. Sindsdien zijn meer dan 145 miljoen exemplaren verkocht in 270 talen.
Bron: VRT Nieuws
Brusselmans heeft weer een nieuw lief
Herman Brusselmans (58), de zelfbenoemde mooie jonge oppergod van de Vlaamse letteren, is weer verliefd. Dat zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws. ‘Ik heb een meisje leren kennen waarmee het wel iets kan worden. We gaan nu een paar weken met elkaar om, het is nog pril. Ze komt uit Amsterdam en studeert in Brussel.’
Het meisje is 24. Meer wil Brusselmans niet over haar kwijt, want ‘dan staan de boekskes weer voor de deur’. Zijn nieuwe lief zit niet op media-aandacht te wachten, aldus de schrijver. ‘Ik wil haar dat ook niet aandoen.’
Brusselmans vindt 24 jaar veel te jong. ‘Voor hetzelfde geld is het morgen gedaan. Maar de aantrekkingskracht is groot en we amuseren ons enorm goed met elkaar. (...) Op zich vind ik de relatie dus niet naturel, maar als een meisje tegen je zegt dat ze alleen maar bij jou wil zijn, dan doet dat wel iets met een mens.’
Bron: Het Laatste Nieuws
Nieuwste boek David Mitchell pas in 2114 te lezen
Hij plaatste de laatste punt van zijn boek From Me Flows What You Call Time, dinsdagnacht om 1 uur en nam vervolgens een vliegtuig richting Noorwegen. Zorgen om zijn nieuwe boek te promoten heeft de Britse auteur David Mitchell voorlopig niet: het boek wordt pas in 2114 openbaar gemaakt.
Mitchell, bekend van romans als Wolkenatlas en Tijdmeters, is de tweede auteur die een bijdrage levert aan het Future Library Project van de Schotse artiest Katie Paterson. Voor dit project werden twee jaar geleden duizend bomen geplant in het Nordmarkabos bij Oslo. De komende honderd jaar zal jaarlijks een schrijver een manuscript inleveren, dat pas vanaf 2114 mag worden gelezen. Dan pas worden ook de bomen gekapt die het papier voor de honderd boeken verschaffen.
Elke schrijver - hun namen worden jaarlijks gekozen door een panel van deskundigen en - zolang zij leeft - Paterson - zal afreizen naar een plek in het Nordmarkabos waar het manuscript tijdens een korte ceremonie zal worden ‘overgedragen’.
De eerste schrijver die een manuscript inleverde voor dit project, was Margaret Atwood. Haar werk is getiteld Scribbling Moon. Deelnemers aan de Future Library kunnen schrijven wat ze maar willen: gedichten, korte verhalen, non-fictie. De enige voorwaarde waaraan ze moeten voldoen is dat ze niets openbaar zullen maken over het boek of het aan iemand laten zien. Ze moeten een digitale kopie en een uitgeprint exemplaar overhandigen tijdens een ceremonie in Oslo.
Bron: The Guardian
VakantieBieb geopend
De meterologische zomer is begonnen en dus opende ook de Vakantiebieb vandaag haar digitale deuren. De komende maand zijn enkel de jeugdboeken beschikbaar. Vanaf 1 juli worden er spannende boeken, romans en non-fictie boeken toegevoegd voor volwassenen.
Op Facebook laat de organisatie weten de kinderboeken eerder beschikbaar te stellen, ‘omdat we graag willen dat scholen aandacht aan de VakantieBieb besteden in de lessen. Het is erg belangrijk voor kinderen om hun leesniveau op peil te houden en de VakantieBieb helpt daarbij. Voor de contractering van de boeken voor de VakantieBieb moeten wij ons beperken tot 2 maanden. We kiezen ervoor om de boeken aan te bieden in de periode waarin de meeste Nederlanders vakantie hebben.’
In totaal zitten er ruim 60 titels in de VakantieBieb, het overzicht van alle titels is hier te vinden. Die zijn te lezen via de Vakantebieb App, die gratis is te downloaden. De e-books zijn alleen via de app te lezen op tablet en smartphone, en dus niet op een ereader. De VakantieBieb-app loopt van 1 juni t/m 31 augustus 2016. Na 31 augustus worden de boeken, ook die je gedownload hebt, automatische verwijderd uit de app.
Bron: VakantieBieb
Meer nieuws op Hebban
31 mei 2016: Cookbook Award voor Nederlander & Rosoff boos op regering
30 mei 2016: lezende kinderen verdienen meer & een boekje voor het bloeden
27 mei 2016: 'Pleurishekel aan bejaarden' & notities Coppola gebundeld
26 mei 2016: 'Fortuynistische' Leon de Winter & schrikbarend uurloon voor schrijvers
25 mei 2016: 'Galveston' VN Thriller van 't Jaar & schrijvers zijn anti-Trump
Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.